reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

Hej dziewczyny. U mnie krwiaka zdiagnozowano w 7 t.c. Miał wówczas 5,5x9,9 mm. Po dwóch tygodniach okazało się, że powiekszył swoje rozmiary do 11x12 mm. :( Od tygodnia staram się jak najwięcej leżeć i odpoczywać. Wstaje jedynie po coś do jedzenia i do WC. Nastepną wizytę mam za 2,5 tyg. Jak pomyślę, że jeszcze tyle leżenia przede mną to łapie mnie przygnębienie :(Czy któraś z WAS miała podobna sytuację? :( Pozdrawiam!

Hej. Ja nie miałam ale życzę Ci, żebyś nie musiała całej ciąży leżeć i na wizycie było ok. :)

@roza_21 pamiętam :) super, e na usg wszystko w porządku

reklama
Hej dziewczyny [emoji255]wiem że dawno się nie odzywałam ale tak tragicznie się czuję że szok. 2 tyg temu byłam na usg, pęcherzyk i zarodek widoczny. Wg Om termin 2 czerwca ale ciąża młodsza o tydzień. Pod koniec maja będę miała cc :)
Pamięta mnie ktoś jeszcze?
Pamiętam:)
Czemu CC ?
Pytam bo sama nie jestem pewna jak się u mnie skonczy ;)

@Asiczek84 - to, co znalałam. I chyba nie ra już o tym słyszałam.
Brak kodu B nie spowoduje odmowy prawa do zasiłku, zostanie on wypłacony w niższej wysokości. Nie wyklucza to jednak możliwości otrzymania przez ubezpieczoną 100% stawki. W takim przypadku konieczne będzie doręczenie pracodawcy dodatkowego zaświadczenia wystawionego na zwykłym druku, potwierdzającego stan ciąży w okresie niezdolności do pracy orzeczonej zaświadczeniem lekarskim, w którym nie wykazano kodu B.

Po doręczeniu stosownej informacji, płatnik zasiłku powinien dokonać wyrównania wypłaconej stawki do wysokości 100%.

Art. 57 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2017r., poz. 1368 ze zm.)

Ust. 52 komentarza do ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2017r., poz. 1368 ze zm.)

kurcze przez przypadek dodałam za szybko post :) Mam nadzieję że na forum będą już same dobre wieści :) Ja jeszcze tydzień czekam na badania prenatalne , mam nadzieję że mnie uspokoją i zacznę cieszyć się ciąża .
U mnie bóle trochę ustały , lekarz zmniejszył ilość leków , mówi że krwiak zaczął się zmniejszać więc mogę już się trochę ruszać .

Dla solenizantek wszystkiego najlepszego :*

Hej dziewczyny! U mnie zdiagnozowano krwiaka w 7 t.c. Miał 5mmx9,9mm.... W 9 tygodniu miałam kolejna wizytę i okazało się, że się powiekszył :( ma teraz 11x12 mm.. Od tygodnia ciągle leżę i odpoczywam... Wstaje jedynie rano żeby wybrać córeczkę do przedszkola, a poza tym tylko do WC i po coś do jedzenia.. Kolejną wizytę mam za 2,5 tyg... jak pomyślę, że jeszcze tyle leżenia przede mną to łapie mnie przygnębienie :( Jak to u was było z krwiakami? Miała któraś podobna sytuacje? Pozdrawiam!

Ja borykam się z krwiakiem , na początku był dużym zagrożeniem dla ciazy bo w 5 tygodniu miałam krwotok własnie przez krwiaka . Mimo krwawienia jest dalej duży ale liczę że zacznie się zmniejszać . Pierwszy miesiąc leżałam całe dnie plackiem , córkę do przedszkola prowadziła niania a młodsza zabierała do siebie do domu. Teraz trochę się ruszam chociaż staram się nie szaleć ... Głowa do góry , czas jakoś zleci oby z dzieckiem było wszystko dobrze to wszystko zniesiemy :)

Najlepszego dla solenizantek czy jubilatek :-) bo już nie kojarzę co z czym się je. Tak czy siak [emoji322][emoji323][emoji512] STO LAT!

Dziewczynom z gorszymi wynikami pappa mogę powiedzieć tylko że trzymam mocno kciuki i też wydaje mi się że konsultacje to podstawa-dajcie znać co i jak!

U nas tragedia.
Jestem z córką-3 lata w szpitalu. Niemocz i najprawdopodobniej zatwardzenie - od soboty ból pupy non stop i popuszczanie stolca- nikt nas nie chciał przyjąć rano, od wizyty na Sor-olali, pediatra-mówi że z zatwardzeniem nie ma sensu szpital tylko wlewka i badania krwi aż do usg brzucha i w końcu na dziecięcym wprost nad przyjęli... No koszmar... Pęcherz pełny a siku nie chce biedulka robić...

Także dziewczyny czeka na trudny czas, przynajmniej kilka dni. U mnie narazie ok.

@Asiczek84 - to, co znalałam. I chyba nie ra już o tym słyszałam.
Brak kodu B nie spowoduje odmowy prawa do zasiłku, zostanie on wypłacony w niższej wysokości. Nie wyklucza to jednak możliwości otrzymania przez ubezpieczoną 100% stawki. W takim przypadku konieczne będzie doręczenie pracodawcy dodatkowego zaświadczenia wystawionego na zwykłym druku, potwierdzającego stan ciąży w okresie niezdolności do pracy orzeczonej zaświadczeniem lekarskim, w którym nie wykazano kodu B.

Po doręczeniu stosownej informacji, płatnik zasiłku powinien dokonać wyrównania wypłaconej stawki do wysokości 100%.

Art. 57 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2017r., poz. 1368 ze zm.)

Ust. 52 komentarza do ustawy z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2017r., poz. 1368 ze zm.)
Uff dzięki za info. Niezłe się wkurzylam. 600 zł piechota nie chodzi

Pamiętam:)
Czemu CC ?
Pytam bo sama nie jestem pewna jak się u mnie skonczy ;)
1 dziecko próbowałam urodzić naturalnie i mimo że ważył 2700g i 50 cm to nie dałam rady. Ułożenie prawidłowe dziecka i łożyska, żadnych przeciwwskazań, użyty został proznociag, nacięcie krocza, naciskanie na brzuch i nic nie pomogło. Tymonek zaczął tracić puls i wzięli nas na cc. Po tej sytuacji i bólu jaki towarzyszy SN nie decyduje się rodzic naturalnie w życiu a przez tą sytuację na szczęście nie muszę.
Zresztą niektórzy lekarze twierdzą że nie urodzie dziecka przez budowę ciała [emoji2368] nie wiem za bardzo o co chodzi bo wagę mam w normie, wygląd zewnętrzny też

reklama
Do góry