reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

reklama
Owszem. 2x. Wyszły mi wysokie, moja dr poleciła mi zwiększenie acard'u (przyjmuje też dopegyt na nadciśnienie).
Pierwsze wyniki były na samiutkim początku (około 5 tc) i wynosiły 297, drugi wynik, 1039 w 30 tc.

Super, ze Ci zaleciła. Pytam, bo mi nie kazała, robiłam na własna rękę 3 razy. Oczywiście nie konsultowałam z nią wyniku bo byłaby niezadowolona (taki ma temperamencik [emoji28])

Super, ze Ci zaleciła. Pytam, bo mi nie kazała, robiłam na własna rękę 3 razy. Oczywiście nie konsultowałam z nią wyniku bo byłaby niezadowolona (taki ma temperamencik [emoji28])

Mi powiedziała że podwyższone w ciąży d-dimery są normą i nie należy panikować. :)
Myślę jednak że jeśli naprawdę Cię martwią wyniki to tak czy tak powinnaś skonsultować, choćby dla własnego spokoju. ;)

A ja mam nieco inne pytanko...
Zdarza się Wam twardnienie brzucha? Jak odróżnić to od tego że maluch się pcha? Bo mój to uwielbia się uwalić tak że czuję jakby chciał mi wyjść pępkiem 🤣 chyba że to nie jego wina a właśnie skurczy (przy odczuwalnych skurczach jak na @ przyjmuję spasmolinę, bardziej po to żeby szyjka mi się nie skracała aniżeli z bólu).

A ja mam nieco inne pytanko...
Zdarza się Wam twardnienie brzucha? Jak odróżnić to od tego że maluch się pcha? Bo mój to uwielbia się uwalić tak że czuję jakby chciał mi wyjść pępkiem 🤣 chyba że to nie jego wina a właśnie skurczy (przy odczuwalnych skurczach jak na @ przyjmuję spasmolinę, bardziej po to żeby szyjka mi się nie skracała aniżeli z bólu).

Tak, twardnieje mi już brzuch, jak mała mi się pcha, to wypycha mi się z jednej strony najczęściej i czuć, ze wsadziła pupę, czy nóżki pod zebra i to już sprawia często ból, a jak skurcze, to raczej cały brzuch twardnieje albo właśnie pojawiają się bóle miesiączkowe. Od 33 tc skurcze tzw. B-H będą częstsze i nawet można odczuwać dyskomfort. Macica przygotowuje się do porodu.
Ja mieszczę się w normie w III trymestrze, ale zastanawiałam się czy to tylko moja taka minimalistyczna w badaniach 🤷🏼‍♀️

Ja twardnienie brzucha mam od 20 tc az do teraz. Także zdążyłam sie przyzwyczaic ;) lekarze mowili ze taki moj urok. Ale fakt coraz częściej twardnienie jest dłuższe i bardziej bolesne. Malutka tez sie pcha i przez to mi sie brzuch stawia. Najgorzej jak długo soedze przy stole lub ławie. Wtedy stawia sie najczesciej. Mimo brania magnezu ;) ja dimerow nie badalam bo i tam bylam do 31 tc na acardzie, a do tej pory na heparynie ;)
Mówili ze pod koniec ciąży kobieta mniej je i ma gorszy apetyt bo sie stresuje porodem i takie tam. Matko 😄u mnie śmiertelny głód sie włączył. Malutka jest strasznie aktywna od dwoch dni. Mam nadzieje ze sie nic złego nie dzieje z nia. Wizta dopiero 23 kwietnia...;)

Ja mam w kazdej ciazy dokladnie tak samo. Od okolo 20tc zaczyna sie twardnienie, a pozniej przybiera na sile i czedtotliwosci. Teraz juz mam takie, ze jak mnie zlapie to nie dam rady kroka dac. Nie martwie sie tym, bo w poprzedniej ciazy mialam tak samo i nic sie nie dzialo. Nawet jak mi wywolywali porod 38+6 to mowili, ze rozwarcie na 2cm, ale szyjka jeszcze "gruba".
Ja twardnienie brzucha mam od 20 tc az do teraz. Także zdążyłam sie przyzwyczaic ;) lekarze mowili ze taki moj urok. Ale fakt coraz częściej twardnienie jest dłuższe i bardziej bolesne. Malutka tez sie pcha i przez to mi sie brzuch stawia. Najgorzej jak długo soedze przy stole lub ławie. Wtedy stawia sie najczesciej. Mimo brania magnezu ;) ja dimerow nie badalam bo i tam bylam do 31 tc na acardzie, a do tej pory na heparynie ;)
Mówili ze pod koniec ciąży kobieta mniej je i ma gorszy apetyt bo sie stresuje porodem i takie tam. Matko [emoji1]u mnie śmiertelny głód sie włączył. Malutka jest strasznie aktywna od dwoch dni. Mam nadzieje ze sie nic złego nie dzieje z nia. Wizta dopiero 23 kwietnia...;)

Jak dużo napisaliście ! ;)
Kiedy mam skurcze to brzuch z automatu jest twardy , a jak Michalina szaleje to po prostu czuję ,że to ona. Nie umiem tego inaczej wytłumaczyć. Teraz przy tych skurczach odczuwam bóle miesiączkowe. Parcie mam okropne. Najgorzej jak się położę i muszę wstać, to ledwo chodzie. Odczuwam głównie w okolicy pochwy i czasem odbytu. Ręce zaczynają mi puchnąć i stopy z łydkami tez.

reklama
Gdyby nie sytuacja w szpitalu , w którym mialam rodzić i brak dyspozycji lekarza , też pewnie pod koniec kwietnia doktor robiłaby mi cięcie. Mnie zostało tylko czekać ,aż coś zacznie się dziać , lub po prostu dzwonić do szpitala kilka dni po terminie.

Do góry