reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

Możesz mi powiedzieć jak to wygląda? Jestes na sali z dzieckiem i potrzebujesz przebrac dziecko. Wiec jedziesz gdzies z nim czy masz ubranka u siebie w salj od szpitala ??? ;)

U mnie było tak, ze jak po dwoch godz. od porodu wziely maluszka na badania, to go wykapaly i ubraly, dostalam czystego i ubranego. Pozniej bylam z nimi caly czas, ale jak braly na badania i szczepien ia, to przebieraly same. Nie musialam tego robic. a jak sie wybrudzilo cos, to wystarczylo im powiedziec.

reklama
Chyba tak, bo jak opowiadalam znajomym w Pl to oczy to oczy robily jak 5 zł, że tak długo czekali. Mówiły, że dzidzia się rodzi ,mąż odcina pepowine i idzie z dzieckiem na badania, a kobietę szyją i przewoza na salę tam juz czeka mąż z dzieckiem.

No to strasznie trafily. Ja obydwojke rodzilam w swoim szpitalu, teraz musze jechac do osciennego, nie wiem jakie tam maja babeczki podejscie, ale na pewno sie upomne, bo tak jest w zaleceniach i mamy prawo do 2 godz. po porodzie z dzieckiem, jesli nie ma medycznych przeciwskazan.
Odrazu na brzuch dostalam jedno i drugie. Zabraly na chwile, zeby podac skale Apgar, wage i cm i odessac sluz, ale w tym momencie bylam szyta (przy obydwu mnie nacieli), ale to chwila byla doslownie i zaraz pampers 😂 i lezenie 2 godz. i karmienie piersia. Pozniej zabraly na badania, a ja pionizacja i higiena. I pozniej dostawalam dziecko znowu, moglam jedynie na pierwsza noc im dac, zeby odpoczac.

Dziewczyny tak czytam i to naprawde co szpital, co lekarz to zupelnie inne podejscie. Przygotujcie sobie plan porodu, "musza" sie do niego stosowac.

Nie nadazam za Wami dzisiaj 😂😂😂

A z tej innej beczki... na swieta robimy tylko barszczyk, salatke jarzynowa, jakis maly karczek do piekarnika, dwie babki i szarlotke z beza bo ciezarnej sie zachcialo 😂 moze jeszcze jakies ziemniaczki i ryba? (na drugie pod dzieci)

Dziewczyny tak czytam i to naprawde co szpital, co lekarz to zupelnie inne podejscie. Przygotujcie sobie plan porodu, "musza" sie do niego stosowac.

Nie nadazam za Wami dzisiaj 😂😂😂

A z tej innej beczki... na swieta robimy tylko barszczyk, salatke jarzynowa, jakis maly karczek do piekarnika, dwie babki i szarlotke z beza bo ciezarnej sie zachcialo 😂 moze jeszcze jakies ziemniaczki i ryba? (na drugie pod dzieci)
Z tego co słyszałam że jest taka nie inną sytuacja nie każdy szpital teraz wymaga planu porodu 🤷

Z tego co słyszałam że jest taka nie inną sytuacja nie każdy szpital teraz wymaga planu porodu 🤷
Ja właśnie piszę mimo iż mam cc
Położna mówiła że to ważne choćby te punkty co do kontaktu po porodzie, szczepienie itd.
Bo już o osobie towarzyszącej pisać nie będziemy. Lepiej mieć taki plan a czy się przyda to sam poród zweryfikuje

@Karolina1988, @missroszi Dokladanie, mozesz sobie w planie zazyczyc, ze dziecko ma byc badane wylacznie w Twojej obecnosci i to w sumie nie ma zwiazku z sytuacja, bo i tak jestes w szpitalu. Inna kwestia, to wlasnie ta z porodem z osoba towarzyszaca. Warto przygotowac, a szpitale tak, lubia jak jest po ich 😉
A swoja droga... jest w kwestii porodow rodzinnych opinia Rzecznika Praw Obywatelskich. Moze cos sie ruszy ✊🏻✊🏻✊🏻

Ile wcześniej u Was przed terminem macie planowane CC?

Zastanawiam się też ile brać podkładów poporodowych i szt pieluszek jednorazowych dla maluszka. Sporo rzeczy trzeba zabrać ze sobą i uzbierała się wielką torba z rzeczami, a i waży trochę. Myślę ile mi będzie potrzebne. Doświadczone mamy jak u Was było z tym przy poprzednich porodach. Ile czego brać.? Wiem że jest możliwość aby mąż podał paczkę, ale czy tak będzie. Dla maluszka zabieram ubranka W razie W choć szpital daje swoje. Ale wolę mieć i na wyjście jakby jednak nie dało rady podać paczki. Ubrania dla siebie to te co w nich pojadę Mąż tylko fotelik by przywiozl w dniu wypisu.
U mnie 3 cc wiec juz 30 kwietnia ide do szpitala to dokladnie 37tyg. Ale ja mam rowniez inne choroby astma cukrzyca ciazowa i nadcisnienie. W Poznaniu di dziecka trzeba miec tylko chusteczki i niedrabki wiec nie musze sie pakowac w 2 walizki..choc i ta ktora mam wydaje mi sie wielka.

Ja :)
Jezeli chodzi o swieta to spędzamy je z rodzicami. Wiec mama wszystko szykuje. ;) ja cos tam pomagam, ale jakos nie wiele. Dwa placki do upieczenia, sałatka warzywna, wędliny w tym roku kupione a nie pieczone. Pewnie cos tam mama jeszvze wymyśli ;)

Tez kupilam butelke Daffi!!! [emoji23] dobry patent nie jest zły wiec trzeba korzystac z pomyslow.

U mnie w szpitalu wytyczne sa dziwnie napisane. Mozna je interpretpwac roznie. Bo jest napisane ze mam mieć paczke podkładów na lozko i 2-3 paczki bella poporodowe i dla dziecka pampersy. ;) ale potem jest dopisek, ze w szpitalu sa srodki higieniczne ale kobiety zwykle lubią mieć swoje...i bądź tutaj mądry. Zapakuje kilka i bedzie dobrze. ;)

Pytanko mam do dziewczyn, ktore już rodziły i korzystaly z ubranek szpitalnych. Jest ktos taki ?

reklama
U mnie szło się do pielęgniarki i ona dawała kaftanik ze schowka :)
Właśnie cały czas się zastanawiam czy brać swoje ubranka czy faktycznie korzystać z oddziałowych. Nie chodzi mi tutaj o zarazki bakterie czy o jakiś ładny wygląd tylko o kwestie logistycznym czy jest to w porządku. Bo przecież jeżeli trzeba zmienić pieluszkę a ubranko jest czyste to nie muszę go zmieniać prawda? 🙂

Do góry