reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

Ty chorujesz na Tarczyce?

mam niedoczynność tarczycy. Zanim zaczęliśmy starania to miałam tarczycę powyżej trzech więc w normie, ale że się starałam o ciążę to zbijaliśmy tarczycę poniżej dwa. Teraz w pierwszym trymestrze zalecane jest aby TSH oscylowała około 1.
Mi pomimo zwiększenia leku Tsh urosło. Podobno w pierwszym trymestrze tsh rośnie ale nie wiem ile w tym prawdy więc szukam informacji

reklama
 mam niedoczynność tarczycy. Zanim zaczęliśmy starania to miałam tarczycę powyżej trzech więc w normie, ale że się starałam o ciążę to zbijaliśmy tarczycę poniżej dwa. Teraz w pierwszym trymestrze zalecane jest aby TSH oscylowała około 1.
Mi pomimo zwiększenia leku Tsh urosło. Podobno w pierwszym trymestrze tsh rośnie ale nie wiem ile w tym prawdy więc szukam informacji
Czytałam wlasnie dziś o tym i napisane było, że norma w pierwszym trymestrze to 2.5-4, ale dodane było, że można zbić. I co mnie zdziwiło to fakt, że dodali w art informacje iż tsh może wzrosnąć w pierwszyn trymestrze do 10% wartości. Nie wiem jak to rozumieć. Czy np 2.5 razy 10 czy dodać po prostu 10% do 2.5??? Zglupialam.

Czytałam wlasnie dziś o tym i napisane było, że norma w pierwszym trymestrze to 2.5-4, ale dodane było, że można zbić. I co mnie zdziwiło to fakt, że dodali w art informacje iż tsh może wzrosnąć w pierwszyn trymestrze do 10% wartości. Nie wiem jak to rozumieć. Czy np 2.5 razy 10 czy dodać po prostu 10% do 2.5??? Zglupialam.

Absolutnie się z tym nie zgodzę że w pierwszym trymestrze Norma to 2.5-4.
Weź mi pokaż ten artykuł bo aż nie wierzę.
Mi lekarz powiedział że na początku ciąży z automatu zwiększają dawkę leku o 33% bo ona właśnie leci. Pożądaną wartość ma być około jedynki dlatego za półtorej godziny idę na wizytę i będzie mi zwiększył dawkę.

Absolutnie się z tym nie zgodzę że w pierwszym trymestrze Norma to 2.5-4.
Weź mi pokaż ten artykuł bo aż nie wierzę.
Mi lekarz powiedział że na początku ciąży z automatu zwiększają dawkę leku o 33% bo ona właśnie leci. Pożądaną wartość ma być około jedynki dlatego za półtorej godziny idę na wizytę i będzie mi zwiększył dawkę.
Wyślę Ci na priv. Zaraz go poszukam. Bo mi też to nie pasuje i wprowadza w blad

Ostatnia edycja:
A powiedzcie mi jak z Waszym apetytem? Bo ja w sumie musze w siebie wmuszać.
Jem zdrowo, bilansuje dietę staranniej niż kiedykolwiek (wege), suplementuje ale kurde jeść mi się nie chce wcale.

Mam olbrzymi apetyt na wszystko. Ciągle bym jadła owoce frytki chleb to głównie. I śledzie.

Cały czas czuje brzuch, nie dość że ciągnie to i się stawia, przez wzdęcia :)
Czyli możesz być spokojna, jeśli nie jest to mocne, to tak musi być!

Wzdęcia gazy pełny brzuch że spodni nie dopinam

Witajcie,czy wśród majówek jest ktoś,kto ma dużą wadę wzroku? Mam -5 dioptrii i zastanawiam się ,czy CC to konieczność w moim przypadku??

Ja mam -2. I jeśli nie ma odklejania siatkówki można SN

Dzień dobry.
Mnie dzisiaj przywitała opryszczka na twarzy. Gdyby nie spotkało mnie to regularnie, to chyba bym zwariowała.
Zrobiłam mojej córce na śniadanie jaglankę, ale nawet nie tknęła. Zjadłam pół za nią, a potem mnie odrzuciło. Mąż obudził mnie komplementem, że tak atrakcyjnych piersi chyba nigdy nie miałam... To chyba złudzenie, bo mam wrażenie, że w poprzedniej ciąży było tak samo. Wam też tak urosły biusty? Pewnie I po tej ciąży dojdą kolejne rozstępy

Najpierw sie wyrównały no miałam lewe C prawą D a tetaz jest DD

Norma to tsh do 2,5 umU/ml w pierwszym trymestrze.

Jutro wizyta z usg może usłyszymy serduszko. OM miałam 10.08 z cyklami 25. Więc według OM mamy 46dzien czyli 6t 6d. Zobaczymy co usg jutro pokaże.

Wyślę Ci na priv. Zaraz go poszukam. Bo mi też to nie pasuje i wprowadza w blad

Ja wielokrotnie od ginekologa lub endokrynologa słyszałam o normach poniżej. 2,5 to jest granica Górna (I trymestr) którą lekarze docelowo zbijają.

Poziom TSH w ciąży nie jest stały:

I trymestr — od 0,01 do 2,5 mIU/l
II trymestr — od 0,1 do 3 mIU/l
III trymestr — od 0,1 do 3 mIU/l

reklama
Do góry