reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

Super dziękuje pięknie za odpowiedz! A to na początek wystarczy laktator ręczny czy inwestować od razu w elektryczny?
Ja kupiłam używany elektryczny ale chyba ręczny wystarczy... podobno niektóre szpitale mają na oddziale, możesz się zorientować. Wtedy jeśli okaże się potrzebny to można zamówić przez internet i będzie na wyjście do domu😉

reklama
Miałam dzisiaj wizytę u mojej pani ginekolog. W poczekalni mogły czekać maksymalnie dwie osoby w odległości spokojnie 2 metrów. Reszta czekała na zewnątrz (przed budynkiem). Sama pani doktor starała się jak najszybciej załatwiać pacjentki żeby nie spędzały dużo czasu w gabinecie. Robią co mogą.

Mała odwróciła się plecami także widziałam tylko tył głowy, rękę i nogę... Uparte to małe takie. Szyjka okazało się że ma 3 cm i niby jest ok ale ginekolog wolałaby żeby były dłuższa, stwierdziła, że tragedii nie ma ale ona zaleca odpoczynek i żadnych długich spacerów, a najlepiej siedzieć w domu na dupie (to już moja interpretacja :p ). Ale oczywiście dzisiaj przed wizytą zachciało mi się myć podłogę w kotłowni... 3 razy... bo taka zapaskudzona i w sumie to trochę płytek wyszorowałam klęcząc.... Debil no debil jak nic. No to teraz mam za swoje, leżeć i odpoczywać.

Drogie mamusie. Czy do wyprawki przy swoich starszych pociechach kupiłyscie przewijak. Jak sprawdzał sie u Was 🙂
Przy pierwszej córeczce miałam przewijak z komoda - 2w1- i bylam mega zadowolona. Nie musiałam się pochylac i dodatkowo wszystkie akcesoria potrzebne do przewijania i higieny maluszka miałam w komodzie - pod ręką :)
Także ja osobiście polecam :)

Ostatnia edycja:
Jak Wam zazdroszczę że Wasi lekarze przyjmują normalnie ...ja się wczoraj popłakałam czuje się poprostu porzucona przez moją Panią doktor 😢 wiem że się boij ale powinna mieć bardziej ludzkie podejście ...wypisała mi wczoraj zwolnienie i receptę zapas luteiny jakbyśmy miały się już nie widzieć 😟 napisałam jej smsa czy zobaczymy się jeszcze przed moim rozwiązaniem nie odpisała nic 😟 dobrze że lekarz u którego robiłem prenatalne przyjmie mnie 24 marca ...nie wiem co z szyjka i wogole 🤷 prosić się teraz lekarza na koniec żeby poprowadził końcówkę ciąży ?? Nie wiem co robić 😟 czy dzw do mojej i pytać się co dalej ???

Czy wasze dzieciaczki już obróciły się główki w dół? Jestem po USG 3 trymestru i synkowi się nie spieszy bardzo. Zaraz kończę 32 tydz, jeszcze ma trochę czasu. Jeżeli do 37 tyg się nie obróci lekarz powiedział że planowane CC. Chciałabym próbować SN. Martwię się tym trochę😕Poza tym moje dziecko waży ponad 1700 gr i rozwija się prawidłowo. A jak u Was?🙂

W piątek wg USG mały ważył ponad 1500 gram i przepowiednia jeśli dotrzymam- 3800 g. Ułożył się już główką do wyjścia ale w moim przypadku nie wiem czy to nie przyczyna skracającej, otwierającej się szyjki i gotowości organizmu do porodu 🤦‍♀️.
Kiedy usłyszałam o jego pozycji, zapytałam doktorowej czy to normalne ułożenie, czy aby nie za szybko się przekręca, to odpowiedziała że na tym etapie ciąży każde ułożenie jest normalne 🤷‍♀️

Pochwalę się nieskromnie, że mam dziś urodziny i chyba zapamiętam je do końca życia ... nikt nie moze wpasc ... dziecko 3 tydzień w domu... brzuch mi się stawia. Wozek i łóżeczko utknelo w Polsce i nie mam jak sprowadzić 🙈🤷🏼‍♀️ nic tylko świętować 🤣🍾🎂

Wszystkiego Najlepszego, zdrówka i spełnienia wszystkich marzeń oraz szczęśliwego rozwiązania! ❤🤗
Przepraszam że spóźnione :(

[/QUOTE]
Dziewczyny które mają butelkę dafi, warto? Właśnie wpadłam dziś na pomysł że sobie sprawie zamiast targac zgrzewkę wody do szpitala i później martwić się że mi braknie..

Też posiadam i stwierdzam że warto :D tylko musisz dokładnie czytać instrukcję jak przygotować ją do spożywania wody, oraz polecam uważać na "ściskanie" butelki bo moja już się odkształciła 😂

Mała odwróciła się plecami także widziałam tylko tył głowy, rękę i nogę... Uparte to małe takie. Szyjka okazało się że ma 3 cm i niby jest ok ale ginekolog wolałaby żeby były dłuższa, stwierdziła, że tragedii nie ma ale ona zaleca odpoczynek i żadnych długich spacerów, a najlepiej siedzieć w domu na dupie (to już moja interpretacja :p ). Ale oczywiście dzisiaj przed wizytą zachciało mi się myć podłogę w kotłowni... 3 razy... bo taka zapaskudzona i w sumie to trochę płytek wyszorowałam klęcząc.... Debil no debil jak nic. No to teraz mam za swoje, leżeć i odpoczywać.

Wiem doskonale co czujesz...
U mnie stwierdzono niewydolność szyjki, nakazano leżeć plackiem a wczoraj po telefonicznej konsultacji ze swoją prowadzącą (która również odwołała wizytę na czwartek) kazała zgłosić się do szpitala bo z taką szyjką nie dotrzymam ciąży 😢
Gdyby nie strach, już bym latała z myciem okien, szafek i odbieraniem wyprawki małego w paczkomatach 😂

Wczoraj pierwszy raz w życiu miałam konsultację telefoniczną z lekarzami 🤦‍♀️diabetolog i moja gin.
Powiedzcie mi kobietki, te które miały pessar, jakim wiekiem ciąży lekarze się sugerują przy jego zakładaniu? Według OM czy USG? I do jakiego czasu go zakładają?
W obecnej sytuacji, ciągle z tyłu głowy mam przymusowe leżenie w szpitalu na podtrzymaniu, co powiem szczerze paraliżuje mnie w czasach jakie mamy...

Ostatnia edycja:
Moja doktor też zapowiedziała ,że nie wie jak będzie . Ale szpital w którym ona pracuje i miałam rodzić jest teraz zakaźny. Więc modlę się,żeby nam się udało 1 kwietnia spotkać . Niby 2 tygodnie jeszcze.

Ja wlasnie czekam na ukg serduszka i strasznie sie stresuje, sama nie wiem czemu. Chyba fakt ze jestem tu dzis bez meza mnie tak paralizuje...

Dziewczyny czy Was tez tak wysypalo w 3trym? Od poczatku ciazy mialam cere idealna az sie sama nie moglam nadziwic ze taka gladka moze byc 🙈🙉😅 a teraz na koncowce to jakas masakra.. :(

reklama
Ja wlasnie czekam na ukg serduszka i strasznie sie stresuje, sama nie wiem czemu. Chyba fakt ze jestem tu dzis bez meza mnie tak paralizuje...

Dziewczyny czy Was tez tak wysypalo w 3trym? Od poczatku ciazy mialam cere idealna az sie sama nie moglam nadziwic ze taka gladka moze byc 🙈🙉😅 a teraz na koncowce to jakas masakra.. :(

Ja mam teraz okropną cere, zapchane pory i to wszędzie, twarz, szyja, masakra. Od olejku mam na brzuchu jakąś taką dziwną wysypkę, też mi to wygląda na zapchane pory. Ale też nie używam peelingu ani gąbek od początku ciąży, a dla mojej cery takie mycie ręką to nie mycie :D

Wczoraj pierwszy raz w życiu miałam konsultację telefoniczną z lekarzami 🤦‍♀️diabetolog i moja gin.
Powiedzcie mi kobietki, te które miały pessar, jakim wiekiem ciąży lekarze się sugerują przy jego zakładaniu? Według OM czy USG? I do jakiego czasu go zakładają?
W obecnej sytuacji, ciągle z tyłu głowy mam przymusowe leżenie w szpitalu na podtrzymaniu, co powiem szczerze paraliżuje mnie w czasach jakie mamy...

U mnie to jest ten sam wiek, tzn termin z om porównywali tylko przy pierwszych usg i zawsze się zgadzało, więc tak zostało. A teraz już nikt na usg nie patrzy, tylko czy mieszczą się w normach. I mi powiedzieli, że zakładają chyba do 28-29 tyg, jakoś tak. Miałam w 28 zakładany (27+2).

Co do przewijaka, to jest rzecz bez której nie wyobrażam sobie funkcjonowania. Nie trzeba się nachylać przy dziecku, wszystko pod ręką.
A laktatora ja bym nie kupowała przed porodem tylko po, jak będzie wiadomo czy jest potrzebny. W pierwszej ciąży kupiłam, a nie używałam prawie wcale. U mnie zbędny wydatek.

Do góry