reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

reklama
Dziewczyny mam pytanie odnośnie wypłacania L4. Pierwsze zwolnienie od 2 stycznia do 31 będzie wypłacone przez pracodawcę. Kolejne od 1 lutego do 2 marca już przez ZUS. Orientujecie się w jakim terminie wypłaca ZUS? Za drugi okres będzie w marcu czy dopiero w kwietniu?

Dziewczyny mam pytanie odnośnie wypłacania L4. Pierwsze zwolnienie od 2 stycznia do 31 będzie wypłacone przez pracodawcę. Kolejne od 1 lutego do 2 marca już przez ZUS. Orientujecie się w jakim terminie wypłaca ZUS? Za drugi okres będzie w marcu czy dopiero w kwietniu?
Jeśli twój pracodawca zatrudnia pow. 20 pracowników to on wypłaca chorobowe i w takim samym terminie co pozostałym pracownikom ( odlicza to sobie potem od składek dla ZUS ) Ja w takiej pracuję i my zawsze wypłacamy wszystko jedną lista czy ktoś pracuję czy jest na chorobowym

Jeśli twój pracodawca zatrudnia pow. 20 pracowników to on wypłaca chorobowe i w takim samym terminie co pozostałym pracownikom ( odlicza to sobie potem od składek dla ZUS ) Ja w takiej pracuję i my zawsze wypłacamy wszystko jedną lista czy ktoś pracuję czy jest na chorobowym

A w przypadku poniżej 20 osób?

Ja dziś po wizycie kontrolnej po tych bólach w niedzielę. Wszystko w porządku, Młody przybiera na wadze, odstawia fikolki - doktor się śmiał.
Najważniejsze, że szyjka nadal długa, zamknięta.
Powiedział tylko, że jak coś mocno boli w podbrzuszu, żeby zawsze do niego albo na IP, żeby kontrolować szyjkę.

A w przypadku poniżej 20 osób?
Jeśli wypłaca ZUS to koniecznie trzeba pilnować Ginekologa żeby przesłał Twoje L4 do ZUS a także pracodawcę żeby wysłał odpowiedni druk-juz nie pamiętam jak się ten druk nazywa ale Księgowa w firmie na pewno będzie wiedziała o co chodzi i od tego dnia kiedy druk będzie w Zusie,to Zus ma 30dni na wypłacenie chorobowego.Zazwyczaj czekają do ostatnich dni...przynajmniej ja tak mam.Proponuje Ci założyć sobie konto PUE ZUS będziesz miała podgląd pod swoje L4.Pozdrawiam

reklama
Od 17 tygodnia mam 2,7 naszczeście póki co się nie skraca.Luteina dopochwowo 2x dziennie i Aspargin brałam 3razy dziennie a teraz mam przepisane 3x2tez takie ilości bierzecie?
Ja mam luteina 2×1 od początku i magnez b6 forte do 4× 1, no i od wczoraj pessar i leżenie. Szyjka 27 mm w poniedziałek wyszła na usg.

Ostatnia edycja:
Do góry