reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

No tosz to zupełnie inne badania [emoji849]
Przede wszystkim połówkowe jest obowiązkowe i jak sama nazwa wskazuje, wykonuje się je w połowie ciąży i jest ono jakby połączone z usg prenatalnym. Natomiast badania prenatalne nie są obowiązkowe (chyba że są wskazania) i wykonuje się je w każdym trymestrze.
Badania prenatalne to nie tylko te miedzy 11 a 14 tygodniem. Badanie polowkowe to również badanie prenatalne (drugiego trymestru)...

Gdzie to polowkowe jest obowiązkowe?

reklama
Dzień dobry weekend :) Mikołajki minęły miło i przyjemnie jak to co roku ;) mąż musiał dziś isc do pracy więc z pierworodnym jesteśmy sami , w planach pierniczki. Junior jeszcze śpi bo mama bez śniadania :D pora na kawę . Ja się cieszę z przymrozkow wymrozi te bakterie i moze w końcu te infekcje przejdą. Chociaż ostanio się zastanawiam czy mój 3latek nie ma robaków, kilka objawów bardzo mi na to wskazuje, tylko nie wiem czy jest sens odrobaczac przed świętami kiedy znów tyle słodyczy wjedzie , czy lepiej poczekać do nowego roku, to będzie nasz pierwszy raz.
Może zrób badanie kału?

Badania prenatalne to nie tylko te miedzy 11 a 14 tygodniem. Badanie polowkowe to również badanie prenatalne (drugiego trymestru)...

Dla mnie jest obowiązkowe, niech sobie lekarze mówią co chcą😜 dlatego na połówkowe wybrałam się do innego lekarza w centrum usg. Moja dr też ma spoko sprzęt i nic mi nie brakuje na comiesięcznych wizytach ale na połówkowych w przeciwieństwie do pierwszotrymestrowych można dużo rzeczy wymierzyć, zobaczyć ewentualne nieprawidłowości żeby później mieć czas się przygotować. Tak jak pappa nie robiłam bo statystyka to dla mnie nie fakty tak to usg jest ważne😊

U nas żadne chyba nie jest obowiązkowe co ? A o badaniu 3 trymestru to dopiero niedawno się dowiedziałam, że istnieje bylam przekonana , że tylko jest 1,2 trymestu:D

U nas żadne chyba nie jest obowiązkowe co ? A o badaniu 3 trymestru to dopiero niedawno się dowiedziałam, że istnieje bylam przekonana , że tylko jest 1,2 trymestu:D
Prenatalne nie. Musisz miec tylko 3 usg na każdy trymestr jedno wpisane do mutter kind pass. No chyba ze nie chcesz KBG :D
Dla mnie jest obowiązkowe, niech sobie lekarze mówią co chcą[emoji12] dlatego na połówkowe wybrałam się do innego lekarza w centrum usg. Moja dr też ma spoko sprzęt i nic mi nie brakuje na comiesięcznych wizytach ale na połówkowych w przeciwieństwie do pierwszotrymestrowych można dużo rzeczy wymierzyć, zobaczyć ewentualne nieprawidłowości żeby później mieć czas się przygotować. Tak jak pappa nie robiłam bo statystyka to dla mnie nie fakty tak to usg jest ważne[emoji4]
Myslalam ze w jakimś kraju jest obowiązkowe:p dziewczyna wyżej tak napisała, tak to odebrałam:p

reklama
Weź się dopros skierowanie na cokolwiek, chyba ze w Pl zrobie. Bo tu nawet prywatnie mi nie zrobią, badania krwi tez mi sie nie zgodzili , ze dziecko jest za male i nie ma podstaw , zrobilam w pl i okazalo sie , że ma anemie to było jakis rok temu...
Może zmień pediatre? Moja nam bez problemu robiła krew z palca, mocz przy każdej infekcji, a kal przy biegunce też wysłaliśmy.

Do góry