reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

Tylko teraz pytanie czy do tych 6 tygodni po porodzie,czy do końca pobierania zasiłku macierzyńskiego,bo i taka wersje czytałam na jakimś forum prawa pracy. Najbardziej mi zależy na tym,żeby prowadzić ciąże na NFZ
Nie mam takiej możliwości a czy ktoś inny może mnie ubezpieczyć?

Do 6 tyg po porodzie. Możesz pod rodzicami lub jedynoe do urzedu pracy :/ lub płacić w zus dobrowolne składki

reklama
Do 6 tyg po porodzie. Możesz pod rodzicami lub jedynoe do urzedu pracy :/ lub płacić w zus dobrowolne składki

Tylko boje się,że z urzędu pracy wyślą mnie do jakiejś roboty a jak ja pójdę przy takim małym dziecku. Mój tata jest na rencie a mama ma własna działalność gospodarcza,to może mnie ubezpieczyć? A te składki wiadomo ile wynoszą? Przepraszam,że tak pytam,ale jestem w tym temacie zielona a bardzo się martwię

Tylko boje się,że z urzędu pracy wyślą mnie do jakiejś roboty a jak ja pójdę przy takim małym dziecku. Mój tata jest na rencie a mama ma własna działalność gospodarcza,to może mnie ubezpieczyć? A te składki wiadomo ile wynoszą? Przepraszam,że tak pytam,ale jestem w tym temacie zielona a bardzo się martwię
Dowód ubezpieczenia w szpitalu - to trzeba ich dopytać czego oczekują jako dowód.
Przedzwon na infolinię do ZUS, serio, nic złego się nie stanie jak podpytasz, nie musisz mówić że to chodzi o Ciebie i nie przedstawiasz się z nazwiska :)
Tam otrzymasz w 100% pewna informacje a my możemy gdybac albo wprowadzic Cię całkiem przypadkiem w błąd :)
Z tym rodzicem to moja sugestia bo skoro nie mąż to może właśnie w tą stronę spróbować, ale nie mam pojęcia czy można w ten sposób ugryźć temat.

Ja byłam w urzędzie pracy zarejestrowana po urodzeniu pierwszej córki, jak mi coś proponowali to od razu mówiłam, że jak opłaca mi nianie to chętnie pójdę i tak ciągnęłan jakoś. Jak już byłam zmuszona iść na rozmowę z pracodawcą to nagadalam że dziecko małe i w ogóle, od razu miałam odmowę :) ciągnęłam tak prawie 2,5 roku, grunt że ubezpieczenie było. Później mnie mąż wciągnął na swoje ubezpieczenie.

Dzień dobry. Dziewczyny jak nauczyć dziecko dmuchać nos? Moja Zosia ma 4 latka a wciąż zamiast dmuchać to wciąga.. Zrobiłam inhalacje wczoraj, codziennie dwa razy psikamy do nosa i dzisiaj straszny duszacy kaszel, wszystko splynelo na dół :( już nie mam sił na walkę z dmuchaniem nosa. Dzisiaj ostatni dzień poszła do przedszkola i to tylko ze względu na bal Andrzejkowy.

Za wizytujace trzymam kciuki :)

Składki ile dokładnie nie wiem. Ale pod tate możesz jak ma rentę (chyba) najlepiej dopytać w zus i o składki i ubezp u taty

Rozumiem, kurde niefajnie. A nie wiesz jak to wyglada wtedy z porodem i pobytem w szpitalu? Bo na liście do mojego szpitala widziałam coś takiego jak dowód ubezpieczenia..
W szpitalu również będziesz wypełniała dokumenty dla ZUSu.
Po porodzie masz 6 tyg ubezpieczenia, jednak w związku z tym, że należy się Tobie zasiłek macierzyński, również będziesz ubezpieczona przez okres jego pobierania, przy wizycie nadal będziesz wypełniała dokumenty dla ZUS. Po prostu w systemie będziesz świeciła się na czerwono, przedstaw lekarzowi sytuację i otrzymasz do wypełnienia dokumenty dla ZUS. Dziecko do 18r.z. jest objęte opieką zdrowotna, bez względu na status zatrudnienia rodzica, w wyjątkowych sytuacjach może być ubezpieczone przez dziadków.
Nie bój się zadzwonić na infolinię ZUS, nie musisz podawać danych, a otrzymasz konkretne odpowiedzi.

Dziękuje Wam z całego serca i przepraszam,ze tak męczyłam pytaniami. Próbuje się właśnie dodzwonić na ich infolinie. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuje!
Daj znać co Ci odpowiedzą :)
I cierpliwości. ;* my jak próbowaliśmy to mąż wisiał 20 minut żeby dodzwonić się na infolinię, ale są rzeczowi i konkretni konsultanci :))

Dziękuje Wam z całego serca i przepraszam,ze tak męczyłam pytaniami. Próbuje się właśnie dodzwonić na ich infolinie. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuje!
spokojnie, średni czas oczekiwania to ok 20min ;)
I jeszcze jedno, będąc na zasiłku macierzyńskim, nie zarejestruja Cię w UP.
Powodzenia!

reklama
Cześć mamuski. Ostatnio mnie nie było mam jakiś czarny tydzien same zle wiadomości , noce przeplakane, ale na szczęście żadna rzecz nie dotyczy maleństwa jedyny plus. Właśnie siedzę u dentysty więc mam chwilę, zeby sie wyłączyć. Dziś BF , planujecie jakieś łowy dla dzieci w ten weeekend promocji ?

Do góry