reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

Mnie też czasami atakuje migrena... Wczoraj myślałam, że ból głowy przejdzie jak się trochę położę... Okazało się, że zasnęłam i po pół godz obudziłam się z podwójnie mocnym bólem... Po paracetamolu trochę przeszło...
Ja jak nie wezme apapu jak mnie tylko zaczyna boleć to nie ma zmiłuj nic, a nic już mi nie pomoże i tak od drugiego dnia męczę się z bólem głowy [emoji25]

reklama
U mnie ostatnio zaczęło pomagać świeże powietrze na ból głowy. Zazwyczaj nie jest to długi spacer bo zaledwie do przedszkola i spowrotem czasami posiedzę na balkonie jeszcze i przechodzi, chociaż nie zawsze
Ja jak nie wezme apapu jak mnie tylko zaczyna boleć to nie ma zmiłuj nic, a nic już mi nie pomoże i tak od drugiego dnia męczę się z bólem głowy [emoji25]

ja odpukać nie miałam już migreny z 2 miesiące, wcześniej nie pomagało nic.
teraz mogłabym już zażyć jakiś lak?

@AtomicTOY a jak ruchy dziecka? ty w 2giej to już pewnie czujesz :)
Chyba poza paracetamolem niczego innego nie można.
W pierwszej ciąży w 18 tygodniu poczułam pierwsze ruchy.
Teraz miałam 2 razy w 16 tygodniu tak, że wydawało mi się, że czuję ruchy, ale od tamtej pory cisza. I sama nie wiem co to było, może pomyliam ruchy dziecka z jelitami. [emoji85]
A Ty już czujesz ruchy dziecka? Która to Twoja ciąża?
U mnie ostatnio zaczęło pomagać świeże powietrze na ból głowy. Zazwyczaj nie jest to długi spacer bo zaledwie do przedszkola i spowrotem czasami posiedzę na balkonie jeszcze i przechodzi, chociaż nie zawsze
Czasami też mi pomaga wyjście na dwór. Ale zdarza się, że spacer wręcz pogarsza ból. Wczoraj właśnie poszłam z bólem na spacer z córką i gdy wróciłam myślałam, że siekierą sobie głowę odrąbie tak mnie bolało po powrocie. A przed wyjściem było całkiem znośnie.

Chyba poza paracetamolem niczego innego nie można.
W pierwszej ciąży w 18 tygodniu poczułam pierwsze ruchy.
Teraz miałam 2 razy w 16 tygodniu tak, że wydawało mi się, że czuję ruchy, ale od tamtej pory cisza. I sama nie wiem co to było, może pomyliam ruchy dziecka z jelitami. [emoji85]
A Ty już czujesz ruchy dziecka? Która to Twoja ciąża?
Druga ale pierwszą poronilam w 9 tyg
Właśnie słabo... Wydaje mi się że to ruchy bo nigdy czegoś takiego nie czułam ale bardzo nieregularnie. Raz coś tam poczuje rano raz wieczorem a czasem kilka dni nic i mnie to stresuje

ja odpukać nie miałam już migreny z 2 miesiące, wcześniej nie pomagało nic.
teraz mogłabym już zażyć jakiś lak?

@AtomicTOY a jak ruchy dziecka? ty w 2giej to już pewnie czujesz :)
Wiem, że w Pl zaleca się tylko paracetamol, ale np w Niemczech pozwalają brać też ibuprom w drugim trymestrze. Ginekolog mi polecił taką stronkę z lekami embryotox.de, jak ktoś ogarnia niemiecki to polecam. Wpisuje się substancje czynną i jest wszystko wypisane co do trymestru, czy wolno, czy nie. Te informacje są na bieżąco odświeżane, zgodnie z najnowszymi badaniami.

Ja osobiscie wzięłam raz ibuprom 400, bo dla mnie paracetamol to jak cukierek, rzadko kiedy zadziała, a nieleczona migrena źle wpływa na ciąże, więc w przypadku potężnej migreny nie mam wyjścia. U mnie to się bierze jak się źle wyśpie- np za krótko lub z przerwami.

Ostatnia edycja:
Słyszałam że najlepiej brać czysty paracetamol, że jest najbardziej bezpieczny :)
Właśnie słabo... Wydaje mi się że to ruchy bo nigdy czegoś takiego nie czułam ale bardzo nieregularnie. Raz coś tam poczuje rano raz wieczorem a czasem kilka dni nic i mnie to stresuje
Ja też bardzo nieregularnie czuje, u mnie podobna sytuacja jak u Ciebie, ale to normalne, bez stresu :) regularne chyba po 28 tc powinny być ruchy z tego co czytałam i co pamiętam, byle teraz do 20 czy 22 tc się pojawiły :) i mogą być o różnej mocy, czasami nawet możemy nie zwrócić na nie uwagi bo będą bardzo delikatne :)

Dziewczyny, które mieszkają za granicą... czy decydujecie się na kilkunastogodzinna podróż autem w drugim trymestrze?
Mamy możliwość wyjazdu w grudniu do znajomych i zastanawiam się, czy nie ma żadnych przeciwwskazań. Oczywiście zapytam jeszcze dr ale wizytę mam dopiero 7 grudnia...

reklama
Tak właśnie mnie to zastanowiło, bo ja jestem w 18 tygodniu i mam termin na 1 maja. Myślałam, że najstarsza jestem. [emoji6]
28.04 ;) ale wątek kwietniowy jest zamknięty więc czytam ten 8-)
życzyłabym sobie urodzić trochę wcześniej :-D
U mnie termin też na koniec kwietnia - a dokładnie 26.04 [emoji6]
U mnie też druga ciąża ( z tym że pierwsza poroniła w 6tc). Dzisiaj 18t2d a ruchy chyba czuję ( tzn wydaje mi się, ze czuje lekkie stukanie czasami -ale codziennie - i nawet mąż też to czuje, a jak stuka w brzuch palcem, to ktoś mu odstukuje [emoji3] choć wydaje mi się to mało realne, bo mam łożysko na przedniej ścianie...

Do góry