reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2024

Jak dziewczyny dziś się czujecie ? ;) któraś dziś wizytę ma ?
Miałam pierwsze podejście tzn oswajalam się wczoraj z myślą żeby nabrać odwagi i pójść rano na mocz i krew. A musicie wiedzieć że ja się okropnie boję igieł. No i najadłam się po północy śledzi z dżemem popiłam to wodą gazowaną i rano miałam takie czyszczenie magazynu, że nie udało mi się pobrać próbki moczu. W związku z tym czuję się zajebiście, bo dziś nie idę się nakłuwać igłami 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩

Ostatnia edycja:
reklama
Miałam pierwsze podejście tzn oswajalam się wczoraj z myślą żeby nabrać odwagi i pójść rano na mocz i krew. A musicie wiedzieć że ja się okropnie boję igieł. No i najadła się po północy śledzi z dżemem popiłam to wodą gazowaną i rano miałam takie czyszczenie magazynu, że nie udało mi się pobrać próbki moczu. W związku z tym czuję się zajebiście, bo dziś nie idę się nakłuwać igłami 🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
Ja nie wiem dzieczyny jak jesteście w stanie zjeść śledzie. Mi to na jajka i na mięso nawet niedobrze jest. ;D jem same bułki z twarogiem i nektarynki XD

Omg współczuje ja to mam odruchy wymiotne straszne najgorzej rano i wieczorem. I w samochodzie nie jestem w stanie jechać. Ja dziś idę na usg piersi moja gin dała mi tez skiero
Ja nie wiem czy mi nie dobrze od ciąży czy od migreny. Jeszcze w Nast tyg ma.znowu być po 27st... chyba wezmę NŻ w pracy

Ja też okolice Krakowa :)

Nie wiem oczywiście wszystkiego o systemie czeskim, ale mam przyjaciółkę, która teraz pracuje w Pradze na umowę o pracę na zastępstwo właśnie za mamę, którą najpierw rok na macierzyńśkim, a potem 2 z tych 3 dozwolonych lat została na wychowawczym?

Czemu pozostawia kobiety w domu i nie daje innej opcji? W sumie jedyne czym się różni od polskiego, to, że te 3 lata wychowawczego są płatne (umierkowanie), ale też nie są obowiązkowe. Wiem, że ze żłobkami jest problem, ale to dokładnie jak u nas.

Czechy mają zaraz po Francji największa dzietność w Europie, więc coś robia dobrze ;)

Na szybko wygoogląłam i Czechy żeczywiście mają najniższy w Europue wskaźnik zatrudnienia kobiet z dziećmi do trzech lat, za to tak w przypadku starszych dzieci – najwyższy. Także jeśli te kobiety wypadają z rynku pracy to na pierwszy etap życia dziecka tylko, a potem spokojnie wracają do pracy zawodowej.
Mam jednak trochę inna perspektywę, bo długo tam mieszkałam, a i zawodowo jestem silnie związana z Czechami. Dostęp do żłobków z CZ jest nieporównywalnie mniejszy niż w Polsce. Jeśli mielibyśmy przeliczyć kwotę tego wychowawczego i 500+ to wcale nie wychodzimy tu finansowo in minus. Ogólnie jeśli chodzi o funkcjonowanie Państwa, to w Czechach na pewno duże rzeczy lepiej działa, np. Publiczna ochrona zdrowia. Mimo to uważam, że pod względem socjalu mamy w Polsce eldorado.

reklama
Jak dziewczyny dziś się czujecie ? ;) któraś dziś wizytę ma ?
Ja bardzo spoko. Oprócz bolących na dotyk sutków i czasami bólu brzucha nie mam żądnych innych objawów. No może szybciej się męczę, ale mogę sobie to wymyślać i po prostu jestem zastanym, starym człowiekiem :D

Czasami ten brak objawów to mnie martwi. Co prawda jestem dopiero 5+6, ale widzę, że wszyscy mają wrażliwości na zapachy, mdłości, odrzut od kawy... a ja nic. Chyba jestem tylko częściej głodna :D

Wczoraj byłam na imprezie firmowej, wytańćzyłam się, zjadłam dobre jedzonko z grilla. Dziś planuje po pracy iść na basen. Czas do kolejnej wizyty mija mi w tempie żółwim ;)

Do góry