reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2024

A nie chorujesz od klimy?
Nie :) Klima jest reguralnie czyszczona, nir ma w niej grzyba i moge sobie sterować temperaturą mocą wiania i w którą stronę wieje, także nie muszę siedzieć pos strumieniem zimnego powietrza.
Cześć dziewczyny, witam się z wami! Termin porodu mam na przełom kwietnia i maja. Choć, jeśli fasolka będzie się tak ociągać, jak moja dwuletnią córka, to termin majowy raczej jest pewniakiem 😅

Myślę, że będę tu z większością "nowości" na pierwszym froncie, co będzie miłą odmianą, bo na wrześniówkach 21 urodziłam jako jedna z ostatnich. Obecnie jestem w 9 TC, mam już na 13.10 zaplanowane badania prenatalne. W drugiej ciąży czas zapierdziela niemiłosiernie.

Bardzo lubię być w ciąży, nawet jak rzygam to, rzygam tęczą. Mam za sobą kilka poronień, ale tez mam zdrową CUDOWNĄ córkę. Nie lubię się nakręcać, złych wibracji, ufam nauce, nie korzystam z opcji leczenia i diagnozowania googlem 😅
Cześć :) Zapytam w związku z tym badaniem prenatalnym: czy będziesz robiła jednocześnie test PAAP-a? A jeśli tak, to dostałaś od lekarza skierowanie?

reklama
Nie :) Klima jest reguralnie czyszczona, nir ma w niej grzyba i moge sobie sterować temperaturą mocą wiania i w którą stronę wieje, także nie muszę siedzieć pos strumieniem zimnego powietrza.

Cześć :) Zapytam w związku z tym badaniem prenatalnym: czy będziesz robiła jednocześnie test PAAP-a? A jeśli tak, to dostałaś od lekarza skierowanie?
Dostałam już skierowanie. Z racji wieku mam refundowane, na PAPPĘ mam się zgłosić cca 5 dni przed badaniem. Takie samo postępowanie było też w ciąży z córcią. Wszystko będzie omawiane na wizycie.

Dostałam już skierowanie. Z racji wieku mam refundowane, na PAPPĘ mam się zgłosić cca 5 dni przed badaniem. Takie samo postępowanie było też w ciąży z córcią. Wszystko będzie omawiane na wizycie.
o to jest cca? Mii pani doktor powiedziała, że mi przysługuje, ale skierowania nie wystawiła. Mam skierowanie na prenatalne (11-13 tydzień), ale nie na PAPP-a. Muszę na nastpnej wizycie dopilnować, żeby mi syatwiła skierowanie.

o to jest cca? Mii pani doktor powiedziała, że mi przysługuje, ale skierowania nie wystawiła. Mam skierowanie na prenatalne (11-13 tydzień), ale nie na PAPP-a. Muszę na nastpnej wizycie dopilnować, żeby mi syatwiła skierowanie.
prenatalne to z 12 tc to badanie USG plus test Pappa to jest część składowa tego badania. Czyli jeśli masz skierowanie na prenatalne to będą Ci robić pappę też :)

prenatalne to z 12 tc to badanie USG plus test Pappa to jest część składowa tego badania. Czyli jeśli masz skierowanie na prenatalne to będą Ci robić pappę też :)
mam skierowanie na "USG 11-13 tydzień", więc podejrzewam, że bez PAPPa i muszę test zrobić kilka dni wcześniej. Zobaczymu, za 3 tygodnie dopytam, jeszcze spokojnie się zdążę umówić :)

mam skierowanie na "USG 11-13 tydzień", więc podejrzewam, że bez PAPPa i muszę test zrobić kilka dni wcześniej. Zobaczymu, za 3 tygodnie dopytam, jeszcze spokojnie się zdążę umówić :)
wiesz co to bardzo zależy od sposobu organizacji u lekarza. Ja na prenatalnych z córką miałam USG i po wyjściu z gabinetu od razu mi pobierali krew na pappa. Nie musiałam tego wcześniej u kogoś innego robić tylko szło to w ten sam dzień. Ale ja wiem że są takie przychodnie gdzie biorą krew wcześniej żeby na gotowe był wynik do opisu w dniu robienia USG. Najlepiej dopytaj jak jest u was. Ale podejrzewam że jeśli by chcieli wcześniej to by Ci to już powiedzieli że masz przyjść z wynikami krwi.

niekoniecznie. testy prenatalne to 3 badania usg bowoazkowe w ciazy. test pappa to wersja rozszerzona do poerwszego badania. ale nie jest z automatu dla kazdego. o niestety co zauwazylam tylko 20% ciezarnych je wykonuje

niekoniecznie. testy prenatalne to 3 badania usg bowoazkowe w ciazy. test pappa to wersja rozszerzona do poerwszego badania. ale nie jest z automatu dla kazdego. o niestety co zauwazylam tylko 20% ciezarnych je wykonuje
hmm to dziwne bo ja jak miałam to prenatalne 12 tc wtedy nie chciałam żeby mi pobierali krew do pappa lekarz powiedział że on musi to badanie wykonać bo inaczej mu nie wróci NFZ. Może tak jest jeśli ktoś to robi prywatnie ja miałam z racji wieku refundowane na NFZ.

Cca to skrót od circa, czyli około. Na PAPPĘ przysługuje w kilku wypadkach, np. Wiek, lub obciążenie w wywiadzie.

reklama
Do góry