reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2024

hmm to dziwne bo ja jak miałam to prenatalne 12 tc wtedy nie chciałam żeby mi pobierali krew do pappa lekarz powiedział że on musi to badanie wykonać bo inaczej mu nie wróci NFZ. Może tak jest jeśli ktoś to robi prywatnie ja miałam z racji wieku refundowane na NFZ.
A nie byłaś wtedy przypadkiem 35+?
Edit: doczytałam. Dlatego właśnie miałaś pappę, z racji wieku. Kobiety poniżej 35 (ja w pierwszej ciąży) muszą ew zapłacić dodatkowo za pappę.

Ostatnia edycja:
reklama
niekoniecznie. testy prenatalne to 3 badania usg bowoazkowe w ciazy. test pappa to wersja rozszerzona do poerwszego badania. ale nie jest z automatu dla kazdego. o niestety co zauwazylam tylko 20% ciezarnych je wykonuje
Mi PAPPa przysługuje z racji wieku i na pewno je wykonam. W zależności od jego wyniku albo badanie nie inwazyjne, albo amniopunkcja. Za stara jestem żeby pozostawiać tu pole do przypadku ;)
Wydaje mi się, że każdemu przysługuje USG 1. Trymestru tzw. prenatalne, ale niekoniecznie Pappa.
Mi przyIsługuje, bo mam 35 lat :) Muszę tylko dopytać, czy mi dadzą osobne skierowanie, czy zrobią w ramach I USG prenatalnego.

Jak ktoś robił kiedyś w LuxMedzie niech da znać jak to u niego wyglądało.

Wydaje mi się, że każdemu przysługuje USG 1. Trymestru tzw. prenatalne, ale niekoniecznie Pappa.
aha to już kumam co tu się odwaliło, myślałam że jak się dostaje skierowanie na prenatalne to już się ma skierowanie na USG i na Pappa jednocześnie. No ja miałam całość bo byłam w wieku 35+

Mi PAPPa przysługuje z racji wieku i na pewno je wykonam. W zależności od jego wyniku albo badanie nie inwazyjne, albo amniopunkcja. Za stara jestem żeby pozostawiać tu pole do przypadku ;)

Mi przyIsługuje, bo mam 35 lat :) Muszę tylko dopytać, czy mi dadzą osobne skierowanie, czy zrobią w ramach I USG prenatalnego.

Jak ktoś robił kiedyś w LuxMedzie niech da znać jak to u niego wyglądało.
Ja mam na jednym skierowaniu.

@Chałka najpierw przeczytałam Chyłka i myślę sobie, taka książka była... potem dojrzałam, że Chałka, a teraz mi powiedz, jak ja dostanę teraz lezac w lozku chałkę z masłem i dżemem truskawkowym? 😈😈😈

wiesz co to bardzo zależy od sposobu organizacji u lekarza. Ja na prenatalnych z córką miałam USG i po wyjściu z gabinetu od razu mi pobierali krew na pappa. Nie musiałam tego wcześniej u kogoś innego robić tylko szło to w ten sam dzień. Ale ja wiem że są takie przychodnie gdzie biorą krew wcześniej żeby na gotowe był wynik do opisu w dniu robienia USG. Najlepiej dopytaj jak jest u was. Ale podejrzewam że jeśli by chcieli wcześniej to by Ci to już powiedzieli że masz przyjść z wynikami krwi.
U nas jest to tydzień. Ja dostałam skierowanie z uwagi na wadę stopy u synka.
I tak samo myśle ze lekarz by powiedział albo jeszcze powie :)

reklama
Hej dziewczyny! Macie jakieś dolegliwości bólowe na początku ciąży? W sobotę zrobiłam badanie z krwi (2 dni przed spodziewaną @) i beta 99,96. W poniedziałek nie dostałam okresu, od wczorajszego wieczoru boli mnie w miejscu który zaznaczyłam na obrazku - delikatnie w prawą stronę. Nie jest to turbo silny ból ale jednak go czuję. Ginekologa mam jutro ale nie wiem czy na tam wczesnym etapie coś zobaczy. Czy taki stały niezbyt silny ale wyczuwalny ból jest normalny? Dr Google podpowiedział mi ciążę ektopową dlatego zaczęłam się martwić - a przy pierwszej ciąży wszystko jest turbo nowe i nieznane. 😞

Załączniki

• IMG_9362.jpeg
    IMG_9362.jpeg
    5,1 KB · Wyświetleń: 27
Do góry