reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2024

Co jecie na sniadanie? Potrzebuje jakiejs inspiracji, bo przy tych mdłościach od rana do wieczora nie mam na nic ochoty i tak w siebie wymuszam 😒 Chyba ostatnie 15 lat codziennie w tygodniu jem owsiankę, ale już wczoraj baardzo nie miałam na nią ochoty 🤢

Dziewczyny myślicie, że powinnam już teraz zbadać TSH? W poprzedniej ciąży wyszła mi trochę za duża (już nie pamietam ile) i brałam Euthyrox 25. Do lekarza na NFZ idę 29.09 i pewnie dopiero wtedy dostanę skierowanie na badania 🤔
Ja standardowo, bułka twaróg, pomidor, sałata i jajko na twardo to co najbardziej mi smakuję teraz 😅

reklama
Dziewczyny a oprócz takich wiadomych rzeczy jak picie alkoholu itp. to w jakim aspekcie zmieniacie swoje zachowania w ciąży? Np jeśli chodzi o sprzątnie WC, zabawy ruchowe z dziećmi, podnoszenie ciężkich przedmiotów, remonty itp? Przyjmując oczywiście, że czujecie się na siłach wykonywać takie czynności.

Dziewczyny a oprócz takich wiadomych rzeczy jak picie alkoholu itp. to w jakim aspekcie zmieniacie swoje zachowania w ciąży? Np jeśli chodzi o sprzątnie WC, zabawy ruchowe z dziećmi, podnoszenie ciężkich przedmiotów, remonty itp? Przyjmując oczywiście, że czujecie się na siłach wykonywać takie czynności.
Nie zmieniam. Muszę polegać na sobie i na mamie, która się opiekuje babcia i ma cieśnię nadgarstka.

Chociaż zaskoczyła mnie fizjoterapeutka Olgusia, przed która się wysypałam. Zabroniła mi dźwigać, sama próbowała ubrać szynę Olgusiowi (w końcu ja musiałam ale liczą się chęci), sama go wzięła na ręce i zaniosła do wózka i nie chciała słyszeć ze przecież mogę zrobić to sama.

Póki mi lekarz nie powie że mam uważać to żyję i funkcjonuję normalnie. Mam w domu 2 latke której nie da się wytłumaczyć że mama musi odpoczywać. Zapewne w 3 trymestrze już będzie ciężko ją na ręce brać, ale musimy jakoś dać radę.
Dokładnie. Powiedz 8 miesięcznemu dziecku, ze nie weźmiesz go ma ręce.

Zrezygnowałam na razie z ćwiczeń bo po prostu nie mam siły robić, ale będę chciała wprowadzić ruch jak tylko skończy się moje ciągłe spanie. Poza tym reszta normalnie. Trzeba sprzątać i funkcjonować jakoś, a nie żyć w chlewie ;)

Ale widzicie w pierwszej ciąży miałam plamienia i musiałam od początku prowadzić oszczędny tryb życia. Oczywiście nie da się tego trybu prowadzić jak się ma małe dziecko w domu więc mam nadzieję że teraz ta ciąża będzie bez problemów i nie będę musiała jakoś inaczej funkcjonować niż zwykle. Zresztą czeka nas remont jesteśmy w trakcie przeprowadzki no i jakoś to wszystko muszę ogarnąć 💪

Córeczkę nosze, inaczej stałaby się jej krzywda, ale mniej niż przed ciąża. Sprzątam. Łazienkę mam nadzieje, ze mąż posprząta, w poprzedniej ciąży sprzątał. Albo ja posprzatam o ile będę mogła znieść zapach octu. Mam więcej siły teraz niż w poprzedniej ciąży 🤷🏼‍♀️

reklama
Lekarz mi jeszcze nic nie mówił ale staram się nie dźwigać ciężkich rzeczy i ostatnio przestałam używać detergentów :)

Do góry