reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2024

A to trzeba zrobić w szpitalu czy można w labie ?
Brownie, nie wiem, czy już zrobiłaś te CMV, czy nie, ale napiszę na przyszłość i dla reszty dziewczyn.

Najlepiej zrobić te badania w labie referencyjnym przy szpitalu, gdzie próbka badana jest na miejscu, a nie wysyłana.

Mi wyszło fałszywie dodatnie CMV IgM w I trymestrze (bodajże 8-9 tc) w Diagnostyce, co się często zdarza.
Btw, dostałam skierowanie na CMV od gina z NFZ.

Matko, ile ja się stresu najadłam przez to. Bałam się, jak cholera. A faktycznie pierwotne zakażenie w ciąży jest bardzo niebezpieczne dla dziecka.

Dzięki @lady_in_blue wiedziałam, co robić.
Powtórzyłam wyniki przy szpitalu, ale i tak dostałam skierowanie do poradni chorób zakaźnych.
Matko, gdyby to wyszło, to bym musiała jeździć do Łodzi do CZMP- ciąża byłaby wysokiego ryzyka.

Także badajcie dziewczyny CMV IgG oraz IgM, bo niektórzy lekarze olewają temat.

To taka rada starszej koleżanki po fachu😂.
Dobra, spadam na ten swój listopad.

@Moonstone , gratki😘.
Chociaż ja już Ci gratulowałam jakieś 2-3 miesiące temu🤣.

reklama
Co jecie na sniadanie? Potrzebuje jakiejs inspiracji, bo przy tych mdłościach od rana do wieczora nie mam na nic ochoty i tak w siebie wymuszam 😒 Chyba ostatnie 15 lat codziennie w tygodniu jem owsiankę, ale już wczoraj baardzo nie miałam na nią ochoty 🤢

Dziewczyny myślicie, że powinnam już teraz zbadać TSH? W poprzedniej ciąży wyszła mi trochę za duża (już nie pamietam ile) i brałam Euthyrox 25. Do lekarza na NFZ idę 29.09 i pewnie dopiero wtedy dostanę skierowanie na badania 🤔

A to trzeba zrobić w szpitalu czy można w labie ?
Brownie, nie wiem, czy już zrobiłaś te CMV, czy nie, ale napiszę na przyszłość i dla reszty dziewczyn.

Najlepiej zrobić te badania w labie referencyjnym przy szpitalu, gdzie próbka badana jest na miejscu, a nie wysyłana.

Mi wyszło fałszywie dodatnie CMV IgM w I trymestrze (bodajże 8-9 tc) w Diagnostyce, co się często zdarza.

Matko, ile ja się stresu najadłam przez to. Bałam się, jak cholera. A faktycznie pierwotne zakażenie w ciąży jest bardzo niebezpieczne dla dziecka.

Powtórzyłam wyniki przy szpitalu, ale i tak dostałam skierowanie do poradni chorób zakaźnych.
Matko, gdyby to wyszło, to bym musiała jeździć do Łodzi do CZMP- ciąża byłaby wysokiego ryzyka.

@Moonstone , gratki😘.
Potwierdzam, najlepiej od razu w szpitalu zakaźnym albo klinicznym*, bo można się tyle stresu najeść przez te wszystkie Diagnostyki i Alaby, że jest to najdłuższe kilka dni czekania na powtórzenie wyników w wiarygodnym miejscu 🤷.

*nie każdy szpital ma swoje labolatorium i niektóre i tak wysyłają próbki do Diagnostyki, a kliniczne i zakaźne zwykle mają

A już z całą pewnością badanie warto zrobić, nawet jeśli ginekolog nie jest na bieżąco i na nie nie kieruje. Oszczędza to wielu problemów i nerwów w przyszłości.

Co jecie na sniadanie? Potrzebuje jakiejs inspiracji, bo przy tych mdłościach od rana do wieczora nie mam na nic ochoty i tak w siebie wymuszam 😒 Chyba ostatnie 15 lat codziennie w tygodniu jem owsiankę, ale już wczoraj baardzo nie miałam na nią ochoty 🤢

Dziewczyny myślicie, że powinnam już teraz zbadać TSH? W poprzedniej ciąży wyszła mi trochę za duża (już nie pamietam ile) i brałam Euthyrox 25. Do lekarza na NFZ idę 29.09 i pewnie dopiero wtedy dostanę skierowanie na badania 🤔
Tak, ja machnęłam z beta i progesteronem, w sumie mogłam od razu dorzucić glukozę :)

@Moonstone , gratki😘.
Jeszcze nie badałam w luxmedzie w ogole nie ma tego badania jako potrzebne więc albo mi przepisze ginekolog na NFZ albo zrobię sama, ale to dopiero po urlopie. Dzięki, że wpadłaś :)

Potwierdzam, najlepiej od razu w szpitalu zakaźnym albo klinicznym*, bo można się tyle stresu najeść przez te wszystkie Diagnostyki i Alaby, że jest to najdłuższe kilka dni czekania na powtórzenie wyników w wiarygodnym miejscu 🤷.

*nie każdy szpital ma swoje labolatorium i niektóre i tak wysyłają próbki do Diagnostyki, a kliniczne i zakaźne zwykle mają

A już z całą pewnością badanie warto zrobić, nawet jeśli ginekolog nie jest na bieżąco i na nie nie kieruje. Oszczędza to wielu problemów i nerwów w przyszłości.
@Lady With Cats @lady_in_blue dzięki, wiedziałam ze to ładniej wytłumaczcie dziewczynom niż ja potrafię :)

Ja jem w kółko jajecznice i parówki 😂
Zrobiłabym tsh wcześniej i glukozę..

Jeszcze nie badałam w luxmedzie w ogole nie ma tego badania jako potrzebne więc albo mi przepisze ginekolog na NFZ albo zrobię sama, ale to dopiero po urlopie. Dzięki, że wpadłaś :)
Ja jeszcze tylko dodam, że warto to zrobić pierwszy raz do 10 tygodnia ciąży, bo:

- w razie gdyby się okazało, że jest aktywne zakażenie to można jak najszybciej zacząć działać i leczyć, plus na badaniach prenatalnych mieć już skierowanie na neurosonografię

- jeśli ktoś tego nie badał przed ciążą to jeśli wyjdzie dodatnie w ciąży można zrobić awidność, która do 10-12 tygodnia ciąży jeszcze jest w stanie określić czy to zakażenie pierwotne czy wtórne a to bardzo ważne w kontekście leczenia i szans zakażenia dziecka oraz ewentualnych konsekwencji

Kanapki z serkiem śmietankowym, awokado, jajkiem, odrobina majonezu i szczypiorkiem. Złoto, ale ja nie mam mdłości, wiec nie wiem, czy Ci podejdzie.

reklama

Ja w ogóle jestem ciagle głodna ale na nic nie mam ochoty 🤢 Jak zaczynam jeść to już mi się nie chce. Mam właśnie problem najbardziej mnie ciągnie do drożdżówek a ze miałam IO to pilnowałem diety a teraz mam jakaś masakrę. Ja robiłam tsh z Beta i progesteronem jako pierwsze badanie, a jak miałaś już problemy z tarczyca warto zrobić.

Do góry