reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

Co myślicie o suplementacji choliny w ciąży?
W polskich źródłach niewiele informacji było w 2020 roku, gdy robiłam porządny research. Zagraniczne źródła podawały, że są badania potwierdzające bardzo pozytywny wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka.
Ja przyjmowałam z wiarą, że to „dobre dla rozumku córeczki i mojego” (w cudzysłowie, bo bycie „dobrym dla rozumku” zaczerpnęłam w rodzinnej historii o orzechach włoskich).

Ktoś coś? Jakieś polecenia albo przeciwnie?

reklama
W polskich źródłach niewiele informacji było w 2020 roku, gdy robiłam porządny research. Zagraniczne źródła podawały, że są badania potwierdzające bardzo pozytywny wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka.
Ja przyjmowałam z wiarą, że to „dobre dla rozumku córeczki i mojego” (w cudzysłowie, bo bycie „dobrym dla rozumku” zaczerpnęłam w rodzinnej historii o orzechach włoskich).

Ja suplementuje ale nie codziennie... ostatnio mam problem z połykaniem tabletek a że mam ich troche to czasem już nie starczy sił na choline czy magnez bo 🤢🤢🤢🤢🤢 staram się jeść jajka które są źródłem choliny ale jak mam kiepski żywieniowo dzień to wciskam w siebie tabletkę

Co sądzicie o detektorze tętna płodu? Przy synku nie miałam, ale teraz się zastanawiam nad zakupem. Ale nie wiem, bo z jednej strony to w razie w. jest to przydatne bo można sprawdzić czy wszystko dobrze, ale z drugiej strony boje się ze będę cały dzień z tym siedzieć j sprawdzac bo jestem panikara 🙄
Miała któraś z was ten detektor? Albo może któraś planuje zakup? Co o tym wgl myślicie?
ja kupiłam w drugiej ciąży, miałam jakaś schize po stracie i chciałam kontrolować, ale podchodziłam na chłodno jak nie mogłam znaleźć tętna, dawałam chwile i próbowałam znowu. Ogólnie fajny gadżet ale przy tej ciąży nie zamierzam korzystać. Jeśli ktoś jest chętny mogę odsprzedać :)

Ja suplementuje ale nie codziennie... ostatnio mam problem z połykaniem tabletek a że mam ich troche to czasem już nie starczy sił na choline czy magnez bo 🤢🤢🤢🤢🤢 staram się jeść jajka które są źródłem choliny ale jak mam kiepski żywieniowo dzień to wciskam w siebie tabletkę
A masz jakieś godne polecenia tabletki z choliną?
Problem z suplementami polega na tym, że nie ma obowiązku przeprowadzania badań nad skutecznością. Nikt nie kontroluje też składu. Są traktowane jak żywność i tak naprawdę hulają w tym kraju totalnie poza jakąkolwiek kontrolą. Każdy może ukręcić taki suplement tak naprawdę w dość sterylnej kuchni, opakować i sprzedawać.
A leków z choliną chyba nie ma bez recepty?

Ja też słyszałam same dobre rzeczy na temat choliny. Ale niestety ostatnio daje rade łykać tylko folik, bo inne tabletki potęgują mdłości... Może później się polepszy i zacznę brać cokolwiek więcej.

A masz jakieś godne polecenia tabletki z choliną?
Problem z suplementami polega na tym, że nie ma obowiązku przeprowadzania badań nad skutecznością. Nikt nie kontroluje też składu. Są traktowane jak żywność i tak naprawdę hulają w tym kraju totalnie poza jakąkolwiek kontrolą. Każdy może ukręcić taki suplement tak naprawdę w dość sterylnej kuchni, opakować i sprzedawać.
A leków z choliną chyba nie ma bez recepty?
Ja mam choline z solgara, tak samo jak metafolin. Natomiast magnez, omega i wit d3 mam z health Labs (drogo ale badają swoje suple)

Ja kupiłam Little me z HB właśnie, ale trochę polecieli z tą ilością tabletek dziennie... Obecnie nie daje rady łykać tyle, bo mam mdłości a to je nasila :(

Ja kupiłam Little me z HB właśnie, ale trochę polecieli z tą ilością tabletek dziennie... Obecnie nie daje rady łykać tyle, bo mam mdłości a to je nasila :(
Właśnie Little me jest dobrze zbilansowany ale zawiera żelazo a wg najnowszych rekomendacji nie zaleca się suplementacji żelaza w pierwszym trymestrze jeżeli nie ma braków. A ja mam ferrytyne koło 60-70 wiec wole nie brać żelaza. Gdyby nie to, to pewnie kupiłabym Little me.

Ja ma od nich omega prenatal i ta tabletka ma chyba 2 cm 🤢🤢🤢 mam odruch wymiotny za każdym razem 🤢 ale co zrobić...kupiłam 2 opakowania 🤣🤣🤣 następnym razem kupie omegę w kroplach

reklama
Co sądzicie o detektorze tętna płodu? Przy synku nie miałam, ale teraz się zastanawiam nad zakupem. Ale nie wiem, bo z jednej strony to w razie w. jest to przydatne bo można sprawdzić czy wszystko dobrze, ale z drugiej strony boje się ze będę cały dzień z tym siedzieć j sprawdzac bo jestem panikara 🙄
Miała któraś z was ten detektor? Albo może któraś planuje zakup? Co o tym wgl myślicie?
Ja mam po ciąży z córka. Kupiłam ponieważ bardzo mało się ruszała. Była i jest do dzisiaj spokojnym dzieckiem ale stracha mi napędzała bo czasami przez większość dnia potrafila nie dać znaku. A żeby kopała tak jak niektóre dzieciaki czasem, że brzuchy całe się ruszają to chyba się nie zdażyło. Wiec mnie to uspokajało. Nie nadużywałam. I nie zdażyło mi się nie wyszukać serduszka. Ale gdybym nie miała takiej sytuacji to nie kupowałabym bo po co jeśli dzidzia się rusza.

Ja mam choline w moim komplecie witamin wiec suplementuje ;) Polecam ogólnie aliness, Polska firma, suplementy z czystym składem.

Do góry