Dzoana88
Fanka BB :)
trzymam kciukasyJej za godzinę niecałą wizyta, boję się
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
trzymam kciukasyJej za godzinę niecałą wizyta, boję się
A czy stawka z umowy zgadza się z tym co dostajesz do ręki ? Bo jak dla mnie to on coś kręciUmowę o pracę mam od marca br. Wcześniej leciałam na zleceniówkavh, obecną umowę podpisałam w maju i mam ja do końca grudnia wszystko w jednej firmie.
Wyplata do ręki, bo tak chciał a że mi potrzebna była wtedy praca to się na to zgodziłam No i tak już zostało
Ja w ogóle nie pamiętam kiedySzybko czułyście te ruchy w pierwszych ciążach dziewczyny A ja chyba najwcześniej w 20 tyg, tak byłam pewna, że to dzidziuś
Podstawa tak, jeśli są nadgodziny w miesiącu to on je wypłaca ale na umowie i na pasku ich nie maA czy stawka z umowy zgadza się z tym co dostajesz do ręki ? Bo jak dla mnie to on coś kręci
To moim zdaniem L4 to najlepsza opcja tutaj.Umowę o pracę mam od marca br. Wcześniej leciałam na zleceniówkavh, obecną umowę podpisałam w maju i mam ja do końca grudnia wszystko w jednej firmie.
Wyplata do ręki, bo tak chciał a że mi potrzebna była wtedy praca to się na to zgodziłam No i tak już zostało
To słabo. Bo to znaczy, że na L4 dostaniesz tylko podstawę. Nadgodziny się nie będą liczyć. Następnym razem nie zgadzaj się na nadgodziny pod stołem.Podstawa tak, jeśli są nadgodziny w miesiącu to on je wypłaca ale na umowie i na pasku ich nie ma
Dziękuję bardzo za pomoc.To moim zdaniem L4 to najlepsza opcja tutaj.
Pamiętaj, że szef płaci tylko pierwsze 30 dni L4, potem Twoja wypłata idzie z pieniędzy podatników, czyli z ZUS.
Jeśli jest powyżej 20 pracowników płatnikiem (czyli tym, od którego dostajesz przelew) jest pracodawca. Jak mniej niż 20, to przelew przychodzi od ZUS.
Jest jakiś dokument na to, że zgadzasz się na pieniądze do ręki?
Jeśli nie chcesz szefa widzieć, to od razu przy informowaniu o L4 daj pismo z upoważnieniem dla jakiejś bliskiej osoby, że to jej ma wypłacić Twoje pieniądze.
Albo daj pismo, że chcesz wypłatę na konto.
A tak w ogóle, to wcale nie musisz iść i nic mówić. Dostajesz L4, kadrowa/księgowa dostaje maila, że masz l4, widzi to w systemie ZUSowskim PUE. Ty powinnaś jednak jakoś poinformować teoretycznie niby, ale możesz np wyslac SMSa i nara. Obowiązek spełniony.
Zachowaj spokój. Jak coś to tutaj pomożemy. I pamiętaj, że w tym kraju, to pracownik jednak jest (prawie że) świętą krową. A pracownik w ciąży jest już super-świętą.
No to bez wyrzutów. 17.10 już niedługoDziękuję bardzo za pomoc.
Teraz już chyba bez obaw pójdę od 17.10
Fizycznie jakoś daje rade, chociaż 3 ostatnie godziny pracy są dla mnie męczarnia. Chodzi mi tylko o strefę psychiczną
To chyba jest bardzo indywidualne. Są osoby, które w bliźniaczej ciąży prawie nie mają żadnych przykrych objawów, a sa takie które w pojedynczej ciąży mają objawy za wszystkich naokoło...
My nadal z dziewczynami z sierpnia 2021 codziennie piszemy co tam u nas, wstawiamy zdjęcia, są dla mnie jak przyjaciółki Dowiedziały się o ciąży jako drugie, zaraz po mężu Dużo wygodniej nam się pisze tutaj na forum bb niż na fb, a też założyłyśmy tam grupę. Mało tam piszemy. Więc ja pewnie zostane tutaj Tak mi dużo wygodniej
Oj wiem... Najgorzej, że ja nic innego nie mogę pić, bo od razu wymiotuje... W pierwszej ciąży tej jechałam pierwszy trymestr na czarnej herbacie gorzkiej. Dopiero później mogłam wrócić do picia wody.
Ja też już mam trochę wystający brzuch, cisną mnie spodnie i juz dawno przeszłam na leginsy. Mam jedne ciążowe na razie. Mieszczę się jeszcze w stare dresy
Z owocowymi też trzeba uważać, żeby nie miały hibiskusa. A tak naprawdę to każda ma...
W 1 ciąży poczułam ruchy w 20 tyg, zobaczymy jak będzie teraz