reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

Dziewczyny, dzisiaj robiłam betę i wyszła 5686.07, ostatni raz badałam tydzień temu dokładnie i była 319.62. wiem że powinnam co 48h ale mieszkam na takim zadupiu że pobieranie krwi tylko od 7-11 i tylko od pon-pt a ja wtedy pracuję... (Nie ma u nas żadnej diagnostyki czy czegoś innego i po wynik trzeba sobie dreptać do punktu 😂😂)
Chyba mogę lekko zacząć się cieszyć i przestać martwić :) lekarz za tydzień we czwartek

reklama
U mnie lekarka wpisywała sama te wartości przed robieniem USG.
Wiem, ze na gorze lekarz sam wpisuje, tzn. wpisuje datę ostaniej om i wiek jest wyliczany, a mi chodzi o ten wiek ciąży, który jest w prawym dolnym rogu, tam przy pomiarach. On najczęściej różni się od tego, który jest na gorsze, obliczany ma postawie om. I zastanawiam się czy ten wiek, który jest przy pomiarze jest obliczany ma podstawie tego co wychodzi z tych pomiarów właśnie, bo już zapomniałam jak to jest

Odpisałam Ci już wcześniej ale tak teraz myślę, że przecież macica na tym etapie ciąży już jest powiększona.. I myślę, że szczególnie te szczupłe dziewczyny mogą już widzieć różnicę w obwodzie.. Ja nie mam jakiś wielkich wzdęć więc nie mogę na to zrzucić. A brzuch jest jednak większy. Co prawdaż jem teraz częściej ale to nie jest jakieś obżeranie się, więc u mnie to też nie od jedzenia tylko typowo od ciąży. I miałam tak samo w drugiej ciąży.
Oczywiście ten brzuch zupełnie nie wygląda w tym momencie jak ciążowy, ale jednak jest kilka dodatkowych cm w pasie juz na tym etapie.
Anatomicznie i medycznie rzec biorąc - brzuch nie powinien być na tym etapie powiększony. No nie na etapie 6-8 tygodnia. Macica normalnie nie jest w ścisku i takie jej rozprężenie nie powinno na tym etapie na nic wpłynąć.
Wpływać mogą hormony, gazy, wzdęciach nabranie wody czy dodatkowe kilogramy - ale nie macica.

Wiem, ze na gorze lekarz sam wpisuje, tzn. wpisuje datę ostaniej om i wiek jest wyliczany, a mi chodzi o ten wiek ciąży, który jest w prawym dolnym rogu, tam przy pomiarach. On najczęściej różni się od tego, który jest na gorsze, obliczany ma postawie om. I zastanawiam się czy ten wiek, który jest przy pomiarze jest obliczany ma podstawie tego co wychodzi z tych pomiarów właśnie, bo już zapomniałam jak to jest
U mnie na ostatnim usg wyglądało to tak:
Na górze po lewej tydzień z OM a na dole po prawej jakiemu odpowiada
20220915_110431.jpg

Cześć, Dziewczyny. Z serii dziwnych pytań: czy kłucie od czasu do czasu w samym dole podbrzusza, nad wzgórkiem łonowym, jest normalne? 🙃 Nie jest specjalnie uciążliwe i nie towarzyszą temu dodatkowe objawy, np. krwawienie.

Ja też już po pierwszej wizycie z USG 8 tydzień serduszko bije termin porodu na 29 kwietnia Ale chciałabym tu z wami zostać 🥰
❤️❤️ super❤️❤️ gratuluje ❤️❤️
U mnie na ostatnim usg wyglądało to tak:
Na górze po lewej tydzień z OM a na dole po prawej jakiemu odpowiada
Zobacz załącznik 1443505
Właśnie o to mi chodziło ❤️❤️ Dziękuje
Cześć, Dziewczyny. Z serii dziwnych pytań: czy kłucie od czasu do czasu w samym dole podbrzusza, nad wzgórkiem łonowym, jest normalne? 🙃 Nie jest specjalnie uciążliwe i nie towarzyszą temu dodatkowe objawy, np. krwawienie.
Mnie czasem tak cos zaboli ☺️

reklama
Tak, więzadła macicy się chociażby robią bardziej elastyczne :) jeśli nie jest to bolesne nie ma krwawienia - jest ok

Do góry