reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2023

Dziewczyny, dzisiaj robiłam betę i wyszła 5686.07, ostatni raz badałam tydzień temu dokładnie i była 319.62. wiem że powinnam co 48h ale mieszkam na takim zadupiu że pobieranie krwi tylko od 7-11 i tylko od pon-pt a ja wtedy pracuję... (Nie ma u nas żadnej diagnostyki czy czegoś innego i po wynik trzeba sobie dreptać do punktu 😂😂)
Chyba mogę lekko zacząć się cieszyć i przestać martwić :) lekarz za tydzień we czwartek

reklama
U mnie lekarka wpisywała sama te wartości przed robieniem USG.
Wiem, ze na gorze lekarz sam wpisuje, tzn. wpisuje datę ostaniej om i wiek jest wyliczany, a mi chodzi o ten wiek ciąży, który jest w prawym dolnym rogu, tam przy pomiarach. On najczęściej różni się od tego, który jest na gorsze, obliczany ma postawie om. I zastanawiam się czy ten wiek, który jest przy pomiarze jest obliczany ma podstawie tego co wychodzi z tych pomiarów właśnie, bo już zapomniałam jak to jest

Odpisałam Ci już wcześniej ale tak teraz myślę, że przecież macica na tym etapie ciąży już jest powiększona.. I myślę, że szczególnie te szczupłe dziewczyny mogą już widzieć różnicę w obwodzie.. Ja nie mam jakiś wielkich wzdęć więc nie mogę na to zrzucić. A brzuch jest jednak większy. Co prawdaż jem teraz częściej ale to nie jest jakieś obżeranie się, więc u mnie to też nie od jedzenia tylko typowo od ciąży. I miałam tak samo w drugiej ciąży.
Oczywiście ten brzuch zupełnie nie wygląda w tym momencie jak ciążowy, ale jednak jest kilka dodatkowych cm w pasie juz na tym etapie.
Anatomicznie i medycznie rzec biorąc - brzuch nie powinien być na tym etapie powiększony. No nie na etapie 6-8 tygodnia. Macica normalnie nie jest w ścisku i takie jej rozprężenie nie powinno na tym etapie na nic wpłynąć.
Wpływać mogą hormony, gazy, wzdęciach nabranie wody czy dodatkowe kilogramy - ale nie macica.

Wiem, ze na gorze lekarz sam wpisuje, tzn. wpisuje datę ostaniej om i wiek jest wyliczany, a mi chodzi o ten wiek ciąży, który jest w prawym dolnym rogu, tam przy pomiarach. On najczęściej różni się od tego, który jest na gorsze, obliczany ma postawie om. I zastanawiam się czy ten wiek, który jest przy pomiarze jest obliczany ma podstawie tego co wychodzi z tych pomiarów właśnie, bo już zapomniałam jak to jest
U mnie na ostatnim usg wyglądało to tak:
Na górze po lewej tydzień z OM a na dole po prawej jakiemu odpowiada
20220915_110431.jpg

Cześć, Dziewczyny. Z serii dziwnych pytań: czy kłucie od czasu do czasu w samym dole podbrzusza, nad wzgórkiem łonowym, jest normalne? 🙃 Nie jest specjalnie uciążliwe i nie towarzyszą temu dodatkowe objawy, np. krwawienie.

Ja też już po pierwszej wizycie z USG 8 tydzień serduszko bije termin porodu na 29 kwietnia Ale chciałabym tu z wami zostać 🥰
❤️❤️ super❤️❤️ gratuluje ❤️❤️
U mnie na ostatnim usg wyglądało to tak:
Na górze po lewej tydzień z OM a na dole po prawej jakiemu odpowiada
Zobacz załącznik 1443505
Właśnie o to mi chodziło ❤️❤️ Dziękuje
Cześć, Dziewczyny. Z serii dziwnych pytań: czy kłucie od czasu do czasu w samym dole podbrzusza, nad wzgórkiem łonowym, jest normalne? 🙃 Nie jest specjalnie uciążliwe i nie towarzyszą temu dodatkowe objawy, np. krwawienie.
Mnie czasem tak cos zaboli ☺️

reklama
Tak, więzadła macicy się chociażby robią bardziej elastyczne :) jeśli nie jest to bolesne nie ma krwawienia - jest ok

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry