reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2021

Cześć dziewczyny, w piątek wyszłam ze szpitala, byłam tam bo lekarz prowadzący skierował mnie z za krótką szyjką. Ile stresu kosztowała mnie ta wizyta to wiem tylko ja i mąż. Po 4 dniowym pobycie i badaniu przez trzech lekarzy stwierdzili, że z moją szyjką jest wszystko ok. Wiecie jak to wygląda ze zmianą lekarza prowadzącego? Chcę zmienić swojego bo dwukrotnie w odstępie dwóch tygodni mierzył mi szyjkę i mówił że jest za krótka 😔Lekarze są otwarci na prowadzenie ciąży od połowy? W szpitalu okazało się tez ze mam cukrzycę ciążową, na razie dostałam glukometr i mam obserwować czy dieta pomaga.
W pierwszej ciąży zmieniałam lekarza zaraz po pierwszych badaniach prenatalnych. Chodziłam na NFZ i w przychodni załatwiałam z położną. Wytłumaczyłam dlaczego chce zmienić lekarza i znalazła dla mnie termin. Potem chyba tylko wypełniłam jakiś druczek w poprzedniej przychodni.
Nie oglądaj się. Znajdź lekarza, któremu będziesz ufać.

reklama
Cześć dziewczyny, w piątek wyszłam ze szpitala, byłam tam bo lekarz prowadzący skierował mnie z za krótką szyjką. Ile stresu kosztowała mnie ta wizyta to wiem tylko ja i mąż. Po 4 dniowym pobycie i badaniu przez trzech lekarzy stwierdzili, że z moją szyjką jest wszystko ok. Wiecie jak to wygląda ze zmianą lekarza prowadzącego? Chcę zmienić swojego bo dwukrotnie w odstępie dwóch tygodni mierzył mi szyjkę i mówił że jest za krótka 😔Lekarze są otwarci na prowadzenie ciąży od połowy? W szpitalu okazało się tez ze mam cukrzycę ciążową, na razie dostałam glukometr i mam obserwować czy dieta pomaga.

To zależy od lekarza, bo niektorzy nie lubią jak się nie prowadzi u nich ciąży od poczatku. Miałam kiedyś takà panią ginekolog, co robiła problemy i była wręcz obrażona jak miała pacjentki "po kimś". Z resztą rózne sytuacje się zdarzają, więc jak powiesz co i jak to normalny ginekolog nie będzie robił problemu :)

Widzę, że sporo z nas boryka się z infekcją, ja cały czas zwalczam grzybiczą, jutro kontrola 🙄
I też ostatnio odczuwam kłucie w okolicach jajników albo delikatne w podbrzuszu, może cały czas w związku z rozciąganiem.
Dziewczyny a jesteście już po wizycie u dentysty? Mam na myśli zaleczenie próchnicy w ciąży bo to dość ważna kwestia
Ja dentystę już ogarnęłam na gotowo. Za to po wizycie w szpitalu miałam zalecony metronidazol na infekcje, mój prowadzący nie zalecał ze względu na krwawienie. Jak długo czeka się na wyniki posiewu w przypadku podejrzenia infekcji?

A jak wygląda sprawa ze znieczuleniem u dentysty w ciazy? Bo nie ukrywam, że bez nie dam rady, mam niski próg bólu. Dobrze, że o tym piszecie to jest mobilizacja, żeby się na kontrolę zapisać :)
Znieczulenie dla kobiet w ciąży jest takie samo jak dla osób z nadciśnieniem. Nie szkodzi od drugiego trymestru zupełnie, jest delikatniejsze i nie ma w sobie jakiegoś składnika (nie pamiętam czego, lekarka mi tlumaczyla) szybciej puszcza.
ja nie brałam nic, ale na bóle w pachwinach mój gin powiedział, że to od zbytniego wysiłku... O pobolewanie podbrzusza nie pytałam, bo uznałam za logiczne, że jak wszystko w środku rośnie to będzie pobolewać 😝
Ja jak powiedziałam o bólach w pachwinach to od razu skierował na badanie moczu i powiew z pochwy w celu wykluczenia infekcji, które w ciąży o wiele szybciej się rozwijają i.moga być niebezpieczne dla dziecka. U mnie badanie moczu nic nie wykazało A.na posiew ide dopiero teraz, ale w pachwinach mnie nie kłuje już od dłuższego czasu
Jutro wizyta u ginekolog, trzymajcie kciuki 😊
Ja też mam jutro wizytę na 14 :)

W poprzedniej ciąży zmieniałam lekarza w drugiej połowie ciąży ze względu na to, że w usg wyszły nieprawidłowości i nie miałam na tyle zaufania do mojej prowadzącej lekarki, żeby do niej dalej chodzić, więc da się.

Ja jak powiedziałam o bólach w pachwinach to od razu skierował na badanie moczu i powiew z pochwy w celu wykluczenia infekcji, które w ciąży o wiele szybciej się rozwijają i.moga być niebezpieczne dla dziecka. U mnie badanie moczu nic nie wykazało A.na posiew ide dopiero teraz, ale w pachwinach mnie nie kłuje już od dłuższego czasu
Ja też mam jutro wizytę na 14 :)
A widzisz, nie wiązałam tego ze sobą, ale faktycznie dał mi też skierowanie na mocz i posiew...

Co do nerwów, to między wizytami jakoś funkcjonuję, ale na kilka dni przed wizytą u ginekologa zaczynam się mocno stresować a do gabinetu zawsze wchodzę jak do "jaskini lwa" - tak jestem wystraszona.
A co do wózka, to widzę, że duża część nastawia się na lżejsze wózki, dla mnie te wymieniane przez Was raczej odpadają bo są za sztywne. Dla mnie priorytetem jest miękkość. Wózek ma "płynąć". Na pierwszy rok chciałabym polski wózek z dużą gondolą i mocno obudowaną spacerówką, bo nasze majowe dzieci przesiądą się na nią zimą. Moje faworyty to Anex Sport (ale nie miałam okazji sprawdzić amortyzacji) lub Adamex - tu podoba mi się model vicco lub neonex (ale to chyba nowy model bo nie widziałam ofert używanych). Wiem że te wózki, zwłaszcza ich spacerówki, mają różne, często kiepskie opinie, ale myślę że na zimę dla malucha mogą być dobre. Latem dokupię lekką spacerówkę, ale jeśli ta od 2w1 się sprawdzi, to myślę, że będę używała zamiennie - na dłuższe spacery 2w1, a do auta czy na zakupy lekką. W przypadku moich starszych dzieci taki system się sprawdził.

Ja dentystę już ogarnęłam na gotowo. Za to po wizycie w szpitalu miałam zalecony metronidazol na infekcje, mój prowadzący nie zalecał ze względu na krwawienie. Jak długo czeka się na wyniki posiewu w przypadku podejrzenia infekcji?

Miałam podejrzenie infekcji bakteryjnej, bo coś wyszło na cytologii i na wyniki posiewu czekałam 2 dni. u mnie szybko były wyniki, bo nic nie wyhodowali, gdyby coś wyszło to czeka się dłużej - tak mi powiedzieli w labie

reklama
Miałam podejrzenie infekcji bakteryjnej, bo coś wyszło na cytologii i na wyniki posiewu czekałam 2 dni. u mnie szybko były wyniki, bo nic nie wyhodowali, gdyby coś wyszło to czeka się dłużej - tak mi powiedzieli w labie
Ja czekałam 4 dni na wyniki posiewu, też nic nie wyhodowali. Diagnostyka :)

Do góry