reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

@mono, od kotów też się można zarazić toksoplazmoza, znam parę przypadków z powikłaniami - nic fajnego :( oczywiście że nie można swirowac ale trzeba uważać ;)

Dziewczyny, wiem że temat już był ale zapomniałam... Wędzone można jeść? Np. Ryby? :)

reklama
Jasne że przyjmiemy.
Ja to dzisiaj stresuje się jutrzejszą wizyta u ginki... Obawiam się trochę wyników TSH i glukozy... No i mam nadzieję że ciśnienie będę miała w miarę dobre bo ostatnio powiedziała mi że jak znowu będzie powyżej 140/95 to kieruje mnie do szpitala ehhh a ja nie chcę znowu iść leżeć i pachnieć wolę wygłupy z dziećmi [emoji14]

O, to nawet śmiało mogę powiedzieć: witaj w klubie :D No może poza ciśnieniem, które mam cacy - ale mam niedoczynność tarczycy na stałe (nie tylko w ciąży ;)), a dodatkowo w ciąży musze jeść praktycznie jak jakaś hodowlana gęś - mega malutkimi porcjami, ale non stop - bo mam tendencję do hipoglikemii po jedzeniu. I byłoby spoko, ale mam już tez wyjściowo znaczną nadwagę - więc nie będzie łatwo przez te pozostałe 7 miesięcy ;) Trzymam kciuki żeby wyniki były dobre :D

Co do usuwania zębów w ciąży to który by nie był trymestr, jeśli ząb jest mocno uszkodzony, jest stan zapalny (więc ząb sieje bakterie do krwioobiegu) to powinno się go usunąć. De facto ani usunięcie zęba, ani znieczulenie miejscowe, ani nawet RTG nie są niebezpieczne dla dziecka - jedno co to stomatolodzy się po prostu boją :) Ważne więc, żeby trafić do dentysty z aktualną wiedzą :D

@mono, od kotów też się można zarazić toksoplazmoza, znam parę przypadków z powikłaniami - nic fajnego :( oczywiście że nie można swirowac ale trzeba uważać ;)

Dziewczyny, wiem że temat już był ale zapomniałam... Wędzone można jeść? Np. Ryby? :)
Najczęściej toksoplazmozą to z ziemi się można zarazić.
Wędzone na ciepło tak, na zimno nie

A ktoś z Was korzystał z darmowego leczenia zębów?podobno ciężarnym się należą najlepsze plomby. Ja chciałbym sobie wyleczyć z tej okazji zęby bo wiadomo ile kosztuje normalnie...planuję podzwonić popytać jak teoria ma się z praktyka... A może ktoś już tu wie i potwierdzi :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja się dowiedziałam o ciąży w dniu pierwszej wizyty u dentysty przed planowanym dłuuuugim leczeniem. Teraz leczę zęby i to za darmo [emoji16] kanałowe, plomby masz za darmo

oar8csqv0ui6juo3.png

Ja się właśnie zastanawiam bo półtorej tygodnia temu się przeprowadziłam a kotkę na ten czas zostawiłam mamie aż tu trochę sobie ogarnę na spokojnie i teraz nie wiem czy zabrać ją do siebie czy dmuchać na zimne i zostawić na ten czas jeszcze u mamy..

Raz jest ok a raz ponad normę wczoraj miałam np cały dzień 130/ 80 a dzisiaj już 143/97 zobaczymy jutro jak to będzie.

Muszę zainwestować w poduszkę ciążowa bo nie mogę spać miejsca znaleźć nie mogę i pozycji do spania może poduszka pomoże

Ja dostalam podusze wczoraj od mojego partnera. Jest meeeega!! Musze wymyślić tylko sposób na przewrócenie sie w nocy na druga strone

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Też byłaś prywatnie?
Właśnie moja dentystka zakończyła przyjmowanie na NFZ i od września przyjmuje prywatnie. Myślałam nad zmianą dentysty ale teraz myślę, że może z tym zębem faktycznie iść prywatnie...

34bwskjox0d43lis.png

Byłam prywatnie. Unika się wyrywania w trzecim trymestrze. Tak jak napisała Dare, szukaj nowoczesnego lekarza z wiedzą.

reklama
Do góry