reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Hej
@Jetkaa super wieści u was, mam nadzieje ze przez te kilka dni nic sie nie zmieni i wyjdziecie wkoncu do domku. Jesteś naprawdę super dzielna mamusia.
@Hope to też ostatnio się nacierpieliscie skąd taka choroba u takiego maluszka? I jak lekarzom udało się tak szybko zdiagnozować jak to się objawialo? Ale wszystko juz dobrze?
@Agunia93 jak Laura? Spokojniejsza sie zrobiła?

U nas dzień za dniem nawet nie wiem kiedy mi czas ucieka jeszcze codziennie na zastrzyk ale na szczescie dzis ostatni był. Malutka już taka fajna potrafi sie sobą zająć przez pare minut w dzień krótkie drzemki ma ale noce są super zasypia ok.21 i pierwsza pobudka miedzy 5-7 zje i idzie jeszcze spac więc coś za coś.

Dziewczyny pytanko jakie macie termometry i co możecie polecić? Zbliża sie okres przeziębien i chcialabym coś kupić bo mam tylko zwykły.

reklama
Hej. My nie myślimy o początku roku bo właśnie wczoraj ją wypisałam z przedszkola. Po pierwsze boję się że będzie nas zarażać, po drugie nie chce iść po trzecie nie musi jeszcze w końcu jestem w domu a ona ma 4latka. Zapiszę já na karate lub coś innego i będziemy jeździć sobie.
Nie mogę się nadziwić jak z tygodnia na tydzień dziecko zdobywa umiejętności. Już składa rączki, próbuje utrzymać to ci się jej da. Chichocze cały czas i zaczęła ćwiczyć głos, kwiczy i oddaje różne dźwięki.

Położne i lekarze zalecają wybudzanie niemowlaków na jedzenie w nocy natomiast wszystkie moje ciotki, matki i babki mówiły żeby karmić tylko na życzenie. Chciałam karmić też w nocy i przez pierwsze półtorej miesiąca wybudzałam Ninę ale ciężko jej było potem zasnąć i marudziła. Potem przestałam i większość nocy przesypia od 21 do 6-7. Co kilka dni, najczęściej jak mało pociumka na kolację budzi się w nocy sama i trochę podjada. Stwierdziłam że Mała jest cwana i sobie sama poradzi z jedzeniem [emoji14] w sobotę kończy 3 miesiące i waży już 5.7 kg, na samym cycku jest :)

My się karmimy 3x w nocy bo się przebudza koło 1:00 potem 3:00 I koło 5:00. Ale myślę ze spokojnie dałby radę na 1 karmieniu tylko cycek go uspokaja i usypia.
My zmieniliśmy pediatre, teraz na pewno będzie lepiej.
Od 2 dni maly ma kolki po moim meksykańskim posiłku i placze :(
Skończy niedługo 4 miesiąc i ma 8,5 kg!

Ostatnia edycja:
@paaulaa90 Laura była taka marudna, bo była chora. I dlatego tak się zachowywała ale juz jest ok. Jak tak płakała zanim pojechaliśmy do lekarza to płakałam razem z nią, tak mi było jej szkoda. Ja małej nie wybudzam. Raz prześpi cała noc. A ma tez takie nocki że je koło 4, 5 h nad ranem. Wydaje mi się, że dziecko jeśli byłoby głodne to samo by się obudziło.

Też uważam że wybudzanie niepotrzebne. Zwłaszcza że dzieciaki dawno skończyły 6 tyg.

U nas ostatnie 3 dni wyjęte z życia, tak coś młodemu brzuch dokucza. Do tego od wczoraj ma wysypkę. Kasia też z wysypka .Pediatra twierdzi że to alergiczne tylko nie mamy pojęcia na co....ehhhh

Termometr mam microlife bezdotykowy. Wcześniej miałam jakiś do ucha, nie pamiętam marki. Bosch może...... Ten do ucha dokładniejszy ale przez sen jak się mierzy to mi się dzieci budziły. A ten bezdotykowy jak się pod innym kątem przyłoży albo za daleko od czoła to duże rozbieżności temperatur są. Potrzeba wprawy.

Ja się zbieram z kolei zakupić elektryczny aspirator. UYwalam latarka ale w nocy ciężko odkurzacz włączać. Możecie coś polecić żeby był cichy, dobrze wyciągał gluty i nie kosztował milionów?

Ja też bym nie wybudzała jakbym miała taką możliwość.. u nas nadal pierwsze spanie dłuższe tzn około 5-6h ( od 20:00 do 1:00 czasem 2:00), a pózniej już co 2-3h karmienie.
@tysia123, a zwykła frida wam się nie sprawdzi? Ja mam po starszaku i powiem tak: ja nie daje rady- mimo, że nie palę papierosów to nie mam tyle siły w płucach ale za to mój mąż jak się za to weźmie to czasem jestem pod wrażeniem ile potrafi „wyssać” [emoji23]

Dolaczam sie do tych, co maja niespokojne dzieci ostatnio [emoji22] Jak do tej pory moja mala spala cale noce, tak od 2 dni budzi sie co 1-2 h placzac, dzisiaj mi od 4 rano placze tak co godzine/dwie i nie wiem, dlaczego [emoji22] Nie ma goraczki, tylko baczki czasem pusci. Jedyne co to trze oczka, ale tak czasem robila. Serce mi kraje bo po raz pierwszy placze w taki sposob, ze nie bardzo idzie ja uspokoic i inaczej ten placz brzmi... ehhhh mam nadzieje, ze przejdzie [emoji849]

reklama
@maripo to ja mam tak od ponad 3 miesięcy z synkiem :( Płacze jak bąki puszcza, płacz jest przerażający, aż ja z nim ryczę, bo już psychicznie nie daję rady.
Zrobiliśmy badania krwi w kierunku alergii na składniki białka mleka krowiego i wyszło, że nie ma alergii. Ciekawe co jutro nam gastroenterolog zaleci.
Ehhh :(
Jutro syn kończy 4,5 miesiąca :) Niebawem zacznę rozszerzać dietę ;)

Do góry