reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

reklama
@Agunia93 @sredec1982 nasza kruszyna tak samo miała przy karmieniu piersią. Do tego miałam kaprurek na piersi, bo wklęsłe mam brodawki. Possala, zasnęła, nalecialo do kapturka, przypomiali jej sie, że ma jeść, pociągnęła i nie raz zakrzyusila się, a ja panika. Mężowi bardzo zależało bym karmiła piersią, ale irytowala mnie ta sytuacja, dlatego nawet po kilku próbach zaczęłam tylko ściągać pokarm laktatorem i mam spokój. Wiem, że mała jest najedzona, mogę coś porobić w domu, starszą odprowadzić i odebrać z przedszkola, mam zapasy w lodówce i mogę wyjechać z domu coś pozalatwiac, tak jak dziś. Może to pójście na łatwiznę, ale chociaż się psychicznie nie wykańczam...
Podziwiam was, że macie przy tym tyle cierpliwości.

Mam pytanko, jeżeli jesteście w stanie odpowiedzieć na nie: ile wypijaja wasze maleństwa na kp? I ile przybrały na wadze? Dziś była położna i nasza kruszyna ma 4tyg i 2 dni, wypija 90ml i w przeciągu tygodnia przybrała na wadze z 4100g na 4510, czyli 410g/7dni. Gdzieś wyczytałam, że dziecko przybiera jakieś 20g/dobe... Położna powiedziała, że jezeli jest kp, to ok, ale przeraża mnie ten przyrost wagi...
Ciężko mi powiedzieć ile przybrał mały na wadze bo Polozna była tylko 3 razy A jej ostatnia wizyta była prawie miesiąc temu:( w pierwszych 3 tyg przy mieszanym karmieniu przybrał od wagi urodzinowej bez liczenia spadku wagi w szpitalu ponad 400gr. Teraz nie wiem ile waży.. mam nadzieję że przybiera bo w sumie czuje że coraz cięższy jest.
Jakbym ściągala laktatorem normalnie to pewnie tak robilabym, niestety udaje mi się tylko rano i tylko max 50 60 ml.a czuje że piersi są jeszcze pełne.. Tylko mały potrafi wyciągnąć resztę jeśli ma na to ochotę bo z tym to jest walka:/ już nawet w nocy zaczyna robić te numery że przysypia Iza 20 min ryk na dalszą część jedzenia..
Wczoraj miał taką histerię że cały dzień nie mógł zasnąć. Jak już przysnal w nocy to obudził się za chwilę z wielkim płaczem jakby przez sen..myślicie że dzieci się boją? Coś im się śni? Wystraszyłem się i obwunianialam że to przeze mnie bo w ciągu dnia jak już nic mu nie pomagało i ciągle płakał zostawiłam go na 10 min by się wyplakal i zmeczyl Ale tak niemilosiernie wyl że nie dałam rady i musiałam go wziąć, potrzasnac bo się zanosil;( miałam wrażenie że mógłby tak płakać i się wykończyć:(( czasem jestem przerażona macierzyństwem;(( raz szczęśliwa,raz wystraszona raz wściekła.
Teraz mój cały dzień praktycznie w pracy i wraca po 23:00 jak już śpimy i wszystko na mojej głowie.. A młody tak wymagający uwagi że nawet z wózkiem do wc chodzę:((( co wydaje mi się już mega przesada.

Sredec, dzieci wyczuwają emocje rodziców. Jak się denerwujesz to dziecko to czuję i jest niespokojne, wtedy ty wkurzasz się jeszcze bardziej i spirala się nakręca. Postaraj się żeby ktoś ci pomógł. Przyszedł chociaż na godzinę dziennie żebyś mogła się wykąpać czy wypić kawę. Rodzice? Rodzeństwo? Koleżanka? Na spacerach te młody taki niespokojny?
Wiem o czym mówisz bo z pierwszą corka siedziałam całymi dniami sama w bloku a aga mocno kolkowa była. Naprawdę miałam dość. W końcu zebrałam się żeby jak najwięcej na dworze z nią być, inaczej jak człowiek między ludMi poprzesuwać, uczesze się, umaluje, ubierze. . Bo tak to w piżamie 3 dni potrafiłam siedzieć. A druga sprawa pogodziłam się z tym że mała spać nie lubi i nie będzie. Przestałam skupiać się na tym żeby ją uśpić i czekać na jej drzemki. I okazało się że łatwiej nam się funkcjonuje.

Cześć kochane, my dzisiaj jedziemy do położnej znowu. Musi obejrzeć mała i moje szycie jak się goi, bo znowu trochę krwi na papierze było[emoji21] @caltha a jak wyglądało u Was te uczulenie, bo ja jem jogurty, płatki z mlekiem a mała ma na buzi takie krostki i już sama nie wiem czy to potówki czy może mleczne ograniczyć.
Kupy brzydkie: kwaśne, pieniste, chlustające przy każdym karmieniu ustami i nosem, czerwone suche plamy na policzkach, za kolanami. Potem tez w innych miejscach.

Popieram z tymi objawami uczulenia na mleko. Dodam jeszcze że samo ograniczenie nic nie daje. Trzeba zrezygnować całkowicie ze wszystkiego co zawiera mleko. W tym masło do kanapek czy potrawy z dodatkiem śmietany, masła mleka.

Moj Oskarek tez ma uczulenie na laktoze.. Dostaje jakąś marchwianke z dodatkiem specjalnego mleka.. Kupy baardzo kwasnie bo pupe ma bardzo odparzena mial bomble a teraz taka pupe jak kora drzewa:\ ciezko teraz wyleczyc to.. Jak zjadł moje mleko zaraz leciala żółta woda z pupy tzn sikala, i bylo tego bardzo duzo:\ i kroski..

I jeszcze wyszło ze ma jakiegos grzyba w ukladnie pokarmowym ale skad?? Mam nadzieje ze wylecza to bo jejku.. 3tyg ma i tak naprawde od 1 dnia życia na antybiotyku...

My się dzisiaj wybieramy na podciecie wedzidelka. Na szczęście ochlodzilo się, że się nie ugotyjemy w samochodzie, bo my tak się bujamy bez kilmatyzacji...

A dzisiaj to mam takiego lenia... Nic mi się nie chce.

Drogie mamuski, w tym całym zawirowaniu malenstwami, macierzynstwem i zmaganiem się z trudnosciami nie zapominajcie o zbliżającym się Dniu Ojca ;) Dla niektorych z waszych panów będzie to ich pierwsze święto :) My już ze starszą córką jesteśmy na poszukiwaniach :D

reklama
@Brzuszkowa pamiętam, pamiętam chcę coś na allegro poszukać. Może jakaś koszulka- supertata[emoji4] ale dziewczyny czy jak maja alergie na to mleko dzieciaczki Wasze to na całym ciele krosty. Bo moja tylko drobne na czole.

Do góry