Ja mam krem z ziaji i smaruj ale rozstepy i tak mam po pierwszej ciazy. A co do poznokci to ja slyszalam ze to nie szkodliwe ja ogolem nie maluje paznokci dlatego tez sie tak tymi sprawami nie interesuje ja jutro zaczynam 29 tydzien czas szybko leci jeszcze 11 tygodni i jak wszystko pojdzie ok to bedziemy miec nasze dzieci w ramionach moze w koncu te pogody sie polepsza bo jak widze za oknem taka pogode to wszystko mnie lamie ;/
reklama
Ania_Beata
Fanka BB :)
plucik, mine by cholera wzięła, gdyby teraz było lato lub wiosna piękna, a ja bym musiała siedzieć w domu. Lepiej że przesiędzę tę pluchę w chacie. A potem, zobacz: będzie piękny maj, słoneczko i my z wózeczkami codziennie na spacerze, na straganach świeże owoce i warzywa... ach, ach
U
użytkownik 160
Gość
[QUOTE="Ania_Beata, post: 13770206,
Maui, pisałaś wczoraj o szczepionce HIB (Haemophilus infuenzae typu b) - ona chyba jest obowiązkowa i refundowana z NFZ, prawda?[/QUOTE]
Ania_Beata
Nie to jest szczepienie prv z tego co ja wiem, chyba że nagle się coś zmieniło cudownie. Polecili mi w luxmedzie jak córka ciągle z przedszkola wlokła zapalenie ucha, a lekarz od razu powiedział, że wystarczy, że jedno sieje i reszta leży i tak było- jeden chłopiec nawet z gorączką 40 stopni był odstawiany do przedszkola, zasmarkany bez przerwy, a my dzieci leczyliśmy. Po tym szczepieniu ja nie miałam problemu z małą, a reszta się bujała z rodzicami dzieciaka i dyrekcją. Znaczy dobrze mi poradzili w luxie.
Ewa90 jesteś dzielna i jesteś matką, a to zobowiązuje – dasz radę bardziej ni żołnierz na wojnie!
Malutka co Ty gadasz??????????? Przecież to nie jest na receptę, a ona nie jest Twoją matką! Powiedz, że babci kupujesz i kup, bo pewnie sobie w głowie uroiła odpowiedzialność za ciężarna. Co za ludzie w tej aptece? Jakaś nienormalna, bo Sambucol stoi w Rossmanie na półce np w Plazie, ooo przypomniało mi się!!!!!!!!!!!! nie mogę się uspokoić, bo głupota zawsze mnie wpieniała a w ciąży to już normalnie chybabym histerii w tej aptece dostała
Maui, pisałaś wczoraj o szczepionce HIB (Haemophilus infuenzae typu b) - ona chyba jest obowiązkowa i refundowana z NFZ, prawda?[/QUOTE]
Ania_Beata
Nie to jest szczepienie prv z tego co ja wiem, chyba że nagle się coś zmieniło cudownie. Polecili mi w luxmedzie jak córka ciągle z przedszkola wlokła zapalenie ucha, a lekarz od razu powiedział, że wystarczy, że jedno sieje i reszta leży i tak było- jeden chłopiec nawet z gorączką 40 stopni był odstawiany do przedszkola, zasmarkany bez przerwy, a my dzieci leczyliśmy. Po tym szczepieniu ja nie miałam problemu z małą, a reszta się bujała z rodzicami dzieciaka i dyrekcją. Znaczy dobrze mi poradzili w luxie.
Ewa90 jesteś dzielna i jesteś matką, a to zobowiązuje – dasz radę bardziej ni żołnierz na wojnie!
Malutka co Ty gadasz??????????? Przecież to nie jest na receptę, a ona nie jest Twoją matką! Powiedz, że babci kupujesz i kup, bo pewnie sobie w głowie uroiła odpowiedzialność za ciężarna. Co za ludzie w tej aptece? Jakaś nienormalna, bo Sambucol stoi w Rossmanie na półce np w Plazie, ooo przypomniało mi się!!!!!!!!!!!! nie mogę się uspokoić, bo głupota zawsze mnie wpieniała a w ciąży to już normalnie chybabym histerii w tej aptece dostała
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ania_Beata
Ania_Beata
A zerknij tu: Link do: Kalendarz szczepień » Szczepienia
W 2 miesiącu jest obowiązkowe HIB - to o to chodzi?
U
użytkownik 160
Gość
A zerknij tu: Link do: Kalendarz szczepień » Szczepienia
W 2 miesiącu jest obowiązkowe HIB - to o to chodzi?
Dokładnie tak! Widzisz 10 lat różnicę jednak robi! Mówiłam, że czasy lepsze dla matek ! i cudowna zmiana jednak zaistniała! szok!
Co do autyzmu, to jak pisałam, robię co uważam i nic ponadto. Nauczyciel ze szkoły specjalnej powiedział mi o jednej dziewczynce, że piękna, ale po szczepieniu "pół-warzywo" umysłowe... Przykro patrzeć. Też jestem ostrożna w temacie, bo nie wiadomo kiedy autyzm się ujawnia, bo właśnie w dzieciństwie, ale co do szczepienia na HPV , które teraz weszło jako obowiązkowe, a w zeszłym roku było dobrowolne i refundowane, to córki nie zaszczepiłam. Z 2 powodów 1. oglądałam program jak nastolatki rozchorowały się po tym szczepieniu w Danii (niby Polska ma inną - drugą z wyboru szczepionkę, ale jakoś dziękuję za ryzyko); 2. To szczepienie trzeba powtórzyć i nie wystarczy na 5 lat do dorosłości, a na co 13-latce, która nie współżyje ten zastrzyk?
To są trudne decyzje. Moja przyjaciółka w ogóle nie szczepi, ma nagminnie mandaty z Sanepidu, niemniej zauważa się w społeczeństwie powrót chorób uważanych dotąd za wymarłe np Polio.
Generalnie w większości jest rtęć, która się odkłada i same zostajemy znów z dylematem....
Pyszczek28
GosiaS35 – u mnie tak samo – wysokie tętno ale ciśnienie dobre więc jest ok.
Ania_Beata – kurcze poduszka Moderhood to podobno najlepsza jaka może być. Może jak się trochę te kuleczki w srodku zmniejszą pod wpływem ciężaru ciała to będzie lepiej? W mojej (mam Cebuszkę) trochę się zmniejszyły i muszę dosypać ich bo mi za mało z kolei.
Jeśli chodzi o monitor oddechu nam tylko 2 razy wszczął alarm – nie wiem czy bezpodstawny – może dziecko przestało oddychać i je uratował ten alarm? A może po prostu fałszywy alarm :0 ale jak na 2 lata użytkowania – 2 alarmy to nie uważam żeby było źle
Ale Wam zazdroszczę kąpieli. My mamy służbowe mieszkanie a w nim tylko prysznic i nici z kąpieli
Ala_25 nie martw się, na pewno sobie poradzisz z porodem bez Szkoly Rodzenia. Instynkt zadziała. Ja chodziłam na SR przed pierwszym dzieckiem i uważam ze nic mi to przy porodzie nie dało
Szczepienia – temat rzeka. Ja swoje dzieci szczepię.
A ja nie wierzę w żadne naturalne sposoby leczenia przeziębienia. Mój M. pije mleko, je czosnek, pierzgę, miod, olej kokosowy i co 2 tygodnie „coś go bierze”
Ania_Beata – kurcze poduszka Moderhood to podobno najlepsza jaka może być. Może jak się trochę te kuleczki w srodku zmniejszą pod wpływem ciężaru ciała to będzie lepiej? W mojej (mam Cebuszkę) trochę się zmniejszyły i muszę dosypać ich bo mi za mało z kolei.
Jeśli chodzi o monitor oddechu nam tylko 2 razy wszczął alarm – nie wiem czy bezpodstawny – może dziecko przestało oddychać i je uratował ten alarm? A może po prostu fałszywy alarm :0 ale jak na 2 lata użytkowania – 2 alarmy to nie uważam żeby było źle
Ale Wam zazdroszczę kąpieli. My mamy służbowe mieszkanie a w nim tylko prysznic i nici z kąpieli
Ala_25 nie martw się, na pewno sobie poradzisz z porodem bez Szkoly Rodzenia. Instynkt zadziała. Ja chodziłam na SR przed pierwszym dzieckiem i uważam ze nic mi to przy porodzie nie dało
Szczepienia – temat rzeka. Ja swoje dzieci szczepię.
A ja nie wierzę w żadne naturalne sposoby leczenia przeziębienia. Mój M. pije mleko, je czosnek, pierzgę, miod, olej kokosowy i co 2 tygodnie „coś go bierze”
madzia0903
Posprzątane okna przetarte kurze wytarte porządek w szafie jutro sie biorę za pranie ciuszków córeczki
Co do szczepionek to ja będę szczepić te podstawowe i dodatkowo zakupie na pneumokoki i rotę...
Co do szczepionek to ja będę szczepić te podstawowe i dodatkowo zakupie na pneumokoki i rotę...
Widzę, ze temat szczepień jeszcze w toku -
Maui zgadzam się z Tobą, że to trudny temat i decyzje. A co do polio - chciałabym sprostować podaną przez Ciebie informację, bo o ile nigdy nie dyskutuję czy nie krytykuję decyzji podejmowanych przez rodziców w kwestii szczepień , o tyle staram się prostować niektóre informacje - nie jest prawdą, że polio wraca...w skrócie: (jak chcesz podeśle kilka linków do poczytania):
"wirus polio jest jedną z wielu możliwych przyczyn paraliżu zaliczanego do kategorii medycznej ostre porażenie wiotkie (polski skrót to OPW, angielski skrót to AFP).
Pełna lista czynników zakaźnych wywołujących ostre porażenia wiotkie o klinicznym przebiegu i charakterystyce jak poliomyelitis zawiera wiele wirusów, które mogą wywołać paraliż. Lista takich wirusów jest ciągle poszerzana.
Odróżnienie poliomyelitis od innych przyczyn OPW jest kluczowe tak dla zrozumienia historii infekcji polio z porażeniami, jak i dzisiejszej sytuacji epidemiologicznej ostrych porażeń wiotkich. Historyczne spojrzenie na różnorodność nazewnictwa i kryteriów rejestracji danego przypadku jako poliomylitis pokazuje, że:
Jasmina88 - z tymi szczepionkami od dawien dawna to chyba trochę przesada już odchodząc od typowego autyzmu (ale faktem jest, ze rośnie liczba dzieci z autyzmem ) to akurat właśnie od około 15 lat obserwujemy przecież systematyczne rozszerzanie kalendarza szczepień... a Minister Zdrowia szykuje się do wprowadzenia przecież kolejnych "obowiązkowych" dawek (nie tylko HPV).
Ania Beata - co do związku czasowego - na podstawie zaleceń WHO:
Maui zgadzam się z Tobą, że to trudny temat i decyzje. A co do polio - chciałabym sprostować podaną przez Ciebie informację, bo o ile nigdy nie dyskutuję czy nie krytykuję decyzji podejmowanych przez rodziców w kwestii szczepień , o tyle staram się prostować niektóre informacje - nie jest prawdą, że polio wraca...w skrócie: (jak chcesz podeśle kilka linków do poczytania):
"wirus polio jest jedną z wielu możliwych przyczyn paraliżu zaliczanego do kategorii medycznej ostre porażenie wiotkie (polski skrót to OPW, angielski skrót to AFP).
Pełna lista czynników zakaźnych wywołujących ostre porażenia wiotkie o klinicznym przebiegu i charakterystyce jak poliomyelitis zawiera wiele wirusów, które mogą wywołać paraliż. Lista takich wirusów jest ciągle poszerzana.
Odróżnienie poliomyelitis od innych przyczyn OPW jest kluczowe tak dla zrozumienia historii infekcji polio z porażeniami, jak i dzisiejszej sytuacji epidemiologicznej ostrych porażeń wiotkich. Historyczne spojrzenie na różnorodność nazewnictwa i kryteriów rejestracji danego przypadku jako poliomylitis pokazuje, że:
- Przypadki zdiagnozowane wg starego nazewnictwa jako choroba Heinego-Medina, nagiminne porażenie dziecięce, paraliż dziecięcy przeklasyfikowane zostały w dzisiejszej literaturze jako „poliomyelitis”, mimo, że przyczyną paraliżu nie musiał być czynnik zakaźny, a tym bardziej wirus polio. Konsekwencją jest nie tylko wprowadzenie mętliku w głowach przeciętnego człowieka, który każde porażenie nazywa „polio”, ale też zawyżenie danych epidemiologicznych związanych z porażeniami wywołanymi wirusem polio.
- W okresie braku wiedzy o innych możliwych przyczynach wirusowych infekcji kończących się porażeniem wszystkie takie infekcje klasyfikowano jako „polio”
- Wraz z poznawaniem innych niż polio wirusów wywołujących porażenie, rozpowszechnieniem badań wirusologicznych rozróżniających poszczególne wirusy i wprowadzeniem nadrzędnej kategorii OPW dla wszystkich możliwych przyczyn porażen wiotkich automatycznie spadła ilość przypadków diagnozowanych i rejestrowanych przed tymi wydarzeniami jako „polio”.
- Ponadto od 1997 roku „wyprowadzono” z definicji poliomyelitis przypadki porażeń wywołanych szczepionkowym wirusem (od w/w roku takie zachorowania klasyfikuje się tylko jako AFP - od nazwy angielskiej). A to również jest duży problem - ostatnia epidemia "polio" na Ukrainie (z końcówki 2015 roku? ) - w naszych mediach głośno było o tym prawda? tylko nigdzie nikt nie wspomniał o oficjalnym stanowisku i komunikacie WHO (nawet Główny Inspektorat Sanitarny), że epidemia ta została wywołana wirusem poszczepionkowym.Jedyny plus(o ile tak mozna powiedzieć) z wydarzeń na Ukrainie jest taki, że w Polsce od kwietnia wycofują w końcu "żywą" szczepionkę polio OPV (w 6 roku życią) i zastępują ją IPV...
Jasmina88 - z tymi szczepionkami od dawien dawna to chyba trochę przesada już odchodząc od typowego autyzmu (ale faktem jest, ze rośnie liczba dzieci z autyzmem ) to akurat właśnie od około 15 lat obserwujemy przecież systematyczne rozszerzanie kalendarza szczepień... a Minister Zdrowia szykuje się do wprowadzenia przecież kolejnych "obowiązkowych" dawek (nie tylko HPV).
Ania Beata - co do związku czasowego - na podstawie zaleceń WHO:
- w okresie do 24 godzin od szczepienia:
- ostrą reakcję nadwrażliwości;
- anafilaksję;
- nieutulony płacz;
- zespół hypotoniczno – hyporeaktywny;
- wstrząs toksyczny;
- w okresie do 5 dni od szczepienia:
- ciężką reakcję miejscową;
- posocznicę;
- ropień w miejscu podania;
- w okresie do 15 dni od szczepienia:
- drgawki (włącznie z gorączkowymi): 6 – 12 dni w przypadku odry/ MMR, 2 dni w przypadku DTP;
- encefalopatię: 6 – 12 dni w przypadku odry/MMR, 0 – 2 dni w przypadku DTP;
- w okresie 3 miesięcy od szczepienia:
- ostre porażenia wiotkie (4 – 30 dni dla szczepionych OPV, 4 – 75 dni dla osób ze styczności);
- zapalenie splotu barkowego (2 – 28 dni po szczepionce zawierającej anatoksynę tężcową);
- trombocytopenię (15 – 35 dni po szczepieniu przeciwko odrze/MMR);
- w okresie 1 – 12 miesięcy od szczepienia BCG:
- zapalenie węzłów chłonnych;
- uogólnione zakażenie BCG;
- zapalenie kości i szpiku kostnego;
- bez limitu czasowego:
- przypadki zgonów, hospitalizacji lub inne ciężkie albo niezwykłe zdarzenia.
Ostatnia edycja:
reklama
Malutka466
No, spytała: dla kogo, bo tam jeszcze jakieś Juniory, a ja do niej mówię, że dla mnie. A ona, że nie sprzeda mi niestety tego, bo powinnam być po konsultacji z lekarzem... A ja taki szok... wzięłam *spam* jeszcze. Ale jak mi się skończy to pójdę do innej apteki i sobie zakupię. Dzisiaj już nie miałam siły lecieć na drugi koniec osiedla.Malutka co Ty gadasz??????????? Przecież to nie jest na receptę, a ona nie jest Twoją matką! Powiedz, że babci kupujesz i kup, bo pewnie sobie w głowie uroiła odpowiedzialność za ciężarna. Co za ludzie w tej aptece? Jakaś nienormalna, bo Sambucol stoi w Rossmanie na półce np w Plazie, ooo przypomniało mi się!!!!!!!!!!!! nie mogę się uspokoić, bo głupota zawsze mnie wpieniała a w ciąży to już normalnie chybabym histerii w tej aptece dostała
Brzuch mnie pobolewał, więc kupiłam jeszcze nospę i do domu się przywlokłam, żeby się położyć. Ale już jest ok, zdrzemnęłam się po obiedzie i teraz robię wielkie nic.