reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2016

Ja mam krem z ziaji i smaruj ale rozstepy i tak mam po pierwszej ciazy. A co do poznokci to ja slyszalam ze to nie szkodliwe ja ogolem nie maluje paznokci dlatego tez sie tak tymi sprawami nie interesuje :) ja jutro zaczynam 29 tydzien czas szybko leci jeszcze 11 tygodni i jak wszystko pojdzie ok to bedziemy miec nasze dzieci w ramionach :) moze w koncu te pogody sie polepsza bo jak widze za oknem taka pogode to wszystko mnie lamie ;/

reklama
plucik, mine by cholera wzięła, gdyby teraz było lato lub wiosna piękna, a ja bym musiała siedzieć w domu. Lepiej że przesiędzę tę pluchę w chacie. A potem, zobacz: będzie piękny maj, słoneczko i my z wózeczkami codziennie na spacerze, na straganach świeże owoce i warzywa... ach, ach :D

[QUOTE="Ania_Beata, post: 13770206,

Maui, pisałaś wczoraj o szczepionce HIB (Haemophilus infuenzae typu b) - ona chyba jest obowiązkowa i refundowana z NFZ, prawda?[/QUOTE]
Ania_Beata
Nie to jest szczepienie prv z tego co ja wiem, chyba że nagle się coś zmieniło cudownie. Polecili mi w luxmedzie jak córka ciągle z przedszkola wlokła zapalenie ucha, a lekarz od razu powiedział, że wystarczy, że jedno sieje i reszta leży i tak było- jeden chłopiec nawet z gorączką 40 stopni był odstawiany do przedszkola, zasmarkany bez przerwy, a my dzieci leczyliśmy. Po tym szczepieniu ja nie miałam problemu z małą, a reszta się bujała z rodzicami dzieciaka i dyrekcją. Znaczy dobrze mi poradzili w luxie.

Ewa90 jesteś dzielna i jesteś matką, a to zobowiązuje – dasz radę bardziej ni żołnierz na wojnie!

Malutka co Ty gadasz??????????? Przecież to nie jest na receptę, a ona nie jest Twoją matką! Powiedz, że babci kupujesz i kup, bo pewnie sobie w głowie uroiła odpowiedzialność za ciężarna. Co za ludzie w tej aptece? Jakaś nienormalna, bo Sambucol stoi w Rossmanie na półce np w Plazie, ooo przypomniało mi się!!!!!!!!!!!! nie mogę się uspokoić, bo głupota zawsze mnie wpieniała a w ciąży to już normalnie chybabym histerii w tej aptece dostała

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ania_Beata
Nie to jest szczepienie prv z tego co ja wiem, chyba że nagle się coś zmieniło cudownie. Polecili mi w luxmedzie jak córka ciągle z przedszkola wlokła zapalenie ucha, a lekarz od razu powiedział, że wystarczy, że jedno sieje i reszta leży i tak było- jeden chłopiec nawet z gorączką 40 stopni był odstawiany do przedszkola, zasmarkany bez przerwy, a my dzieci leczyliśmy. Po tym szczepieniu ja nie miałam problemu z małą, a reszta się bujała z rodzicami dzieciaka i dyrekcją. Znaczy dobrze mi poradzili w luxie.

A zerknij tu: Link do: Kalendarz szczepień » Szczepienia

W 2 miesiącu jest obowiązkowe HIB - to o to chodzi?

Malowanie paznokci szkodzi? pierwszy raz słyszę. Malowalam w pierwszej ciąży to i teraz maluję.
Co do szczepień już kiedyś pisałam że tu nie ma dobrej decyzji...niestety.

A zerknij tu: Link do: Kalendarz szczepień » Szczepienia
W 2 miesiącu jest obowiązkowe HIB - to o to chodzi?

Dokładnie tak! Widzisz 10 lat różnicę jednak robi! Mówiłam, że czasy lepsze dla matek !:-) :) i cudowna zmiana jednak zaistniała! szok!

Co do autyzmu, to jak pisałam, robię co uważam i nic ponadto. Nauczyciel ze szkoły specjalnej powiedział mi o jednej dziewczynce, że piękna, ale po szczepieniu "pół-warzywo" umysłowe... Przykro patrzeć. Też jestem ostrożna w temacie, bo nie wiadomo kiedy autyzm się ujawnia, bo właśnie w dzieciństwie, ale co do szczepienia na HPV , które teraz weszło jako obowiązkowe, a w zeszłym roku było dobrowolne i refundowane, to córki nie zaszczepiłam. Z 2 powodów 1. oglądałam program jak nastolatki rozchorowały się po tym szczepieniu w Danii (niby Polska ma inną - drugą z wyboru szczepionkę, ale jakoś dziękuję za ryzyko); 2. To szczepienie trzeba powtórzyć i nie wystarczy na 5 lat do dorosłości, a na co 13-latce, która nie współżyje ten zastrzyk?
To są trudne decyzje. Moja przyjaciółka w ogóle nie szczepi, ma nagminnie mandaty z Sanepidu, niemniej zauważa się w społeczeństwie powrót chorób uważanych dotąd za wymarłe np Polio.
Generalnie w większości jest rtęć, która się odkłada i same zostajemy znów z dylematem....

GosiaS35 – u mnie tak samo – wysokie tętno ale ciśnienie dobre więc jest ok.

Ania_Beata – kurcze poduszka Moderhood to podobno najlepsza jaka może być. Może jak się trochę te kuleczki w srodku zmniejszą pod wpływem ciężaru ciała to będzie lepiej? W mojej (mam Cebuszkę) trochę się zmniejszyły i muszę dosypać ich bo mi za mało z kolei.

Jeśli chodzi o monitor oddechu nam tylko 2 razy wszczął alarm – nie wiem czy bezpodstawny – może dziecko przestało oddychać i je uratował ten alarm? A może po prostu fałszywy alarm :0 ale jak na 2 lata użytkowania – 2 alarmy to nie uważam żeby było źle

Ale Wam zazdroszczę kąpieli. My mamy służbowe mieszkanie a w nim tylko prysznic i nici z kąpieli :(

Ala_25 nie martw się, na pewno sobie poradzisz z porodem bez Szkoly Rodzenia. Instynkt zadziała. Ja chodziłam na SR przed pierwszym dzieckiem i uważam ze nic mi to przy porodzie nie dało

Szczepienia – temat rzeka. Ja swoje dzieci szczepię.

A ja nie wierzę w żadne naturalne sposoby leczenia przeziębienia. Mój M. pije mleko, je czosnek, pierzgę, miod, olej kokosowy i co 2 tygodnie „coś go bierze”

Posprzątane :) okna przetarte kurze wytarte porządek w szafie :) jutro sie biorę za pranie ciuszków córeczki :)
Co do szczepionek to ja będę szczepić te podstawowe i dodatkowo zakupie na pneumokoki i rotę...

Widzę, ze temat szczepień jeszcze w toku :) -
Maui zgadzam się z Tobą, że to trudny temat i decyzje. A co do polio - chciałabym sprostować podaną przez Ciebie informację, bo o ile nigdy nie dyskutuję czy nie krytykuję decyzji podejmowanych przez rodziców w kwestii szczepień , o tyle staram się prostować niektóre informacje - nie jest prawdą, że polio wraca...w skrócie: (jak chcesz podeśle kilka linków do poczytania):
"wirus polio jest jedną z wielu możliwych przyczyn paraliżu zaliczanego do kategorii medycznej ostre porażenie wiotkie (polski skrót to OPW, angielski skrót to AFP).
Pełna lista czynników zakaźnych wywołujących ostre porażenia wiotkie o klinicznym przebiegu i charakterystyce jak poliomyelitis zawiera wiele wirusów, które mogą wywołać paraliż. Lista takich wirusów jest ciągle poszerzana.
Odróżnienie poliomyelitis od innych przyczyn OPW jest kluczowe tak dla zrozumienia historii infekcji polio z porażeniami, jak i dzisiejszej sytuacji epidemiologicznej ostrych porażeń wiotkich. Historyczne spojrzenie na różnorodność nazewnictwa i kryteriów rejestracji danego przypadku jako poliomylitis pokazuje, że:

• Przypadki zdiagnozowane wg starego nazewnictwa jako choroba Heinego-Medina, nagiminne porażenie dziecięce, paraliż dziecięcy przeklasyfikowane zostały w dzisiejszej literaturze jako „poliomyelitis”, mimo, że przyczyną paraliżu nie musiał być czynnik zakaźny, a tym bardziej wirus polio. Konsekwencją jest nie tylko wprowadzenie mętliku w głowach przeciętnego człowieka, który każde porażenie nazywa „polio”, ale też zawyżenie danych epidemiologicznych związanych z porażeniami wywołanymi wirusem polio.
  • W okresie braku wiedzy o innych możliwych przyczynach wirusowych infekcji kończących się porażeniem wszystkie takie infekcje klasyfikowano jako „polio”
  • Wraz z poznawaniem innych niż polio wirusów wywołujących porażenie, rozpowszechnieniem badań wirusologicznych rozróżniających poszczególne wirusy i wprowadzeniem nadrzędnej kategorii OPW dla wszystkich możliwych przyczyn porażen wiotkich automatycznie spadła ilość przypadków diagnozowanych i rejestrowanych przed tymi wydarzeniami jako „polio”.
  • Ponadto od 1997 roku „wyprowadzono” z definicji poliomyelitis przypadki porażeń wywołanych szczepionkowym wirusem (od w/w roku takie zachorowania klasyfikuje się tylko jako AFP - od nazwy angielskiej). A to również jest duży problem - ostatnia epidemia "polio" na Ukrainie (z końcówki 2015 roku? ) - w naszych mediach głośno było o tym prawda? tylko nigdzie nikt nie wspomniał o oficjalnym stanowisku i komunikacie WHO (nawet Główny Inspektorat Sanitarny), że epidemia ta została wywołana wirusem poszczepionkowym.Jedyny plus(o ile tak mozna powiedzieć) z wydarzeń na Ukrainie jest taki, że w Polsce od kwietnia wycofują w końcu "żywą" szczepionkę polio OPV (w 6 roku życią) i zastępują ją IPV...

Jasmina88 - z tymi szczepionkami od dawien dawna to chyba trochę przesada ;) :-p już odchodząc od typowego autyzmu (ale faktem jest, ze rośnie liczba dzieci z autyzmem :( ) to akurat właśnie od około 15 lat obserwujemy przecież systematyczne rozszerzanie kalendarza szczepień... a Minister Zdrowia szykuje się do wprowadzenia przecież kolejnych "obowiązkowych" dawek (nie tylko HPV).

Ania Beata - co do związku czasowego - na podstawie zaleceń WHO:
  • w okresie do 24 godzin od szczepienia:
  • ostrą reakcję nadwrażliwości;
  • anafilaksję;
  • nieutulony płacz;
  • zespół hypotoniczno – hyporeaktywny;
  • wstrząs toksyczny;
  • w okresie do 5 dni od szczepienia:
  • ciężką reakcję miejscową;
  • posocznicę;
  • ropień w miejscu podania;
  • w okresie do 15 dni od szczepienia:
  • drgawki (włącznie z gorączkowymi): 6 – 12 dni w przypadku odry/ MMR, 2 dni w przypadku DTP;
  • encefalopatię: 6 – 12 dni w przypadku odry/MMR, 0 – 2 dni w przypadku DTP;
  • w okresie 3 miesięcy od szczepienia:
  • ostre porażenia wiotkie (4 – 30 dni dla szczepionych OPV, 4 – 75 dni dla osób ze styczności);
  • zapalenie splotu barkowego (2 – 28 dni po szczepionce zawierającej anatoksynę tężcową);
  • trombocytopenię (15 – 35 dni po szczepieniu przeciwko odrze/MMR);
  • w okresie 1 – 12 miesięcy od szczepienia BCG:
  • zapalenie węzłów chłonnych;
  • uogólnione zakażenie BCG;
  • zapalenie kości i szpiku kostnego;
  • bez limitu czasowego:
  • przypadki zgonów, hospitalizacji lub inne ciężkie albo niezwykłe zdarzenia.

Ostatnia edycja:
reklama
Malutka co Ty gadasz??????????? Przecież to nie jest na receptę, a ona nie jest Twoją matką! Powiedz, że babci kupujesz i kup, bo pewnie sobie w głowie uroiła odpowiedzialność za ciężarna. Co za ludzie w tej aptece? Jakaś nienormalna, bo Sambucol stoi w Rossmanie na półce np w Plazie, ooo przypomniało mi się!!!!!!!!!!!! nie mogę się uspokoić, bo głupota zawsze mnie wpieniała a w ciąży to już normalnie chybabym histerii w tej aptece dostała
No, spytała: dla kogo, bo tam jeszcze jakieś Juniory, a ja do niej mówię, że dla mnie. A ona, że nie sprzeda mi niestety tego, bo powinnam być po konsultacji z lekarzem... A ja taki szok... wzięłam *spam* jeszcze. Ale jak mi się skończy to pójdę do innej apteki i sobie zakupię. Dzisiaj już nie miałam siły lecieć na drugi koniec osiedla.
Brzuch mnie pobolewał, więc kupiłam jeszcze nospę i do domu się przywlokłam, żeby się położyć. Ale już jest ok, zdrzemnęłam się po obiedzie i teraz robię wielkie nic.

Do góry