reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

Ewa90 też się nad tym zastanawiałam. Nie za bardzo łapię w tym orientację, mam nadzieję że w szpitalu trochę pokierują. Koleżanka mówiła że na szczepionki w pierwszym roku wydała ok. 6000zł !!

reklama
Ewa90 też się nad tym zastanawiałam. Nie za bardzo łapię w tym orientację, mam nadzieję że w szpitalu trochę pokierują. Koleżanka mówiła że na szczepionki w pierwszym roku wydała ok. 6000zł !!
6 tys ? To niezle , to jakie one szczepienia wykonywala? Chyba wszystkie dodatkowe? Ja się chyba zdecyduje na te które trzeba i nie będę dodatkowo wykupywać. Moje koleżanki niby braly te 6w1 ich dzieci dobrze znosily znowu czytałam na innych forach ze inne dzieci miały straszna goraczke zapalenia rozne wiec mnie to przeraza.
O Malutka jak znajdziesz to podeślij :)

6tyś? Na co ona to dziecko szczepiła? Moja córka idzie programem 5w1 i na szczęście żadnych ekscesów nie było. Szczepiłam też na dodatkowe a w tym roku przed pójściem do przedszkola dostanie jeszcze pneumokoki. W ogóle temat szczepień jest bardzo trudny i nie ma tu dobrej decyzji czy szczepić czy nie.

A ja się znowu stresuje. Byłam dzisiaj na badaniach - glukoza, tokso, mocz plus te próby watrobowe i boję się, że coś jeszcze będzie nie tak. Naprawdę, ta ciąża tak mnie psychicznie wykańcza. Chciałabym żeby w końcu było lepiej.

Dokładnie wszystkie szczepionki łącznie z tymi dodatkowymi, 5w1 teraz podobno są nawet 6w1. Ja też myślałam żeby tylko te podstawowe, chociaż sama nie wiem, każdy mówi co innego prawda..

Zrobiła mi się na ustach opryszczka, to chyba drugi albo trzeci raz w życiu! I nie bardzo wiem co brać, a to dziadostwo. Zovirax mam w domu jedynie. Ale trochę się obawiam, że to za silne. Co radzicie??
Mój lekarz opryszczkę kazał mi przeczekać. Strasznie długo to trwało, ale zabronił stosować cokolwiek. Musiałabyś skonsultować. Ostatnio w szkole rodzenia dowiedziałam sie, ze jak miało sie opryszczkę w ciąży, to dziecko przechodzi dodatkowe badania słuchu. Pierwsze, jak każde inne dziecko, chyba w drugiej dobie życia, a kolejne, dla tych co maja mamy po opryszczce w okresie ciąży, w 3 m-cu.

Kaylla będzie dobrze. Miałabyś pecha gdyby ci tosko źle wyszło. Ale cholestaza lubi się pojawiać przy cukrzycy, ale to nie dramat pamiętaj. Najważniejsze jest to zdiagnozować i zapobiegać, to wtedy jest ok, a jak by było nie wykryte to wtedy są powikłania.

temat szczepień to trudny temat, bo każdy ma swoje zdanie. Znam osoby skrajnie za i skrajnie przeciw.
6 tys. za szczepienia to chyba wszystkie dodatkowe były, bo jak rozłożyć to na dawki to tyle by wyszło.

Ja szczepiłam 5 w 1 a nie 6 w1, bo tam wtedy wychodzi dodatkowa dawka na zółtaczkę a tego nie chciałam. Najgorsze szczepienie dla mnie i dla syna to było świnka/odra/różyczka. Dodatkowych nie brałam. Na ospę syn zachorował w zeszłym roku i jakoś to przeszedł. Nie jestem za szczepieniami na wirusy, bo one mutuja, chyba, że naprawdę byłaby epidemia grypy. Za to uważam, że szczepienia na odrę, polio itd. są jak najbardziej potrzebne. Chociaż w tym kalendarzu te szczepienia są tak często i to duże obciążenie dla małego organizmu, więc trochę je poprzeciągałam w czasie.

Byłam dziś u lekarza, dalej mam brać furaginę, potem kontrolne badanie moczu. Gardło lekko czerwone, płuca czyste.
Niestety lekarka nie może mi wypisac pasków do glukometru na ryczał dopóki nie udokumentują mi cukrzycy. Takie są teraz przepisy, najczęściej jest to wtedy gdy się przyjmuje insuline. Paski nie są takie drogie więc sobie jutro kupię i od razu glukometr dostanę za grosz. Czyli niecałe 80 zł wydam. Im szybciej zacznę mierzyć cukier tym lepiej. Zaczynam sobie diety powoli rozpisywać.

Ostatnia edycja:
Mój lekarz opryszczkę kazał mi przeczekać. Strasznie długo to trwało, ale zabronił stosować cokolwiek. Musiałabyś skonsultować. Ostatnio w szkole rodzenia dowiedziałam sie, ze jak miało sie opryszczkę w ciąży, to dziecko przechodzi dodatkowe badania słuchu. Pierwsze, jak każde inne dziecko, chyba w drugiej dobie życia, a kolejne, dla tych co maja mamy po opryszczce w okresie ciąży, w 3 m-cu.

O kurcze to dobrze że piszesz. Napisałam do mojej dr zobaczę co odpisze. Mój Mąż miał jakiś czas temu może od Niego złapałam. A to piecze dziadostwo

reklama
Do góry