reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

reklama
Prenatalne 220 i pani doktor podobno zacheca do tych badan z krwi w pakiecie jedyne 400zl.

Na ostatniej wizycie skonsultowalam to z ginekologiem i potwierdzil, ze prenatalne warto zrobic natomiast jesli z nich nic niepokojacego nie wyjdzie to nie ma sensu robic dodatkowych.
Trzeba miec na uwodze, ze to jest tez marketing i wymyslaja jak najwieksza mozliwosc roznych badan, witaminek itd bo wiedza, ze mamy dla swoich dzieci beda staraly sie zrobic wszystko.

Mili blizniaki- superrr, chyba musiala mi ta informacja gdzien umknac hehe
A z tymi pomiarami, jeszcze przy dwoch dzidziusiach to napewno ok? Troszke duze jak na 12 tydzien :)

Znajomi są w Anglii i tam jest wszytsko za darmoszke. Wioleta93 widze ze jestes w tym sam tc co ja na kiedy masz termin wyznaczony ??

Za darmo mam te badania o których pisałam wcześniej. Chyba że coś by było nie tak no to dodatkowe też za darmo. Ogólnie to wydaje mi się że w Anglii jest lepsze zaplecze socjalne jeśli chodzi o dzieci niż w Irlandii. A termin na 16-17 ;-)

Wczoraj bylam na prenatalnych, zaplacilam 370zł za usg + pappa. Lekarz stwierdzil, ze dziecko jest idealne (nazywał je dzieckiem, a nie płodem, co bylo bardzo przyjemne :)). Usg przez brzuch, wszystko pieknie widoczne na poczatku 13tc (12tc+1dzien). Moja fasola ma niecale 6cm, a fikala az milo. Nawet w opisie mam notatki, ze byly trudne warunki badania poprzez ruchliwość dziecka :) warto bylo. Kwota mnie przerażała, ale wrażenia niesamowite, bo lekarz ma nowiutki sprzet. Bez porównania z tym gabinecie mojego lekarza prowadzącego. Nawet dostalam płytkę ze zdjęciami i krotkim filmikiem 3D, na ktorym widac machającego nożkami i raczkami bąbelka :)

Basi89 1. rogal ma 150 cm i raczej jest literą U , którą można jeszcze wyginać i użyć do karmienia; wygoogluj sobie;
2. prenatalne w Polsce na NFZ masz tylko w przypadku wskazania: wiek powyżej 35 dziecko z wadą i chyba choroby w rodzinie;
I tak jak pisała Malutka466 – te badania to tylko prawdopodobieństwo a nie pewnośc;
Marcelina 23 grupa FB to średni pomysł dla takiej osoby jak ja, bo FB wykorzystuję tylko w kontaktach z osobami, które znam dobrze od lat i nie wszystkich informuję o mojej ciąży, a byłoby widać w jakiej grupie jestem ;-) no i pisać z danym towarzystwem jestem w stanie tylko na jednym wybranym forum, bo nie mam tyle czasu, jeszcze pracuję i mam 2 dzieci. Za dużo by to było babyboomu ;-)

MALUTKA466 Trzymaj się cieplutko ;-) Na Lutyckiej rodziłam pierwsze dziecko i mam do tego szpitala tak blisko, że mogłabym podjechać 3 przystanki na poród ;-) w razie co, no ale chyba z racji wieku dla mnie lepsza Polna.

A u mnie wesoło- żyję na Coca coli, ale dałam radę na pilates pójść ;-)
zazdroszczę dziewczynom, które już na prenatalnych były - jakoś tak etap do przodu; moje w przyszły wtorek i wskazanie wiek ;-)
Okazuje się, że na mojej ulicy sąsiadka też zaliczyła wpadkę- rok starsza ode mnie ;-) dzieje się, wiatr wieje ;-) trochę załamana, bo to czwarte, a dopiero trzecie odchowała i myślała, że na 40tke zamknęła ten biznes ;-)

Dominiacela bardzo dobrze zrobiłaś- jedno dziecko to stanowczo o jedno za mało. I ostatni moment, którego nie wykorzystawszy żałowałabyś do emerytury ;-) dodatkowo w gratisie dostajemy zastrzyk hormonów niczym komórki macierzyste na twarz ;-) i klima nam się przesunie w czasie - super. Oglądam sobie ostatnio babki, co tak sobie późno jeszcze rodziły i służy to ich urodzie wyraźnie!

Dostałam kataru, kaszlu i jestem wkurzona, że ludzie chorzy przyłażą na spotkania. Bezmyślność, a jak widac nie każdy może sobie potem łykać gripex....

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Maui, o to faktycznie chyba Polna lepsza. Ja pewnie Lutycka wybiorę, bo tu moja lekarka jest. No i przyjaciółka na noworodkowym. I w zasadzie mam blisko. Aczkolwiek muszę wpierw pokonać korki na Gdyńskiej i Bałtyckiej ;-)

Dzisiaj spalam całą noc. Super. Nikt nie chrapał, więc wszystkie wyspane. Już oczywiście temperatura mierzona była. Nadal muszę do słoika mocz oddawać. Ale dzis w nocy nie budził mnie ból, więc jestem dobrej myśli.
Ciekawe co dziś powiedzą lekarze. zastanawiam się jakie mam wyniki tych badań moczu i na posiew.
Mam lekkie mdłości. Mam nadzieję, że przejdą.

Ja robię te podstawowe badania prenatalne. Mimo moich 28 lat kazała zrobić, bo kuzynka męża ma dziecko z zespołem Downa. Lekko się stresuje już nimi.

Niektóre z Was mają już takie duże dzieci! Jak one się szybko rozwijają! To jest dla mnie cud, że to tak funkcjonuje. Zanim się obejrzymy a brzuszki będą duże.

reklama
Malutka to dobrze ze duzo pijesz i sikasz to wazne. Ogolne badanie moczu to juz na pewno maja. Ale dlatego ze juz 1 antybiotyk mialas to czekaja na posiew. Ciekawe czy do piatku bedziesz miec.
Ja robilam posiew z pochwy w pn i mam w czw. dzwonic o wynik. Jak posiew bedzie dobry i sprawdzilam ze to nie wody sie sacza to chyba taki moj urok, albo hormony szaleja.
Naczytalam sie w necie i w niektorych miejscach pisze ze taka wydzielina moze byc wariantem normy a na niektorych ze zmiane konsystencji trzeba sprawdzac. Niestety stresuje mnie to bardzo bo 2 lata temu w 12 tyg odeszly mi wlasnie wody.

Do góry