reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2016

reklama
Kasik90 nic jeszcze nie wiem o prenatalnych muszę spytać mojego lekarza chociaż u mnie chyba będzie z nimi ciężko bo mieszkam w małym mieście i musiałbym szukać innego lekarza, który ma dobre usg i się tym zajmuje chyba, że robią to też w ramach nfz. Na razie następne usg mam po niedzieli będzie wtedy koło 11tyg i mam nadzieję że już będzie dużo widać :-) nie wiem czy dobrze zgaduje ale chyba jestesmy w tym samym wieku i gdzieś czytałem wcześniej że dużo dziewczyn, które miały ślub w tamtym roku we wrześniu zostaną majowymi mamusiami :-) ja się dowiedziałam dzień przed rocznicą także zrobilismy sobie prezent :-D

No ja na prenatalne wybieram się 50 km od domu, bo u mnie nie wykonują. Ale ja niestety płacę.. do ginekologa też chodzę prywatnie, więc myślę, że nie mógł mi dać skierowania na nfz. Poza tym badania prenatalne nie są obowiązkowe.. tylko w jakiś określonych przypadkach (chyba wiek matki i jakieś choroby w rodzinie czy coś). No podejrzewam, że jeśli w nicku masz wiek, to jesteśmy ten sam rocznik :p my się o ciąży dowiedzieliśmy prawie miesiąc przed rocznicą :)

Ja też byłam u lekarza prywatnie ale ponieważ przyjmuje również na nfz to daje mi skierowania na badania na nfz ale to dobra wola lekarza :-) no nic zapytam o te badania następnym razem czy można zrobić gdzieś w okolicy bo jeżeli mam jechać 100 km to odpada z tymi mdłościami :-( Miesiąc przed rocznicą to musiałaś się domyślić bardzo wcześnie ;-) mnie bolał brzuch jak na okres więc jakoś się nie spodziewałam innej opcji :-D

U mnie prenatalne to priorytet. Juz sie zapisalam na usg. U mnie to po pierwsze wiek a po drugie mam juz przejścia i ciaze niedonoszoną z powodu wad płodu 4 lata temu wiec tak szczerze powiedziawszy nawet amniopunkcję mam na uwadze. Ale to jeszcze bede sie ostatecznie zastanawiać po usg i testach pappa.

Chodze do gina prywatnie ale da mi skierowanie, zebym nie musiala za nie placic:tak:nie mam jakiś szczególnych wskazan do prenatalnych ale wole je zrobić bo wychodzą wady które normalnie na badaniach nie wyjda:no:przy wadach serduszka po porodzie dzieciaczki mogą być szybko operowane:tak:przy 1 ciąży nie robiłam a teraz robie, zwłaszcza, ze gin mi da skierowanie:tak:

Witajcie przyszłe mamusie! :) postanowiłam do Was dołączyć w końcu, oczywiście obserwowałam Was od dłuższego czasu ;)
Termin mam na 17 maj, czy lekarz Wam już coś mówił o tych badaniach prenatalnych? bo ja mam wizytę na początku listopada i jak do tej pory cisza, a czytałam są różne, są jakieś bardziej standardowe? może wiecie jaki jest ich koszt? Oczywiście moja pierwsza ciąża i dlatego jestem taaaka niedoinformowana :-)

Ależ mam dzisiaj kiepski humor. Jedyne na co mam ochotę, to zwinąć się gdzieś w kącie i płakać. Myślałam, że ciąża to jest radosny okres, a ja tylko ciągle płaczę, jest mi smutno, zamartwiam się itp.

Kaachaa jesli chodzi o serduszko to warto jeszcze zrobic dodatkowo echo serca płodu ale to jakos po 20 tc. To jest usg ale robione przez kardiologa prenatalnego i tylko serduszko sie bada przez pol godziny na bardzo duzych zbliżeniach.

Syska1987 witaj! :-)
Mamy podobny termin bo ja mam 18.05 i mi gin wyliczył żebym na Usg prenatalne umówiła sie miedzy 5 a 10.11. To ty powinnaś jakos podobnie chyba. Choc przedział jest miedzy 12 a 14 tc. Chodzi o to zeby w tym czasie to zrobic, bo parametry ktore maja świadczyć o tym czy jest dobrze czy cos jest nie tak sa adekwatne wlasnie do płodu w wieku 12-14 tygodni. Po tym czasie te wytyczne (np przeziernosc karkowa) nie mogą juz byc brane pod uwagę bo nie bedą miarodajne.

reklama
Kaylla nie martw sie nie tylko Ty masz takie przemyslenia. Prawie każdej mniej lub wiecej cos dokucza ale po to tu jestesmy zeby moc tez sie wygadać i wspierać.

U mnie w klinice mowia ze prenatalne miedzy 11 a 14 tyg. Ja mam 15.10 a termin na 08.05.
Koszt to 200 zl.

Do góry