reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe Mamy 2016

Czesc dziewczyny.Jak tam w poniedzialkowe nooo jus popoludnie? Ja wrocilam wczesniej z pracy i mam zamiar zrabic soboe godzinna drzemke i ogarnac stertę prasowania.
Ala 25 mnie w 8 tyg usg robil juz przez brzuch.
Olciaaa bardzo mi przykro,mam nadzieje ze córeczka szybko bedzie miała rodzenstwo.
Dziewczyny wspolczuje wam tych wymiotow oslabien i samopoczucia do d. Mam nadzieję ze szybko wam minie tr kilka tygodni i wroci wszystko do normy.

Marcelina zamartwianie nic ci nie da,czytanir o czarnych scenariuszach tym bardziej.co ma byc to bedzie i nie masz na to wpływu. Ciesz sie ciaza bo czasu nie cofniesz i przepadaja ci szczesliwe chwile

Ja mam pozytywne podejscie. Nie dopuszczam czarnych scenariuszy,nie czytam,nie mysle. Wiem ze bedzie dobrze. Ciesze sie kazda chwila :-)
Edit
Marcelina a wymiotow tez nie mam, mdlosci mialam mozr trzy dni,ogolnie czujr sie swietnie. Powinnas sie cieszyc ze nie zdychamy jak niektore tutaj dziewczyny. Noe każdy musi w ciazy modlic sie do sedesu. To nie ma nic wspolnego z poronieniem. To nawet dobrze bo podobno dzieci ktorych mamy wymiotowaly maja slabsze szkliwo.

Ostatnia edycja:
reklama
13x13 bidulko a te leki ci nie pomagają? Mi zdarza się wymiotować i non stop mam mdłości ale po lekach przynajmniej nie rzygam cały czas tak jak wcześniej. Ale też się czuję jak w więzieniu, jakbym jakimś ufoludkiem była co z domu wyjść nie może, do ludzi mi się chce....

Dziewczyny brak objawow nie jest wcale sygnalem ze cos nie tak bo każdy przechodzi ciąże inaczej i w odwrotnie to ze są objawy nie znaczy że jest dobrze. Ja w ciaży z pustym pęcherzykiem miałam wszystkie objawy i beta pięknie rosła do 8 tyg a już było wiadomo ze nic z tego nie będzie dopiero później zaczeła spadac... także tylko usg może nam potwierdzić że wszystko dobrze.
A tak z innej beczki to czego nie jecie w ciaży .. ja zawsze lubilam watrobke i kiedys zalecali ze duzo zelaza a teraz czytam ze nie mozna no ma za duzo wit a... i padlam kolejnej rzeczy ktorej nie moge a lubie

Ja nie jem serów plesniowych bo nie mozna a bardzo je lubię :-( poza tym na razie za bardzo sie nie zastanawiam bo i tak mało co mogę przełknąć. Prawie wcale nie jem mięsa a ostatnio odrzuciło mnie nawet od sera żółtego. Wiekszy problem mam z piciem, gdzies czytalam ze herbaty nie można ale chociaż jedną dosyć mocną czarną pije bo mi pomaga na mdłości

Hej kochane,
Ja tez bez zycia. Troche mnie nie było. Witam nowe mamusie.

Olcia Tulę. Wiem co czujesz.

Moje samopoczucie plus ogrom pracy sprawiają ze nie ma mnie regularnie i narazie pewnie tak będzie. Ale wpadam podzielić sie z Wami moim odkryciem i sposobem dzieki któremu bardzo pomogłam sobie jesli chodzi o
Mdłości i wymioty. Wymiotowałam kilka razy dziennie, mdłości męczyły mnie nawet w nocy. Trzy dni temu ktoś poradził mi łykanie magnezu b6, podobno niedobór witaminy b6 jest u większości kobiet wynikiem mdłości w ciazy. Niewiele sie zastanawiając od dwóch dni biore po jednej tabletce rano i wieczorem. I serio nie moge uwierzyć czy to siła sugestii, czy to efekt placebo, ale czuje sie o niebo lepiej. Czasem mnie zemdli delikatnie ale to pikus. Musze pilnować posiłków i jest ok. A było tragicznie. Odzyskałam siły i chęć do zycia. Nie wiem czy to zadziała u którejś z was, ale ja juz 3 dzien nie wymiotowałam rano.
Jutro ide na Usg tak dla pewności ze brak mdłości nie jest wynikiem czegos niedobrego. Ale poza tym
Czuje sie ciązowo. Wiec mam nadzieje ze wszystko jest ok.
Spróbujcie.

Tez słyszałam o tym z ta witamina , ja biore te witaminy odkąd jeszcze nie byłam w ciazy i nie mam
wymiotów ani wielkich mdlosci. Moze to jednak prawda.

Co do jedzenia to mnie odrzuciło od mięsa ale za to mogłabym Non stop barszcz z uszkami jeść i pierogi z jagodami. Problem jest tylko taki ze mieszkam w Niemczech i ciezko mi o te produkty no I wiadomo nigdy nie bedzie smakować jak w Polsce :/

Ostatnia edycja:
Moj lekarz za to powiedzial ze zadnych witamin w 1 trymestrze tylko kwas foliowy a wit to urozmaicona dieta warzywa i owoce. Dopiero w drugim witaminy.
Serow pkesniowych , wedzonych ryb i surowych ryb i mies to na pewno nie mozna, ale teraz coraz wiecej rzeczy ni sie znajduje...

Moj lekarz za to powiedzial ze zadnych witamin w 1 trymestrze tylko kwas foliowy a wit to urozmaicona dieta warzywa i owoce. Dopiero w drugim witaminy.
Serow pkesniowych , wedzonych ryb i surowych ryb i mies to na pewno nie mozna, ale teraz coraz wiecej rzeczy ni sie znajduje...

A mi znowu lekarz przepisał witaminy juz jak sie starałam o dziecko [emoji85] co lekarz to inne zdanie

Moj lekarz jest zdania ze witaminy w tabletkach to jednak chemia i lepiej warzywa i owoce jesc. Twierdzil tez ze wzmagaja mdlosci. Ale to bylo 2 lata temu i czy zmienil zdanie to sie dowiem w czwartek. W pierwszej ciazy nie bralam oprocz kwasu foliowego zadnych witamin i corcia jak narazie (odpukac) zdrowa.
Co do serow plesniowych z tego co pamietam to nie mozna tych z niepasteryzowanego mleka a te wszystkie zwykle brie sa z pasteryzowanego (mozna poczytac na opakowaniu). Jezeli cos pomieszalam to niech mnie jakas madra glowa poprawi :)

ja jak na razie mam delikatne mdłości ale głównie w momencie jak zrobię za długą przerwę między posiłkami, w pierwszych dwóch ciążach miałam podobnie i mam dwie zdrowe córy, naprawdę każda z nas jest inna
w tej ciąży mam głównie problem z z bieganiem do toalety na siusiu, w nocy wstaje dwa razy, a w dzień jak mam gdzieś jechać to zastanawiam się czy mam gdzieś po drodze toaletę.
co do tego czego nie wolno jeść to oczywiście surowego mięsa czyli wszystkie tatary, sushi, metki itp odpadają
ryby wędzone można ale te wędzone na ciepło, co do serów pleśniowych to niby te z mleka pasteryzowanego można ale jednak pleśń to pleśń i wolę uważać
mnie odrzuca od kawy ale to u mnie jest akurat norma w każdej ciąży, i mam wstręt do mleka i jogurtów
u mnie dzień zawsze się zaczynał od małej kawy z mlekiem i activi a teraz nie mogę na to patrzeć

reklama
Dzisiaj porobiłam badania (zlecone miałam przez ginekologa), zestaw podobny jak Ala_25 wpominała.
W piątek w końcu wizyta, więc pójde ze świezymi wynikami.
Do tej pory miałam brać tylko kwas foliowy i sądze, że jeśli z wyników wyjdzie, że mam jakiś niedobór to wtedy lekarz zaleci mi brać witaminy. Zresztą najczęsciej dopiero od II trymestu zalecane są witaminy.
Mart81 też na własną rękę kupiłam sobie magnez B6 i zauważyłm, że trochę apetyt mi wrócił także chyba coś w tym jest, że dzięki tej witaminie mdłości trochę maleją. Ja póki co biorę profilaktycznie 1 tabletkę dziennie.

Do góry