reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

dziewczyny a mojej malutkiej dzisiaj odpadł kikut . BBardzo sie przestraszyłam i nie wiem czy to nie za wczesnie.. fakt byla naswietlana i byl juz bardzo suchy.. ale nie wiem :(:( ten pepek jest teraz taki wystajacy i po srodku i z tej dziurki jakby wydzielina jakas .. nie wiem jak ten pepuszek ma wygladac i czy go jeszcze powinnam spirytusem przemywac??

reklama
Nam kazali pępuszek przemywać gazikami nasączonymi spirytusem i obecnie już prawie się zagoił.
Co do czkawki... Położna mówiła, że przy pełnym brzuszku też może się pojawić. U nas jest bardzo często :-)

To i ja może spróbuję z tym ocniseptem. Własnie mnie ta żółtawa maź martwiła,ale jak mówicie że wasze maluchy tez tak mają,to się uspokoiłam trochę,bo zaczerwieniony nie jest,a kikut robi się czarny.
daria czytałam gdzie,że jak odpadnie pępowina,to właśnie pępuszek może odstawać,ale to zniknie.Trzeba dzidzię troszkę na brzuszku kłaść i przemywać nadal.
Żelka mój mluch też czkający:-) Czasem jak się dobrze naje, a czasem bez powodu. Położna mi mówiła,że to normalne,że dziecko czka. Z resztą w brzuszku czkało,to czemu i nie teraz?

dziewczyny a mojej malutkiej dzisiaj odpadł kikut . BBardzo sie przestraszyłam i nie wiem czy to nie za wczesnie.. fakt byla naswietlana i byl juz bardzo suchy.. ale nie wiem :(:( ten pepek jest teraz taki wystajacy i po srodku i z tej dziurki jakby wydzielina jakas .. nie wiem jak ten pepuszek ma wygladac i czy go jeszcze powinnam spirytusem przemywac??

Mojej Zuzi po 5 dniach odpadł potem przemywaliśmy wodą przegotowana i wycieraliśy do sucha i elegancko sie zagoiło i teraz mała chlupie sie w wodzie po szyje .
A dzis niestety bylismy u lekarza mała ma katarek cała nocka bez snu za nami , ale kropelki aspirator i juz lepiej oddycha ale po połuniu na kontrole czy nie słychac nic w pluckach

Żelka - nie twierdzę że tak jest w waszym przypadku, ale nam na szkole rodzenia pokazywali filmik i mówili, że czkawka bierze się często z nadmiaru wrażeń i przestymulowania maluszka. Np mamusia mówiła do dziecka, smyrała je i cośtam jeszcze to po chwili mały miał dość, a potem dostał czkawki. Za dużo naraz albo za długo.

dzięki, tylko kurcze ja go przewijam, karmie, odbekam i klade spać na stymulowanie nie mam za bardzo siły :) ale pewnie masz racje w szpitalu było prosto, głośno, w domu jest inaczej i młody musi dojsc do siebie, pewnie dlatego tez gorzej spi

Jeśli chodzi o czkawkę to i widzę mój nie odstaję :-D

Edit: a słuchajcie dziewczyny jak u Was wygląda kąpanie maluchów , jaką macie wtedy temp. w pokoju i czy robicie to codziennie ? bo ja się przyznam że jeszcze w domciu nie kąpaliśmy bo mąż strasznie późno wczoraj wrócił i już nie chciałam ale dzisiaj już kąpiemy i nie wiem właśnie czy póki jesteśmy w domciu nie wystarczy kąpać co drugi dzień a jak już zaczniemy wychodzić to wtedy codziennie ? jak myślicie ?
i drugie pytanko jakie witaminki dostałyście z zalecenia ze szpitala i jaką dawkę bo My Vita K i Vita D po jednej kaps. na dobę

Ostatnia edycja:
reklama
my w dzin powrotu ze szpitala też nie kąpaliśmy bo jakoś nie było czasu. Wczoraj za to tak - nie było najgorzej, kąpaliśmy w łazience jak troche naparowałam, ale w pokoju u młodego jest 24 stopnie więc chyba przeniesiemy się tam.
Witaminki też dostaliśmy do zastosowania od 8 doby takie Vita K+D kombo.

Do góry