reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

reklama
Byłam dzisiaj u lekarki i jej pokazałam. Nie potwierdziła azs. Na rączkach skórka jest super. A na nóżkach już ze 3 miesiące mamy taką szorstką skórkę i te podrażnienia w zgięciach. Przy stópkach też. Wygląda to jakby skóra była przesuszona i pękał naskórek. Miał tak przy stópkach kilka dni po urodzeniu i pielęgniarki mówiły, że tak będzie miał bo był przenoszony. No ale potem się poprawiło a teraz znów problem. Na razie mamy smarować i natłuszczać

marzena moja miała takie coś i tylko tu na szyjce i lekarze mówili że to od potu , sliny i że od tego że ma tłustą szyję..
dopiero moja pani doktor jak ją zobaczyła powiedziała że to azs , dostała zyrtec , dawałam jej i później jej zniknęło wsyztsko
a tez kaali natłuszczać cały czas i nic więcej
a co najdziwniejsze wyszło jej to jak miała 6 msc dopiero azniknęło jak miała trochę ponad 7 ..i
na szczęscie wiecej nie miałą problemów... takie dziwactwo..
miała cągle szorstką skórę i wlaśnie taka jakby popękaną
DSC04358.jpgDSC04359.jpg

Ostatnia edycja:
Musiałabym mojemu cyknąć focię bo to co ona ma pod kolankami wygląda zupełnie inaczej. Tylko kreseczki w zgięciu jakby pęknięcia. I schodzi trochę po kremie a potem znów jest.

Mi pediatra powiedziała, że skóry z podejrzeniem azs nie można typowo natłuszczać, np. oliwką. U Julka, odpukać, nic się nie dzieje, ale jest obciążony azs genetycznie i dlatego od urodzenia używamy tylko emolium. Pielęgniarki jeszcze w szpitalu zwróciły mi uwagę, że ma bardziej delikatną i bardziej suchą skórę niż inne dzieci i trzeba będzie szczególnie o nią dbać, przynajmniej na początku. Któregoś pięknego dnia skończyła nam się emulsja do ciała, a że do apteki mi było nie po drodze, to używałam przez kilka dni oliwki, bo stała na półce nieużywana. I od tej oliwki skóra na wysokości klatki piersiowej zrobiła się okropnie chropowata i zaczerwieniona. Przy jakiejś wizycie lekarka stwierdziła, że to objaw alergii na mleko, ale jak jej opowiedziałam całą historię o azs i oliwce to zmieniła zdanie. W każdym razie w żadnym wypadku nie kazała takiej skóry natłuszczać, tylko jakieś lekkie emulsje stosować.

Nam lekarka też powiedziała, że oliwki to mam sobie sama używać ;-) Dzieciom na suchą skórę nie pomaga, tylko właśnie oilatum czy inne tego typu kremy.

My przed wyjściem smarujemy twarz nivea krem na każda pogodę.
A rano i wieczorem na naszą sucha i zaczerwieniona buźkę tak jak radziłyście ziajkę i chyba widać poprawę!

reklama
my miałyśmy na tą szyjkę specjalny robiony krem w polsce
marzena u as to nie było aż takie czerwone jak na zdjęciachwidać
bo na zdjęciu widać bardziej na takie poparzone , ale to było takie suche szorstkie i drobniusio popekane w takie maleńkie kwadraciki...
nie wiem jak inaczej wytłumaczyć

a kremy to oliatum jest dobre i takie na bazie wazeliny :-p nie pamietam ..
my mieliśmy silcous base tu od iroli...
także różne kremny są na to..

Do góry