reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maj 2013 :):)

Witch trzymam za Wasza prace kciuki. Szybko otrzymałaś diagnozę i to najważniejsze, teraz treningi integracji sensorycznej przed Wami, potem treningi umiejętności społecznych, generalnie stała praca z dzieckiem ale warto to robić, bo takim dzieciom trudno rozumie się świat

reklama
O - zapomniałam, że ty się na tym znasz :) Ja u niego tej diagnozy nie widzę - jest raczej pogodny, od ludzi nie stroni, nie ma jakiś widocznych nadwrażliwości (na światło, jedzenie, dotyk itp.). Tylko ta mowa i przywiązanie do rytuałów... Za tydzień mam jeszcze wizytę u psychologa z młodym - poobserwuje to może jeszcze coś podpowie.

A powiedz jak kontakt emocjonalny? I utrzymywanie kontaktu wzrokowego.? powiem Ci ,że najwyraźniej to widać ,gdy dziecko wchodzi w wiek nawiązywania relacji, zabaw z rówieśnikami. Myślę jednak, że tak wczesna diagnoza to super sprawa, małemu to nie zaszkodzi w przyszłości, a będzie mieć wspomagany rozwój od dzieciństwa i wymagania dostosowane do możliwości, indywidualną pomoc pedagoga , specjalistyczne zajęcia

Z kontaktem wzrokowym moim zdaniem jest w porządku. Patrzy w oczy jak coś się do niego mówi, jeśli on chce coś przekazać/o coś poprosić to patrzy mi w oczy dopóki nie dam mu do zrozumienia, że wiem o co chodzi. Emocjonalnie - ciężko mi powiedzieć, muszę jeszcze mocniej "przycisnąć" panie z przedszkola, by wszystko mówiły (bo przedszkole prywatne, to zawsze jest, że wszystko ok - chociaż widuję czasem jak pani rozmawia z rodzicami na temat złego zachowania, więc może nie jest tak źle). Podobno początkowo był wycofany, ale ostatnio nie trzeba go już tak często do zabaw namawiać i zdarza się, że podejdzie do drugiego dziecka i stara się aby dołączyło do jego zabawy. No ale bywa też i tak, że za nic nie da się do wspólnych zabaw namówić.

Hej :)
Wszystkiego najlepszego w nowym roku kochane!
Filipia, rzeczywiscie ten czas leci. Usciski dla Zosi.
Ja rosne jak szalona - w sensie brzuchal. Zaczelam 17.tydzien, a brzuch mam jak w 20.tyg. w pierwszej ciazy.
Witch powodzenia Wam zycze i duzo cierpliwosci :)

Witch dobra diagnoza to podstawa, trzymam kciuki, aby ćwiczenia dały efekt.
Ewcia daj znać jak będziesz się wybierać do Wrocławia.
U nas śnieg był, sanki były a teraz wiosna :) ale znów ma padać.
Kooska mi tez szybciej rósł brzuch w drugiej ciąży, zdrówka :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ale nas zasypało... Na ulicach masakra - pełno śniegu. Dopiero niedawno główne ulice odśnieżyli...
Za to dzieci się cieszą, bo obiecałam sanki :wink:
Dzisiaj już jestem po wizycie razem z młodym w poradni - niestety po 1,5h rozwiązywania zadań Marcin się zmęczył i musimy przyjść na kolejną. Pani była nieco zaskoczona, ile potrafi zrobić. Po dzisiejszym dniu stwierdziła, że jest indywidualistą i ma inteligencję znacznie ponad normę dla jego wieku (ale jak bardzo - to się wyjaśni na kolejnej wizycie).
Udało mi się już zajechać z życzeniami do mojej jedynej babci, która mi została. A jeszcze pewnie z moimi będę musiała pojeździć po rodzicach (znaczy ich dziadkach). Choć ze względu na warunki zastanawiam się nad przełożeniem wizyt do weekendu...

Hej, a ja hestem na urlopie. Wzielam tydzien bo czulam jakies zmeczenie materialu...szczerze to mialam trocje dosc tej roboty w ostatnim czasie..

Witch najwazniejsze to trafne diagnozy i konkretne wskazowki co dalej....

A my siedzimy w domu, sniegu brak...raczej deszcz... Brak koncepcji juz co robic...
Jasiek bez przedszkola juz na rzesach chodzi z nudow...

Hej, a ja hestem na urlopie. Wzielam tydzien bo czulam jakies zmeczenie materialu...szczerze to mialam trocje dosc tej roboty w ostatnim czasie..

Witch najwazniejsze to trafne diagnozy i konkretne wskazowki co dalej....

A my siedzimy w domu, sniegu brak...raczej deszcz... Brak koncepcji juz co robic...
Jasiek bez przedszkola juz na rzesach chodzi z nudow...

reklama
Do góry