reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2013 :):)

Potrawy regionalna?Ale ze z Schwarzwaldu?Mmmmm...nie tykane przez nas "pysznosci" :-) Moge o tym rozprawiac dluuugi czas.Moja faworyta: Fleischsalat czyli "salatka miesna"-mortadela przepuszczona przez maszynke do makaronu "wstazki" wraz z cebula zalana octem.W wersji dla nieco bardziej "zwariowanych" dodaje sie do tego cuda zolty ser pokrojony na kosteczke.Mmmmmniami! hahaha..... :-D Jest i wiele innych zacnych dan jak :Fleischkäse czyli ? miesny ser? i tu mamy kolejna odslone ukochanej przez Niemcow Mortadeli:kwadratowy blok krojony na okolo 2-3cm plastry i smazony w glebokim tluszczu.Podawane w bulce z(a jakze)cebula. Nie nalezy zapominac o wszelkiej masci kielbasach na cieplo sprzedawanych w bulce i podawanych z(tak,tak-jak sie domyslacie)cebula i musztarda slodka.Co swieze z warzyw nalezy zalac octem-to glowne zasada.co gorsza gotowane ziemniaki tez w occie dostalismy u sasiadow.Tez mowili,ze to salatka(ziemniak+ocet).Moge jeszcze dluuuugo ;-)
Z typowo regionalnej kuchni nalezacej do naszego malenkiego tutaj regionu sa pstragi,ktorych jest tutaj mnostwo.I to akurat jem chetnie chociaz wole z grilla niz ichniejsze smazone.Do tego sos z regionalnego winka albo maslo migdalowe.I to moze smakowac :tak:

Malizna spi bez poduszki.Obecnie pod koldra ale dlatego ze spiworek w praniu.A wiecie,ze ona mi juz wcale nie ulewa?czy na plecach czy na brzuchu-wszystko jedno.
Z prezentow u nas niezmiennie kroluje gazeta do darcia :-D Na Mikolaja ma zegarek.A z klockami/ksztaltami musze jej przyniesc z piwnicy slimaczka z fp.Na swieta sie zdecyduje na jakis "pchaczek" bo ona do tego wstawania tak sie rwie...Wolalabym zeby sie rwala do raczkow.A ona sie czolga jak zolnierz i przy byle okazji do pionu....ehhh...

My mamy kombinezon i spiworek.Nic tylko czekac na siarczyste mrozy :-D

reklama
Hej mamuśki, dawno mnie nie było i teraz też szybko zmykam, totalnie nie wiem co się u was dzieje...muszę nadrobić tych kilkanaście stron,....
Meżowy nadal chory, młody skończył antybiotyk teraz kolej na nystatynę...mam nadzieje ze wytępi tego grzyba..bo szlag mnie trafi..
młody ostatnio budzi się czesto w nocy....a zawsze tak ladnie spał..moze to wina tego świnstwa grzyba albo ząbkowania...nadal nie ma zęba ale widzę jak bardzo mu to dokucza...

JAśko robi się coraz fajniejszy, coraz lepiej siedzi...nie pełza do przodu tylko do tylu, i nadal nie odwraca sie z brzucha na plecy...chyba tej umiejętności nie nabędzie...
ja zrobiłam zęba ale chyba coś mi spieprzyła bo jak coś usiłuje ugryźć tym zębem to kłujący ból czuję...

Laski czy jak karmicie wyłącznie cycem to dajecie swoim pociechom kaszki z mlekiem modyfikowany...ja od dwoch dni daje..bo nie naciągne z cyca laktatorem..moje cyce się buntują jak widzą ten sprzęt...

kurcze nie jestem na czasie i nie wiem nawet jaki temat leci u was..więc musze wczesniej się wdrożyć żeby znowu byc aktywną....
dobra lece bo mlody coś zaczyna buczeć w łóżeczku...a myślałam ze pośpi..ale jak tu można pospać jak do okoła sąsiadów dzieciaki tupią, piszczą na flecie i tłuką się jakby gwoździe wbijali...masakra..umarłego by obudzili..
no wreszcie może zacznę tu regularnie zaglądać bo produkujecie pełną parą...

Czesc dziewczyny
U nas nocka byla fatalna Ptysiek ma koncowke kataru i chyba od tego taki plytki kaszel wiec sie ciagle wzbudzał i nawet cyc go nie uspokajal... no ale teraz odsypia
Mdla takie pysznosci ze az mi slinka cieknie;)
Camel ja z kasz to robie na razie tylko manna i to na wodzie, a potem daje cyca do popicia

Camel ja od poczatku daje na mm.Z laktatorem sie nie rozumiemy i nie bardzo nam sie wspolpracuje.Nie wyobrazam sobie zebym miala go teraz wyciagac :szok: Poza tym po powrocie do pracy chce ja przestawic na mm.Dlaczego nie?Zawsze lepszy rydz niz nic :-D

Ja sie na wigilie nie bede spinac.Z cala pewnoscia bedziemy lepic pierogi u mamy a w sama wigilie zrobimy rybe.Zebym nie musiala jesc karpia :-D Za to w swieta mam gosci,gosci.I chrzciny(cale szczescie dopiero o 16 jest msza!) i zostaja goscie do 3.01.Jakos probuje juz ogarniac menu.Szybko,latwo i efektownie.Nie moge sie doczekac jak zjedza moje dyniowe curry z zurawina....mniam...ale dawno nie jadlam ;-)

Hej Mateczki.
U nas nocka ok, oprócz jednej godzinnej przerwy na rozpoznanie okolicy około 4. Obudził się, pobuczał, pobawił i o 5 poszliśmy spać :D Coś czuje że to popołudniowe spacery na których sobie mocno przysypia tak skutkują...

Mdła szwardzwaldzkie menu - niebo dla podniebienia. Mortadela to dla mnie wspomnienie koszmar ze stołówki szkolnej :D ale twoje propozycje zachęcają do spróbowania. Zaproś nas na resztki z chrzcin ;) U mnie zabawa papierem też działa. Polecam do tego papier do pieczenia. Bez barwników i impregnowany więc trochę mu zajmuje zeby rozmiękczyc do stopnia nadającego się do konsumpcji. Matka ma czas by zareagować. Natomiast do pełzania niezawodna butelka po żywcu. Wodzie, nie piwie ;P On ściska, ona mu spiernicza więc on goni. Do tego szeleści :cool2:

Camel - dobrze że idzie z chorobami ku lepszemu, znaczy mam taką nadzieję.
Ja z kaszkami tez mam ograniczony wybór bo daje tylko na mm które on pije wiec musze miec bezmleczna. Do tej pory uskutecznilismy kleiki na poczatku, manne a traz ma glutenowe typu zdrowy brzuszerk 7 zbóż. Lubi ja bo jest słodkawa :) i działa :) jak zjadł pierwszy raz to to co naprodukował jego zdrowy brzuszek niewiedziałam któredy łapać :p

Hej Matule;)
U mnie znowu nocka koszmarna, do tego mam mega doła. Sypie nam się plan dnia, bo chyba dziecię wyczuwa nastrój. Marudzi, zasypia znienacka, a potem wieczorem nie może doczekać do kąpieli i tak się wszystko przesuwa. Znowu pobudki przed 6 i idzie coraz niżej.

Kaszki daję raz na mm a raz na swoim, jak mi się uda coś odciągnąć, a z tym coraz gorzej, bo postanowiłam sobie dodatkowo nie pobudzać zdrowej piersi, a ta biedna nieaktywna już chyba całkiem odmówiła produkcji mleka. Próbowałam Filipa do niej przystawiać, to on ją traktuje jak zabawkę i gryzie, a zęby ma ostre jak cholera.

Mlody na spacerze z babcia a ja pomylam podlogi i lazienke. I upieklam szarlotke ;-p pycha!

Camel ja robie na drugie sniadanie kaszke manne ugotowana, do niej wrzucam kaszke blyskawiczna bezglutenowa, ale bezsmakowa, bo ta manna jest bardzo plynna, i do tego dorzucam jablko lub gruszke do smaku. Czyli daje bez mleka. Holle tak ma ze mozesz ja dawac zarowno z mlekiej jak i bez. Moje mleko dostaje po przebudzeniu i od razu po spacerze.

Hej, ja do tej pory dawalam manne na wodzie i dodawalam owoce...ale ilez mozna jesc manne, wiec chce mu wprowadzac inne kasze, owsianki itp, ale na wodzie byly by nie smaczne, wiec zskupilam troche innych z mm, i 5 zboz, mam cala puszke Nan ale jeszcze 1 bo zostala nienaruszona w razie kryzysu cyckowego jeszcze zakupiona po narodzonach Janka, ale to dobrze, zuzyje 1 jego brzuszek sie przyzwyczai i jak sie skończy to kupimy Nan pro 2 nastepne..mam zamiar wprowadzac powoli sniadanka i stad te pytania o kaszki bo do tej pory dostawal na podwieczorek- kolacje...

Uff..dobrnelam z przeczytaniem zaleglych postow...tyle sie oczytalam ze jyz nie wiem co ktora napisala...wbily mi siw w glowe tylko piekne zdjecia z Norwegii o ktorej marze by zwiedzić...i pysznosci ktore gotujecie... Moj mlody niestety zasnal...pewnie obudzi sie o 19 a potem nie wiadomo kiedy usnie..caly plan sie posypal bo wrocilismy z rehabilitacji i zakupow po 16...a o tej to on wstaje z drugiej dzemki...

Ostatnia edycja:
Cześć;
zaglądam tu 3 raz dzisiaj z próbą napisania postu :D

Laski czy jak karmicie wyłącznie cycem to dajecie swoim pociechom kaszki z mlekiem modyfikowany...ja od dwoch dni daje..bo nie naciągne z cyca laktatorem..moje cyce się buntują jak widzą ten sprzęt...

.

Ja daję. Też nie odciągam ( nawet nie mam kiedy).

Ptysi chyba wychodzi kolejny ząbek, bo kiepsko sypia biedaczka, a ja razem z nią...

reklama
Ja już nawet idąc spać nie mam nadziei, że się wyśpię. Pani doktor miesiąc temu powiedziała, że góra dwa tygodnie i będą zęby. Zębów nie widać, śliny hektolitry, marudzenie i nieprzespane noce.

Do góry