reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2013 :):)

Ja robię dziś knedle czeskie,
Klasyczne knedle czeskie (knedliki) | kuchniaagaty.pl z sosem grzybowym,a Wy??
A co do prezentów , to 3 latce memo, grzybobranie, klocki, klocki drewniane z literkami, liczbami,puzzle, drewniany zegar z klockami, ksiązki z obrazkami, z wierszykami , małym jeździko-chodziki, ksiązeczki, kule do wkłądania klocków różnych kształtów.

Ostatnia edycja:
reklama
A to jest jakiś limit wiekowy dla którego dzieci powinny spać na poduszce?? Mój młody od urodzenia nie śpi i wręcz musiałam gęsto tłumaczyc to babciom. Teraz z tym jego przekręcaniem na brzuch (bo robi to nawet jak z nami śpi) nawet nie zaryzykuje. Tak jakoś tą główkę odkręca. Czasem lepiej, czasem kinol w materacu ale oddycha :D no i przykrywany jest kołdrą. Tylko zaraz po urodzeniu spał w śpiworku bo mieliśmy taki w spadku. Uważam to za świetny wynazalek.
wiolonczela - szalejesz. Ja wczoraj miałaj grzybowo tj. polędwiczki z tagiatelle w grzybowym sosie. Wyrzeźbione na szybko. Miały beć ze sliwkami suszonymi, ale się okazało że takowych nie posiadam, a grzyby mrożone a i owszem.

Co do prezentów miałam podobne pomysły jak Ty pchacze, sortery kształtów.

Mój Młody dupę już nosi w górze. Do świąt na bank będzie zapitalał na czterech. Moze wtedy w końcu się weżmie za siedzenie...bo sorter i piramidkę z kółek mamy a jakże tylko to jest dla dzieci ktore siąda i sie bawią. A ten aby rozpierduchę zrobić. Złapie zabawkę telep telep i wyrzuca, już pełznie po następną, telep telep i sru, następna...Nie wiem...moze jak robi tak w krzesełku to po to żeby matka trochę skłony poćwiczyła :D Jak w reklamie, nomen omen produktu mojego pracodawcy: skłon, skłon, wymach, wymach...

Łoo wiolonczelka..dziś 7 miechów - jak Ci z tym ? ;)

Cześć dziewczyny, u nas w Bieszczadach dziś dość zimno i do tego wieje zimny wiatr więc dziś siedzimy w domu .U mnie dziś na obiad pierś z kurczaka z morelami i żurawiną do tego brązowy ryż i sałatka (mix sałat z ogórkiem ,pomidorem, papryką ,sokiem z cytryny i olejem lnianym z dużą ilością ziół)
Wiolonczela - na pewno pyszne ,nigdy nie robiłam knedli u nas w regionie jakoś bardzo rzadko się je jada .
Ciekawa jestem jakie u was są najpopularniejsze dania regionalne, u nas najczęściej robi się dania z kaszy i kapusty .

Moje dziecko od kilku dni ma fazy obracania się z pleców na brzuch ,doprowadzają mnie tym do szału bo ciągle się przewraca co ja dam na plecy to ona znów na brzuch nie można jej zostawić na minutę najgorzej jak się naje bo zaraz wszystko zwraca ,mam nadzieje ,że jej to minie i znajdzie sobie nową zabawę .

Pytam o poduszkę bo mój młody opanował wreszcie te przewroty i do tej pory spał na poduszce takiej płaskiej ale jednak , teraz natomiast się przewraca i oczywiście boję się , że się udusi, a mam pomroczność i nie pamiętam jak to robiłam przy pierwszej. Aktualnie zabrałam mu poduszkę, bo gapa z niego jeszcze straszna, ale dałam mu pod materac książki by miał trochę wyżej , co by mu sie nie ulało i nie zadawił tym. Jak mi z 7 m-cami no smutno trochę, bo tak to cholernie leci i już nigdy najprawdopodobniej nie będę tego miała . A i pamiętam każda chwilę sprzed 7 m-cy.
Evi ja z Katowic pochodzę więc u nas regionalnie rolada z kluchami i czerwoną kapustą, a tu w Beskidach nie wiem, mąż gada , że prażuchy

Dziewczyny jakie menu macie na swięta??? jakieś fajne sałatki , albo mięsiwa, ? ciasta the best?? macie jakieś super przepisy ?
.

Ostatnia edycja:
Ołł je. Łączę się w bólu. Od 2:17 tancujemy bo jegomość chce się bawić :D

Mistrzostwo swiata:-) jak Ty dalas rade klepac w klawisze o tej porze...
Napisze tylko ze nie jestes sama. Ja juz sie cieszylam, ze Mlody przesypi 7-8h aod dwoch dni budzi sie co 3 i placze, wypluwa smoka, przekreca sie uparcie na brzuch. Nie wiem co robic... dzisiaj myslalam zeby zrobic mu tylko 2 drzemki ale sie nie udalo ...

Tez nie lubie zakupow w weekendy i nie rozumiem czemu ludzie zabieraja dzieci do centrum handlowego na obiad do McD.

Ostatnia edycja:
U nas dwie drzemki już od jakiegoś czasu, a w nocy tańce jak były tak są. Dziś pobudki co godzinę. Ja już padam na twarz, ale nie mam pomysłu co zrobić. To nawet nie chodzi o jedzenie, bo je może raz czasem dwa. On po prostu się wybudza i marudzi. Dzięki Bogu wrócił mu apetyt i w dzień znów je normalne posiłki plus ogromne ilości cyckowego mleka.

Ja ze świąt się wykrecam...przecież będę w gościach :) Żartuje za pewne dadzą mi szansę się wykazać.
Mamy niespodziewana wizytę teściów. Mąż zadzwonil o 18 bo chce coś z nimi obgadac to i wnuka zobaczą poki nie śpi. Przyjechali o 20 jak wnuk był w wannie, ten zdziwony speszony żeby nie powiedzieć przestraszony. oni do zabawy, dziecko w płacz. Ech zabralam do jedzenia i spania...znowu bedzie zła synowa co separuje dziadków.

Jeśli chodzi o regionalne potrawy to u nas w domu bynajmniej pierogi z kaszą, z serem i miętą, racuchy. Tak co z mąki i ziemniaka się da :)
Co to prazuchy??
U nas na święta jest barszcz, bo wiem ze są regiony co mają grzybową. Mdla Ty to chyba Wigilię ubostwiasz tyle ryb pod wszelką postacią.

Feelis na telefonie dalam. Poza tym naprawdę bylismy w pelni trzezwosci umysłów taka impreza była ;)

Evi przeżywałam to kilka tygodni temu. Czasami nawet podczas cyckowania po prostu MUSIAŁ się przekrecic. Niestety to nie minie. Teraz ubrać go i przewinac to akrobacja i proba sił. To samo z ulewaniem obiadkow. Kurcze jak miał kolki i kazali na brzuch to ni chu chu teraz na plecach nawet minuty nie leży.

Ostatnia edycja:
U mnie chyba nie ma tradycyjnej kuchni. Jemy ziemniaki, pierogi, nalesniki, duzo miesa. ryby. U nas na wigilie jest barszcz, grzybowa i rybna. Ja rybnej nie lubie. W tym roku wigilia u nas w domu, po raz pierwszy bo zawsze jezdzilismy do tesciow. Wazne zadanie przede mna- przygotowac pierwsza kolacje wigilijna. OMG :-)

Jeszcze zapomnialam napisac ze moj ma w lozeczku tylko przescieradlo :-) spi w spiworku od kiedy zaczal sie krecic, a jest taki zdolny ze robi obroty o 180 bo mamy lozeczko o szerokosci 70 cm i jak podniesie glowe to sie przekreci :-) tak czy siak poduszke pewnie wprowadze najwczesniej za rok. Sama kiedys juz jako dorosla spalam dlugi czas bez poduszki, serio :-) to tylko takie przyzwyczajenie.

Piszecie o spiworkach do wozka. Ja mam tylko ocieplany kombinezon i grubszy koc na zime. Myslicie ze trzeba miec kombinezon i spiworek?

Ostatnia edycja:
reklama
Prażuchy to ugotowane ziemniaki zagniatane z mąką z dodatkiem boczku podsmażanego i cebulki

Aaaa to ja poznalam to danie dopiero jak poznalam męża. U nich się to robi, ale jakoś inaczej nazywane. Niby jestesmy obydwoje z lubelszczyzny. Kiedyś pytalam mamę dlaczego u nas w domu się tego nie jadło to mi powiedziała że ona sie tyle tego najadla jako dziecko (też pochodzi z lubelskiej wsi) że obrzydlo jej do konca życia :)

Do góry