reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maj 2013 :):)

w Europie nie ma prawa ziemii szczególnie w krajach unijnych, więc dziecko nie dostanie automatycznie obywatelstwa z tytułu urodzenia.

reklama
Cytrynko wierzę że wytrzymasz jeszcze te 2 tygodnie, ja też mam nadzieję na 2!!:-):-)a, i dzięki za poradę anty-kichaniu, bo też mam ten problem!!

Sembo i tak trzymaj a jak załamka to na BB- od tego jesteśmy:-)

w Europie nie ma prawa ziemii szczególnie w krajach unijnych, więc dziecko nie dostanie automatycznie obywatelstwa z tytułu urodzenia.
słyszałam różne opinie o zasadzie terytorium, od jednych że jest, od drugich, że nie obowiązuje. Dlatego chciałam zasięgnąć opinii...

szwagierka dziś do mnie dzwoniła, zaczełaysmy gadać o porodzie blablabla i właśnie wtrąciła, żebym zaczeła powoli zastanawiać się nad obywatelstwem dla dziecka i zaczełam rozmyślać...choć mnie osobiście wydaje się to za proste, że wystarczy urodzić w danym kraju:dry:

Ostatnia edycja:
Hej:)

Mam pytanie do dziewczyn z de
Jak to jest z obywatelstwem dla dzieciaczka? Czy należy się niemieckie tylko ze względu na miejsce urodzenia??

Pozdrowienia dla Was wszystkich :)

nie nalezy sie ze wzgledu na urodzenie, natomiast dziecko obcokrajowcow urodzone w niemczech moze dostac obywatelstwo niemieckie jezeli conajmniej jecen rodzicow jest tu legalnie i ma nieograniczone zezwolenie na pobyt
moj m ma niemieckie obyw. wiec i syn tez, ja od 2009 roku tez mam podwojne wiec u nas dzieci maja obyw. niemieckie
ile lat jestescie w de?

wlasnie zauwazylam ze citrus podala juz odpowiednia informacje :-)

ale jesli chcecie by dziecko mialo niemieckie to warto sie tym teraz zajac i odpowiednio przygotowac gdyz w szpitalu zobacza polxki dowod mamy i taty wpisza odrazu polskie obywatelstwo i podadza tak do urzedu... wiec jesli te powyzej opisane wymogi was dotycza i chcecie by dziecko mialo niem. obyw. zwroccie juz w szpitalu uwage co i jak i miejcie odpowiedni dokumenty, wiele szpitali sam:-)ch zglaszy urodzenie dziecka do urzedu

w wielu europejskich krajach jest zreszta podobnie, jesli rodzice sa obcokrajowcami to dziecko moze miec inne obywatelstwo jesli rodzice np. w anglii i francji od conajmniej 5 lat sa w kraju i maja pozwolenie na pobyt nieokreslone czasowo... itp

Ostatnia edycja:
nie nalezy sie ze wzgledu na urodzenie, natomiast dziecko obcokrajowcow urodzone w niemczech moze dostac obywatelstwo niemieckie jezeli conajmniej jecen rodzicow jest tu legalnie i ma nieograniczone zezwolenie na pobyt
moj m ma niemieckie obyw. wiec i syn tez, ja od 2009 roku tez mam podwojne wiec u nas dzieci maja obyw. niemieckie
ile lat jestescie w de?

wlasnie zauwazylam ze citrus podala juz odpowiednia informacje :-)

ale jesli chcecie by dziecko mialo niemieckie to warto sie tym teraz zajac i odpowiednio przygotowac gdyz w szpitalu zobacza polxki dowod mamy i taty wpisza odrazu polskie obywatelstwo i podadza tak do urzedu... wiec jesli te powyzej opisane wymogi was dotycza i chcecie by dziecko mialo niem. obyw. zwroccie juz w szpitalu uwage co i jak i miejcie odpowiedni dokumenty, wiele szpitali sam:-)ch zglaszy urodzenie dziecka do urzedu

jesteśmy od marca ubiegłego roku, mąż też dopiero tu pracuje od tego czasu, legalnie. Chciałam zaśięgnąć języka bo uwielbiam szwagierkę mą ale średnio wierzę w jej kompetencje w tym temacie ;) po 2 nie chce tu zostać na stałę, więc po co dziecku niemieckie obywatelstwo. :sorry2:
Dzięki dziewczęta :)

generalnie dziecku napewno nie potrzebne, jesli jednak zechcecie tu zostac to w wieku 18 lat i tak samo bedzie moglo zdecydowac czy chce by nadano mu obywatelstwo,
dla doroslego-moim zdaniem- zawsze lzej z obywatelstwem, chocby dlatego ze nie potrzeba przedluzac, legitymowac sie tysiacem papierkow w razie zmiany pracy... itp :-) ja tego strasznie nie lubilam, choc teraz w europie i tak to obywatelstwo nie ma az takiego znaczenia jak przed naszym wejsciem do unii, ale zawsze jednak latwiej jest jak sie ma tez tu to niemieckie :-)

nie znam się ale wydaję mi się że jakbym miała wybór to był wybrała niemieckie obywatelstwo ,bo zawsze się przyda,a polskie dostanie raczej bez problemu...ale nie znam się,tak tylko sobie myślę...

...ale mam zgagę:szok:

reklama
Na polskie paszporty czeka się ponad miesiąc na sama wizytę by złożyć wniosek... A potem kolejny miesiąc czeka sue na paszport. Dla mnie bez sensu i za długo... Dlatego angielski będę załatwiać, a w polsce będę wymieniać na polski ja chce być w czerwcu w polsce...

Do góry