reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maj 2012

A ja mam dzień pod hasłem "płaczemy". Obudziłam sie z jakiegoś paskudnego snu i wyłam pół godziny i nie mogłam sie uspokoić. Weszłam tu-a tutaj takie wieści i od tego czasu wyje nadal i nie moge sie opanować. Próbowałam oglądać tv, jakas smutniejsza reklama i ja w płacz :/ Nie ma jak to uroki ciąży :/

reklama
Witam,rzadko się tu udzielam ale czytam Was codziennie.teraz jakoś sił mi brakło:(w czwartek mierzyli mojej dzidzi przezierność karkową.Wyszla 3mm:(Od razu pobrali mi krew i teraz mam czekać dwa tyg na wyniki.nie wiem co myśleć,co robić:(wiem,że norma jes 2,5mm.teraz boję się ze moja kochana kryszynka bedzie chora poprostu brak mi słów jak o tym myśle...:-(

Rurka przezierność na USG jest co prawda duża ,ale zauważ ,że często a nawet bardzo często jest to wina operatora .
chwilka jedna i źle postawiony krzyżyk o milimetr co daje odnośnik ok.0,5 cm...
Bądź dobrej myśli .
A jakie było NT?:sorry::sorry:
Nieraz z badań wynika ,że coś nie tak,a dzieci rodzą się zupełnie zdrowe.
Dopóki nie zobaczysz po porodzie nic nie można powiedzieć na 100% .
Trzymaj się ,będzie dobrze.:tak::tak:

Witam,rzadko się tu udzielam ale czytam Was codziennie.teraz jakoś sił mi brakło:(w czwartek mierzyli mojej dzidzi przezierność karkową.Wyszla 3mm:(Od razu pobrali mi krew i teraz mam czekać dwa tyg na wyniki.nie wiem co myśleć,co robić:(wiem,że norma jes 2,5mm.teraz boję się ze moja kochana kryszynka bedzie chora poprostu brak mi słów jak o tym myśle...:-(

A miałaś wyliczane ryzyko podstawowe i twoje ryzyko?

Przy badaniu dzidziuś ciągle się poruszał.cieżko było "uchwycić".położna 3 razy mierzyła ciągle coś innego jej wychodziło ale z tego co pamiętam to ciągle dośc sporo.NT wyniosło 3,0mm , CRL 67,2mm , a HC 82,6mm. od czwartku nic tylko płacz:((

Po badaniu mieliśmy konsultacje z lekarzem.Mieszkam w Szkocji i tutaj położna robi USG a nie lekarz.Położna nic nie mówila tylko tyle ze trzeba się skonsultować z lekarzem.no i mieliśmy od razu spotkanie z lekarzem, ktory powiedział,że wynik jest troche ponad norme i trzeba zrobić wiecej badan.o ryzyku powiedziałam ogólnie 7%.i teraz dwa tygodnie czekamy na wyniki.wydaje mi się,że powinni zrobić mi jeszcze raz USG bo dzidziuś wtedy szalał, że hoho!ale na zdjęciu widać "większą lukę" czyli wiem ze jest nie tak jak powinno:(

Przy badaniu dzidziuś ciągle się poruszał.cieżko było "uchwycić".położna 3 razy mierzyła ciągle coś innego jej wychodziło ale z tego co pamiętam to ciągle dośc sporo.NT wyniosło 3,0mm , CRL 67,2mm , a HC 82,6mm. od czwartku nic tylko płacz:((
Teraz z krwi określą Ci tylko prawdopodobieństwo ,niczego pewnego i tak się nie dowiesz...
rurka a jakie było NB?
To cą te skróty
CRL-długość ciemieniowo -siedzeniowa
HC- obwód główki
NT- przezierność karkowa
NB?-kość nosowa -brak
NF?-fałd karkowy -brak

Dla mnie w tej sytuacji decydujące jest NB i NF ,bo to bardziej mówi o jakichś wadach ,jeśli 3 punkty są poza wymiarami ..
Masz tylko NT poza wymiarem,podaj te pozostałe wyniki NB,NF
tu masz wszystkie pozostałe skróty
USG – rozszyfruj skróty w opisie - ciąża, przebieg ciąży, ultrasonograf, usg - Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl

no własnie nic nie powiedziała na temat tych pozostałych co pytasz.ja byłam w takim szoku,że aż nie zapytałam.dopiero w domu zobaczyłam ,że w książce tylko takie dane było.ona przy usg skupiła się tylko na główce i przezierności.nic wiecej.

no własnie nic nie powiedziała na temat tych pozostałych co pytasz.ja byłam w takim szoku,że aż nie zapytałam.dopiero w domu zobaczyłam ,że w książce tylko takie dane było.ona przy usg skupiła się tylko na główce i przezierności.nic wiecej.
Dla mnie to za mało.
Żadnych konkretnych danych.
Czekaj na ten test Pappa ,bo na pewno to ci robili.
Pamiętaj jednak,że tam też będzie tylko prawdopodobieństwo-niczego sie nie dowiesz na 100% .
A 7 % to bardzo mało znaczy tylko tyle ,że 7 dzieci na 100 z takimi wynikami rodzi się chore...
Głowa do góry ,niczego nie przewidzisz ,ale też niczego nie można przesądzać.
Mam znajomą która miała 1-250 ,że dziecko będzie chore ,a urodziła zdrowe :tak:,inna moja podopieczna miała być zdrowa ,bo Pappa był poniżej 10.000 ,a urodziła się z zespołem Dawno (mozaika) bardzo duża rzadkość.:baffled::baffled:
Wszystko w rękach najwyższego .My możemy tylko liczyć na to ,że będzie dobrze i tego się trzymajmy.:tak::tak:

reklama
rurka nie martw się na zapas. Poczekaj na pozostałe wyniki. Zresztą wiedz,ze nawet wysokie ryzyko nie oznacza,że dziecko na pewno będzie chore. Bedzie dobrze. Musi być. Bądź dobrej myśli a my tu wszystkie będziemy trzymać kciuki!
as tutaj w UK bo widzę,że rurka też ze Szkocji :-) nie sprawdzają kości nosowej

Do góry