reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

moze byc tez tak ze z automatu sprawdzaja te co wychowawczego przechodza na L4 ciazowe. Ale nie slyszalam by ktos w ciazy kontroli nie przeszedl

reklama
Witam Majóweczki.Kciuki za wszystkie potrzebujące trzymam mocno.

Flaurka ja tez myślę , że ją podkablowali ale z drugiej strony to na miejscu tego pracodawcy też bym się wkurzyła bo jednak raz już mu numer wykręciła trochę popracowała i w ciąże zaszła a teraz drugi numer i już się wkurzyli bo co za dużo to nie zdrowo, nieładnie postąpił pracodawca ale ona też niewinna nie jest.A ta koleżanka to już po pół roku pracy miała tak długą umowę o prace czy już na czas nieokreślony?Bo ja też trochę popracowałam i zaszłam w ciążę wiec też nie ładnie ale ja mam umowę na czas określony i przedłużoną tylko do dnia porodu a później dostane zasiłek macierzyński a wychowawczego już nie bo nie będę już pracownikiem jak mi się skończy macierzyński dostanę tylko jeszcze przez pół roku zasiłek dla bezrobotnych i to wszystko .Wiesz to też zależy czy ten jej pracodawca to jakaś prywatna firma czy państwowa instytucja bo mój pracodawca to starostwo powiatowe i im to szczerze powiedziawszy zwisa to że ja poszłam na zwolnienie bo i tak nie płacą tego ze swojej kasy tylko z państwowej a jak jest prywatna firma to już nie jest tak fajnie niestety.
A i zwolnienie przez pierwsze 33 dni wypłaca pracodawca a później to zależy.
Ustalanie prawa do zasiłku chorobowego i jego wypłatą należy do obowiązków pracodawcy lub ZUS. Uzależnione jest to od liczby ubezpieczonych zgłaszanych do ubezpieczenia chorobowego przez płatnika składek. Gdy przedsiębiorca zgłasza do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, wówczas to on nalicza i wypłaca zasiłki chorobowe swoim pracownikom. Liczbę ubezpieczonych ustala się na dzień 30 listopada poprzedniego roku kalendarzowego. Natomiast w sytuacji, gdy pracodawca zgłasza do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 osób, wówczas ZUS ustala prawo i wypłaca świadczenia chorobowe ubezpieczonym zatrudnionym u tego płatnika. Bez względu na liczbę osób zgłaszanych do ubezpieczenia chorobowego pracodawca zobowiązany jest do wypłaty wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy trwającej łącznie do 33 dni w ciągu roku kalendarzowego.
Jeżeli płatnikiem zasiłku jest zakład pracy wówczas wypłaty należnego świadczenia dokonuje z własnych środków, a następnie o kwotę wypłaconych zasiłków pomniejsza składki na ubezpieczenia społeczne, które jest zobowiązany opłacić za zatrudnionych pracowników.

Ostatnia edycja:
Nuta dzieki profesjonalnie to wytłumaczyłaś, mi dzwoniło ale w którym kościele nie wiadomo:-D:-D:-D mi wypłaca pracodawca:tak:

Znam się trochę na tym bo skończyłam administracje i miałam prawo pracy i jak sama szłam na zwolnienie to się jeszcze dowiadywałam w ZUSIE bo u mnie w starostwie to pani naczelnik finansowego nawet nie wiedziała ile ma mi wypłacać tego zwolnienia, z jakiej podstawy ma liczyć brak słów, ale to tak jest jak ma się stanowisko za to w jakiej się jest partii albo jakie się ma znajomości a nie wykształcenie ale u mnie tak jest niestety bo np w finansowym pracuje dziewczyna po pedagogice wczesnoszkolnej i to jeszcze skończonej nie na jakimś dobrym uniwersytecie tylko byle jakiej wyżej szkole.Mi też wypłaca pracodawca i całe szczęście bo dostaje w terminie jak dostawałam wypłatę i dostaje za cały miesiąc a mam koleżankę co jej wypłacał ZUS i tylko za 21 dni zwolnienia no i niestety straszne nieregularnie, nie raz czekała dwa miesiące na pieniądze.

Ostatnia edycja:
Witajcie dziewczyny za wszystkie potrzebujące mocne kciukasy:-) Ja wczoraj miałam ciężki dzień, czułam się tak jak bym się zatruła, bolał mnie żołądek i w ogóle byłam taka nie do życia, dziś jest już ciut lepiej i mam nadzieję że tak już zostanie. Ja mam jutro wizytę i mam nadzieję że będzie ok. Trochę się obawiam bo wyskoczyło mi jakieś uczulenie na rękach i nogach i strasznie swędzi. Wapno nie pomaga ale innym objawów typu puchnięcie czy wysokie ciśnienie na szczęście nie mam, więc liczę że to może jakaś alergia na coś. Oby. Miłego i spokojnego dnia:-)

Witam i ja z samego ranka :)
mały już w przedszkolu, znowu kaszle i wczoraj gorączkował, tak to jest jak w przedszkolu są chore dzieciaki i matki im przynosza antybiotyki, masakra jakas. nie wiem czy u Xav znowu nie skonczy sie na antybiotyku.
ja tez przeziebiona i kaszle i pewnie zanim wyzdrowieje to minie miesiac ehh.
kurde juz 31 tydz i zaczynam sie juz pomalu bac. niby 9 tyg ale za 7 juz moge spokojnie rodzic, coraz bardziej mnie to zaczyna przerazac hehe
ostatnio przyszly do mnie paczki z ubraniami z Polski, posegregowalam i co ...
wszystkie ciuszki dopiero od 3 miesiaca, matka chyba nie wsadzila ciuszkow od 0-3 miesiaca i tak sie wkurzam bo juz chcialam poprac i miec swiety spokoj, a tak to znowu bede czekac a jak nie to na zakupy bedzie trzeba isc wrr

justynamika84 ja uczulenia dostałam niedawno na proszek do prania, płyn do płukania i moje kremy. Więc teraz piorę w proszku hipoalergicznym i używam kremów i kosmetyków dla dzieci (przy okazji przetestuje;-)).

Witajcie .
Dziś z Wami nie popiszę .
Pakuję torbę do szpitala na wszelki wypadek ,bo coś się niedobrego dzieje ....
Na razie nie panikuję ,ale trzymam rękę na pulsie ...;-);-):sorry::sorry::sorry:

Witam wszystkie:-)

karolki witam w klubie kiepskich humorków....
fiore ja wczoraj właśnie tak sobie myślałam o zanetaa bo długo się już nie odzywa:confused:
czarnula mnie też chwilami przeraża to że już tak mało czasu zostało:szok: a z drugiej strony cieszę się i nie mogę się doczekać:tak:

z rana byłam na pobraniu krwi bo jutro wizyta u gina ciekawe jak tam moja morfologia bo jak na razie była bez zarzutu.
Pogoda o tyle lepsza od wczorajszej że jak na razie nie pada ale jest zachmurzone więc tak jakoś ponuro...
S od wczoraj szykuję się do malowania salonu obkleił co trzeba itd a ja już marzę żeby było po wszystkim choć jeszcze nic nie zaczeliśmy....:crazy: nie cierpię remontów a już tym bardziej w ciąży...
zmykam zjeść jakieś śniadanko bo Oliwier już się chyba domaga bo bombarduje po żebrach;-)

As &&&&& żeby wszystko było ok!!

Ostatnia edycja:
reklama
As ty tu nas nie strasz tylko pozostań w dwupaku do maja .Trzymam kciuki za ciebie i Karolinkę by wszystko było dobrze.

Ostatnia edycja:
Do góry