reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

Jak do tej pory przytyłam prawie 10 kg ,no wyjątkowo dużo :szok::szok::szok:,fakt ,że byłam ważona nawet w butach po sytym posiłku ,więc - 1 kg można przyjąć .
Lekarz powiedział ,że prawidłowo i nic nie kazał mi robić i niczego nie ograniczać .
Nie podoba mi się to pilnowanie diety u Ciebie ,bo 7 kg to naprawdę normalnie jak na ten wiek ciążowy...;-):-):-)
Skonsultowałabym to z innym ginem ...
ale to moje zdanie

reklama
Paulinka88 - ostrożnie z tą dietą, skonsultuj to może z innym lekarzem, tudzież z dietetykiem. Lekarz nie może Ci kazać iść na dietę mówiąc, że masz jeść tylko warzywa, owoce i ryby - to jest dieta eliminacyjna, jako taka jest zła, zwłaszcza w ciąży. Może on miał na myśli, że zamiast białych węglowodanów masz jeść węglowodany pełnoziarniste - ryż brązowy, chleb razowy, makaron pełnoziarnisty, kasza zamiast ziemniaków? W to uwierzę, ale jedząc przez 3 miesiące same warzywa, owoce i ryby zrobisz sobie krzywdę - nie wiem czy to złe dla dziecka, wiem na pewno, ze po skończeniu takiej diety będziesz miała mega efekt jojo, jak tylko zjesz bułkę.

No i nie rozumiem, dlaczego nie możesz jeść zup - przecież większość niskokalorycznych i lekkostrawnych dań z warzyw to zupy. No chyba, że ktoś używa śmietany kremówki, albo jako zupę uważa tylko żołnierską grochówkę na boczku... Ja głównie jadam zupy, bo robię sobie na 2-3 dni i odgrzewam miseczkę 2-3 razy dziennie, zamiast jeść coś innego. Robię je na udku, które zjada mój TŻ i nie zabielam w ogóle - kwestia przyzwyczajenia i dobrego doprawienia.
Poza tym - jak lekarz uważa, że powinnaś trzymać dietę to powinien Ci dać skierowanie do dietetyka. Poza tym - w jaką on tabelke spoglądał, że się chudnie 11 kilo? Jest w ogóle jakaś tam konkretna liczba? On wie ile wody Twój organizm zatrzymuje?
Poza tym - 7kg w 6 miesiącu nie jest tragedią.

Ja bym się na taką diete nie zdecydowała, przeciwnie - od 2 lat miałam podobny sposób żywienia (jadłam pełnoziarniste produkty!), ale na czas ciąży pokochałam swoje boczki, po ciązy się tym zajmę.

Sorki, że post pod postem, ale żadna z Was nie chce nic napisać a mi się to strasznie spodobało:

To z forum MAJOWE DZIECIACZKI - modele z roku 2010 (po 12 miesiącach eksploatacji)

Na dobry początek przypominam, że ani model dziewczynka ani chłopczyk NIE PODLEGA WYMIANIE !!!

Poradnik "Twoje Nowe Dziecko" Martina Baxendale
prezentuje wiele standardowych cech i funkcji, trybów pracy i typowych wymagań konserwacyjnych Nowego Dziecka (model 1001A - dziewczynka, model 1001B - chłopczyk).

Pamiętajcie, że staranność i konsekwentne przestrzeganie zalecanych procedur konserwacji i obsługi Nowego Dziecka, zagwarantuje wiele lat bezawaryjnej* pracy oraz niezliczone godziny radości i rozrywki, niezależnie od wieku.

* UWAGA PRAWNA!
Zastrzega się, że użyte w tej gwarancji sformułowanie "bezawaryjna" w żaden sposób nie powinno być zrozumiałe, uważane czy domniemywane jako oznaczające sugestię "nie sprawia kłopotów". Co więcej, w żaden sposób nie narusza ni nie ogranicza Waszych konstytucyjnych praw do popadnięcia w całkowity obłęd, do szlochu, i histerycznych wrzasków, do biegania z nożem kuchennym w ręku ani do wetknięcia Waszego ukochanego, rocznego dzidziusia do najbliższego mrowiska
biggrin.gif

TYPOWE USTERKI I PROBLEMY:
Najbardziej typowe problemy jakie mogą wystąpić u starszych Nowych Dzieci, to: Nadmiernie głośna praca (zwłaszcza w trybie zabkowania), łatwość uszkodzenia (uderzeniami, zadrapaniami, guzami itp) delikatnej zewnętrznej powłoki ozdobnej, zwłaszcza kiedy model działa w trybie przenośnym z własnym napędem, wciąż rosnące koszty ekspoatacji i poważne zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa użytkowników i nowych właścicieli Nowych Dzieci.

PODSTAWOWE MATERIAŁY KONSERWACYJNE I NAPRAWCZE:
Najbardziej użyteczne materiały konserwacyjne i naprawiacze 12-miesięcznego modelu Nowego Dziecka to:
1) Gryzaki ułatwiające ząbkowanie
2) Żel na dziąsła
3) Maść arnikowa na stłuczenia i zadrapania
4) Przytulanki
5) Całuski

TRYB KULA U NOGI:
Nowe Dziecko samoczynnie przełącza się w ten tryb, kiedy tylko użytkownik musi zrobić coś, co wymaga dłuższego chodzenia: odkurzanie, wieszanie prania, bieg po schodach na górę do toalety, wyjście do sklepu itp. Bardzo użyteczny.

TRYB PRZENOŚNY Z WŁASNYM NAPĘDEM
Funkcjonuje w licznych trybach pomocniczych, w tym:
RACZKOWANIE I ZDERZANIE SIĘ Z MEBLAMI
RACZKOWANIE I SPADANIE ZE SCHODÓW
CHODZENIE I ZDERZANIE SIĘ Z MEBLAMI
CODZENIE I POTYKANIE SIĘ
BIEGANIE I PRZEWRACANIE SIĘ
UCIECZKA

TRYB NOSZENIA
Jest w skutkach bardzo podobny do trybu Kuli u nogi. Zwykle uruchamia się w takich samych okolicznościach, jednak szczególnie wtedy, kiedy użytkownik trzyma w rękach duże i ciężkie torby z zakupami, pranie itp. Jeszcze bardziej użyteczny.

(...)

Flaurka, dobre, dobre hihi

co do zup to wydaje mi się, ze dlatego lekarz kazał ograniczać, bo gotowane warzywa nie są w całości trawone, wiele się odkłada. Duzo zdrowsze są warzwa surowe. Mojemu synowi np nie wolno zupełnie jeść zup, bo ma problemy z zaparciami
Polecam dietę bogatoresztkowa, bardzo zdrową Dieta bogatoresztkowa - WIEM, darmowa encyklopedia

nie miałam zielonego pojęcia że zupy są ciężko strawne:szok: dziwne to jakieś....:-p ja np bardzo lubię zupy dziś ugotowałam kalafiorową a w sumie to jarzynową bo wszystkiego po trochu wrzuciłam, pychota świetne na rozgrzanie przy takim mrozie:tak:

moim zdaniem 7 kg to żadna tragedia tym bardziej że nie startowałaś z nadwagą.

Ja już po wizycie o czym na odpowiednim wątku.

Powiedział :ŻADNEGO chleba, zup, ziemniaków, kaszy, ryżu i słodyczy. Nawet herbaty słodzić nie mogę. Chleba ciemnego mam zamiar kromkę dziennie zjeść- może się nie zorientuje:) On te produkty nazywa zapychacze:)

No ostry jest:) i już zapowiedział, że o wagę będzie krzyczał, bo jego pacjentki dużo nie tyją:) Zawsze to jakiś sposób, bo potem zrzucić ciężko.....

mój lekarz z tego co slyszalam z opini to tez jest strasznie rygorystyczny jesli chodzi o wage:szok: ale poki co jeszcze mi nic nie powiedział ale jestem ciekawa co powie za 2 tygodnie jak wskocze na wage...:confused2: no ale ogólnie 7 kilo w 6 miesiecy w ciazy to akurat w sam raz moim zdaniem :tak:

reklama
Witam po krótkiej przerwie.Jakoś źle się ostatnio czułam i mało tu zaglądałam.Wy tu o dietach a u mnie cały czas waga 4,5 na plusie i to już od jakiegoś czasu a Hanka dwa tygodnie temu ważyła już pół kilo więc wychodzi na to że te 4,5 to dziecko wody,łożysko i nic więcej ale ja jakoś nie mam apetytu raczej zmuszam się do jedzenia, żadnych zachcianek tak jakoś nic mi nie smakuje i trochę się martwię bo mięsa to prawie w ogóle nie jem, może raz w tygodniu pierś z kurczaka bo tylko takie mięsko jadam.

Do góry