Flaurka
Fanka BB :)
Sorry dziewczyny ,ale jak można iść do kościoła z dzieckiem po sakrament chrztu (oczyszczenia) jeśli w świetle wiary nie jest się czystym?
Jak jest Wasza wiara?
Na czym się opiera?
No jedno -przeczy drugiemu i w tym problem....
Jak dziecko może się wychowywać w wierze w domu ,gdzie brakuje sakramentów ?
Przecież to dziecko ma brać przykład z nas -właśnie rodziców .
A mając "olewczy" stosunek do sakramentu ,nikt nie jest w stanie wychować dziecka w prawdziwej wierze...
Takie są realia kościoła ....
Chrzest to sakrament ,a jego przyjęcie jest ,a przynajmniej powinno być w świetle wiary czymś wyjątkowym ,jedynym i niepowtarzalnym i cała najbliższa rodzina dziecka powinna być do tego odpowiednio przygotowana .
Ciśnienie mam 85/50, więc dziekuję za podniesienie.
Nasze dziecko nie ma szans na chrzest, na życie we wspólnocie Kościoła gdyż rodzice nigdy ślubu nie wezmą. Oboje jesteśmy po rozwodach, nie była to nasza decyzja, nas ktoś zostawił. Mając po 30 lat powinniśmy się co? Położyć i na śmierć czekać? Chodziłam do Kościoła, rozmawiałam z Bogiem. Po rozwodzie, gdy poznałam TŻ dowiedziałam się, że jestem POTĘPIONA, że chcąc mieć dziecko grzeszę.
Mimo to, ciągnie mnie do Kościoła, płakałam jak nie mogłam księdza po kolędzie przyjąć, ale porozmawiałam z ministrantami i powiedzieli mi, że nie pobłogosławi mieszkania. Jak byłam w szpitalu przyszedł ksiądz z Komunią - powiedziałam, że nie przyjmuję, ale i tak bez słowa pobłogosławił mnie i dziecko w moim brzuchu - nie pytał dlaczego nie przyjmuję - po prostu pobłogosławił. Ryczałam tak jak i teraz ryczę.
As - nie pisz mi tu, że moje dziecko z racji braku ślubu rodziców nie ma szans na życie w wierze. 90% dzieci w tym kraju jest chrzczonych bo rodzice mają ślub - a czy w tych małżeństwach zawsze jest wiara??
Nasze dziecko będzie ochrzczone, choćbym miała zrobić to na końcu Polski u mojego wujka księdza, ale dam mu szansę na uczestnictwo w Kościele i dla niego mimo mojego POTĘPIENIA będę w kościele co niedzielę, choćby miało to oburzać prawdziwie wierzących, posiadających ślub...