reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

Stokrotka ja jestem na zwolnieniu moja firma zatrudnia ponad 100 osób ale niestety moja umowa wygasa 31.12.2011 bo była na czas określony:(a dzięki temu że miałam taką umowę to firma nie musi wypłacać mi odprawy za zwolnienie. U nas muszą zwolnić około 30 osób oprócz tych którym kończą się umowy z końcem grudnia. No cóż jakoś musimy sobie dać radę:)

reklama
justynamika, o ile sie orientuje tojesli Twoja umowa była umową o prace na czas okreslony to powinna zostac przedluzona do dnia porodu. pewnosci nie mam ale cos tak kojarze

Piszczoszka, przykro mi, ze tak się stało z tą pracą. Nie powinni byc tak niekonsekwentni jeden zatrudnia, drugi zwalnia...nie denerwuj się, nie ma co. Może ją wyrzuty sumienia wezmą;-)
Justynamika to lipa, jakby firma zatrudniała do 20 pracowników do porodu ZUS wypłacił by Ci pensję, a tak to pozostaje Ci się dowiedzieć w ZUSie czy można coś jeszcze zaradzić.

Stokrotka ja jestem na zwolnieniu moja firma zatrudnia ponad 100 osób ale niestety moja umowa wygasa 31.12.2011 bo była na czas określony:(a dzięki temu że miałam taką umowę to firma nie musi wypłacać mi odprawy za zwolnienie. U nas muszą zwolnić około 30 osób oprócz tych którym kończą się umowy z końcem grudnia. No cóż jakoś musimy sobie dać radę:)

Nie ważne, że Twoje umowa wygasa z końcem roku, wg Kodeksu Pracy umowa przedłuża się do czasu porodu, bez względu na to czy jesteś w grupie osób do zwolnienia czy nie. Skontaktuj się z kimś w Twoim mieście, kto zajmuje się prawem pracy.

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny
uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę
zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo
na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego
miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub
urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.
Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją
związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie
innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach
.
Okres
pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia
pracownicze.

Mam do Was pytanie, pani w sklepie mi powiedziała że na początku trzeba dziecko ubierać w kaftanik a nie w body bo wtedy pępek szybciej się zagoi, bo ma być odkryty. Czy to prawda? :eek::eek:

Mam do Was pytanie, pani w sklepie mi powiedziała że na początku trzeba dziecko ubierać w kaftanik a nie w body bo wtedy pępek szybciej się zagoi, bo ma być odkryty. Czy to prawda? :eek::eek:

Ja ubierałam tylko w body,w wannie pępek normalnie przemywałam,nie używałam nic bo w UK nie zalecają. Odpadł sam po 5 dniach.

ale Ci swinstwo zrobil babsztyl, pieszczoszka :crazy: Oby Ci dzidzia wynagrodzila!

Wikasik - i tak powinno byc. Od razu widac kulture!

Ech, szkoda, ze jest tak malo firm przyjaznych mamom :-( Moja szefowa jak sie dowiedziala, ze jestem w ciazy to najpierw mi serdecznie pogratulowala a potem wsciekla kazala sobie zalatwic "niezdolnosc do pracy", zeby mogla zatrudnic kogos na moje miejsce (bez zwalniania mnie), bo sie bala, ze bym przychodzila "w kratke". Moja ginka nie chciala o tym slyszec, wiec troche nerwow przez to wszystko mialam :baffled:

Wrzuciłam Wam jakiś czas temu info od Suzi ,ale mi się nie wkleiło.
Suzi nie odbiera telefonu tylko pisze SMSy ,bo po lekach ,żle się czuje.
Dostaje Relanium .
Jak wszystko będzie dobrze ,to w piątek wyjdzie do domu.;-):-):-)
Pozdrawia wszystkie majówki.:tak:

To zależy ,niektórzy mówią ,że wystarczy tylko pampers z wycięciem.
Prawdę mówiąc i kaftanik i body zakrywają pępuszek i na wierzch jeszcze śpioszki idą ,więc i tak od na wierzchu nie jest .;-)

Nie ważne, że Twoje umowa wygasa z końcem roku, wg Kodeksu Pracy umowa przedłuża się do czasu porodu, bez względu na to czy jesteś w grupie osób do zwolnienia czy nie. Skontaktuj się z kimś w Twoim mieście, kto zajmuje się prawem pracy.

Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny
uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę
zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo
na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego
miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub
urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.
Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją
związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie
innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach
.
Okres
pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia
pracownicze.
Dokładnie tak.
Świadczenia się należą i nie ma przepuść.
Jeśli ktoś tego nie uznaje to jawna dyskryminacja i podlega pod prawników.
Miałam to na szkoleniu z prawa o niedyskryminacji ostatnio.;-)

Ja ubierałam tylko w body,w wannie pępek normalnie przemywałam,nie używałam nic bo w UK nie zalecają. Odpadł sam po 5 dniach.
U nas przemywa się przy każdej zmianie pieluszki.
Dla Klaudusi miałam do tego celu rozrobiony czysty spirytus ,ale ona miała mega grubą pępowinę ,bo było kawał baby z niej.
Siedziała skubana ponad tydzień :szok::-D:-D
Dla Kubusia kupowałam gaziki Leko
LEKO GAZIKI DO DEZYNFEKCJI I OCZYSZCZANIA SKÓRY *100 SZT. - Apteka internetowa - Domzdrowia.pl

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry