reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

U mnie jest na odwrot mam niedoczynnosc tarczycy(Hashimoto) i ja musze uwazac aby nie bylo jodu w witaminach.Wczoraj bylam na badaniach z nadzieja ze zrobia mi usg a tu niestety zwykle badanie krwi,moczu,cisnienia,wagi i takie ginekologiczne na wysokosc szyjki i ph sluzu.W sumie wszystko ok.Zeby nie ta tarczyca to mogla bym spac spokojnie a tak martwie sie czy moje malenstwo zdrowe sie urodzi.Nastepny termin polowkowy mam 12 grudni.Juz sie niemoge doczekac.
moja mama ma tą samą dolegliwość nie martw się pod kontrolą lekarską szczególnie w Niemczech jesteś bezpieczna trzymam mocno kciuki:tak::tak::tak: zastanawiam się czy mnie też niedoczynność tarczycy dopadnie....
dorka zdrówka życzę
wikasik gratuluję
as kciuki zaciśnięte:tak:
wiolka trochę odpość facetowi oni naprawdę mają z nami czasem przechlapane:-D
co do wozków i ich szkodliwości to ja bym się nie przejmowała bo zaczynając od pieluch butelek ubranek to prawie wszystko jest szkodliwe ja do tej pory korzystałam z chico i quinyy zapp ale to już spacerówka
co do samopoczucia to ja mam dobre nie zapeszając ale za to wieczorem chciałabym poczytać książkę to zaraz zasypiam i złości to mnie okropnie
pozdrawiam was cieplutko

reklama
Nie wiem, jak tam dokladnie z tym jodem. Jeslichodzi o zapotrzebowanie na suplememtacje w roznych krajach, to raczej AU typowalabym jako kraj z naturalnym jodem, mowie o glownych miastach. Moje Melbourne nad zatka, a do otwartego oceanu jakas godziaj azdy.

Nic to, czas isc spac, juz o 22 i oczy sie kleja. Dobrego dnia!

karis ja wiem ze nie maja latwo , ale moglby sobie darowac komentarze:-)
najbardziej mnie zastanawia czemu teraz mam takie zmiany nastrojow , w pierwszej ciazy bylam o wiele spokojniejsza, oczywiscie zdarzalo mi sie plakac na filmnie bo np dziecko bylo chore ale nie wkurzalam sie bez powodu

co do jodu to siedze cicho bo sie nie znam:-)

Podobno w polsce jest zmniejszone zapotrzebowanie przez to że mamy jodowaną sól itd. Ale tak jak mówiłam, mówiłam o konkretnym artykule, którego w chwili obecnej znaleźć nie mogę, za to znalazłam zupełnie inne informacje
Rys historyczny[edytuj]

W Polsce po raz pierwszy wprowadzono profilaktykę niedoboru jodu w 1935, kiedy to rozpoczęto profilaktyczne jodowanie soli kuchennej na terenach endemicznego występowania wola, głównie w rejonie Karpat. W latach powojennych zaniechano jodowania soli kuchennej. W 1989 wprowadzono nieobligatoryjne zalecenia jodowania soli. W latach 1992-1993 w trakcie badań populacyjnych, stwierdzono niedobór jodu na obszarze całej Polski (zwłaszcza na Wybrzeżu). W 1996 rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Zdrowotnej wprowadzono zakaz produkcji i wprowadzaniu do obrotu soli kuchennej bez dodatku jodku potasu. Rozporządzenie weszło w życie 1 stycznia 1997 i nadal jest obowiązujące.
Obecna profilaktyka niedoboru jodu[edytuj]
obowiązkowe jodowanie soli kuchennej w ilości 30 (+/- 10)mg jodku potasu na kilogram soli kuchennej
jodowanie mieszanek mlekozastępczych dla niemowląt
zalecenie przyjmowania 100 - 150 μg jodu w postaci jodu (np, preparat Jodid) przez kobiety w ciąży i okresie karmienia
zalecenia spożywania przez całą populację produktów bogatych w jod

Ja to juz moge sie oglosic mianem expertki:)Lecze sie od ponad 8 lat na tarczyce.Dowiedzialam sie ze cos jest nie tak jak mi sie cylke rozregolowaly.Poszlam do polskiego gina a on mi zamiast zrobic badania kazal brac tabletki anty na uregolowanie.Po krotkim czasie wyjechalam na stale do Niemiec i tutaj dopiero przebadano mnie na wylot.Jakie mam wyniki tego niewiem bo tutaj nie daja ich.Z dolegliwosci to mialam tylko telepki serca a jezeli chodzi o wage raczej nic sie nie zmienilo chociaz zaraz po diagnozie przytylam do 60 kg przy normalnej wadze 54kg.Przez te lata bralam tyroxyne w coraz to silniejszych dawkach.Podeszlismy do in-vitro z sukcesem do 3go miesiaca w ciazy trojaczej potem jeszcze mialam jedna ciaze udokunemtowana naturalna i za Boga nie udalo mi sie donosic zadnej.Najsmieszniejsze jest to ze przez ostatnie pol roku odpuscilam sobie hormony tarczycowe i zaszlam w ciaze ktora trwa do dzisiaj.Od 7 tygodnia spowrotem biore hormony ale juz takie slabsze dawki.Za kilka dni po ostatniej kontroli krwi powinnam sie dowiedziec czy mam zwiekszyc dawke czy ta jest ok.Poltora roku temu adoptowalismy noworodka i wszyscy mowia ze to jego zaluga...ze sie odblokowalam ale ja jakos w to nie wierze.

Ostatnia edycja:
Ja to juz moge sie oglosic mianem expertki:)Lecze sie od ponad 8 lat na tarczyce.Dowiedzialam sie ze cos jest nie tak jak mi sie cylke rozregolowaly.Poszlam do polskiego gina a on mi zamiast zrobic badania kazal brac tabletki anty na uregolowanie.Po krotkim czasie wyjechalam na stale do Niemiec i tutaj dopiero przebadano mnie na wylot.Jakie mam wyniki tego niewiem bo tutaj nie daja ich.Z dolegliwosci to mialam tylko telepki serca a jezeli chodzi o wage raczej nic sie nie zmienilo chociaz zaraz po diagnozie przytylam do 60 kg przy normalnej wadze 54kg.Przez te lata bralam tyroxyne w coraz to silniejszych dawkach.Podeszlismy do in-vitro z sukcesem do 3go miesiaca w ciazy trojaczej potem jeszcze mialam jedna ciaze udokunemtowana naturalna i za Boga nie udalo mi sie donosic zadnej.Najsmieszniejsze jest to ze przez ostatnie pol roku odpuscilam sobie hormony tarczycowe i zaszlam w ciaze ktora trwa do dzisiaj.Od 7 tygodnia spowrotem biore hormony ale juz takie slabsze dawki.Za kilka dni po ostatniej kontroli krwi powinnam sie dowiedziec czy mam zwiekszyc dawke czy ta jest ok.Poltora roku temu adoptowalismy noworodka i wszyscy mowia ze to jego zaluga...ze sie odblokowalam ale ja jakos w to nie wierze.
bardzo się wzruszyłam tak szczerze.....kibibuje ci bardzo mocno oby tylko szczęście już Wam dopisywało
wiolka mój też byłby chory jak by nie komentował też czasem wychodzę z siebie:happy: te typy tak mają niestety

suse trzymam &&&&&&&&&&&& za was. oby tym razem udalo sie donoscic ciaze do konca i urodzic slicznego, zdrowego maluszka

karis hmm jak to sie mowi ,, widzialy galy co braly":-D

Trzymam kciuki :):):)

No ja własnie mam taki problem że od kilku lat zaczęłam niesamowicie tyć, błyskawicznie z 50kg zrobiło się 80 :[ Pare razy się odchudzałam, szło 2-3kg w dól a później nic. W czasie najbardziej intensywnego odchudzania wręcz szła w góre waga, bo tłuszcz nie spadał a mięśnie rosły :/ Teraz zresztą też jak wymiotowałam i praktycznie nic nie jadłam przez 1,5 tygodnia to schudłam aż 1kg. Na dodatek paskudne suche i łamliwe włosy i paznokcie (paznokci nie musze obcinać, śmieje się że sie same rozpuszczają, włosy rosną mi kawaałek za ramiona i dalej nie chcą) No dowiem się za pare dni co i jak.

Ostatnia edycja:
reklama
suse ja tez mieszkam w Niemczech i tez mam niedoczynnosc tarczycy-biore l-thyrox pol tabletki 50tki dziennie-moj ogolny lekarz powiedzial ze mozna spokojnie je jesc i nie ma to wplywu na rozwoj maluszka- szczerze mowiac moj ginekolog jakos olal sprawe ze mam niedoczynnosc i na moje pytanie czy mam przebadac tarczyce, zeby teraz moze zwiekszyc dawke powiedzial ze moze pozniej, jak chce- ale tak jak ty mowisz, wiedzialam ze przy brakujacych hormonach tarczycy moze dojsc do poronienia, wybralam sie do ogolnego- na szczescie nie potrzebuje zwiekszyc hormonu ale kazal mi co miesiac przychodzic na pobranie krwi i badanie tarczycy.
Trzymam ci bardzo mocno kciuki zebyscie w maju powitali braciszka lub siostrzyczke dla waszej pociechy:tak::-)

Do góry