Cisza tu cisza... Ale moze i dobrze. Wiekszosc siezapewne dobre bawil, a chorowitki nie narobia sobie zaleglosci.
Pieszczoszka, juz niedlugo! Czytala, co napisalas mezowi i .... Po chwili zalowalam, tak zaczal sie wkurzac za polski system i na determinacje w lapaniu "przestepcow".
Swoja droga ciekawe jakby to wygladalo wnaszym przypadku. Tzn w moim wiem, bo jestem wciaz u mamy zameldowana. Czyli albo odebralaby wezwanie i musialabym pewnomocnika ustanowiczaniema pieniadze, zeby wyjasnial, ze zmienilam adres, a potem nie wiem, sciagali by mnie przez miedzynarodowa policje? Gorzej z mezem, na niego to juz na pewno miedzynarodowy list gonczy, bo dlugo byl zameldowa u rodzicow, a jakisrok teu sprzedano dom i wszyscy zostali wymeldowani, a W sie nigdzie nie meldowal, choc zamierzal w mieszczkaniu, ktore kupilismy dla tesciowe (jestesmy wlascicielami, tzn wiekszosc bank, ale jednak
)
Poprostu absurd! Tutaj niemaobowiazku meldunku jako takiego, ale nalezy w ciagu dwoh tyg informowac rozne instytucje o zmianie. Ten czas nie jest jakos restrykcyjnie pilnowany i nie karaja (chyba), jesli sie tego nie robi, aczkolwiek dlawladnego dobra warto. Najwazniejsze to adres na prawie jazdy, ktore tutaj jest w zasadzie odpowiednikiem dowodu osobistego (jak ktos nie jesli to mozna wygladajace podobnie karte identyfikacyjna wyrobic). O tyle dobrze, z zmieniony adres mozna nakleic (przyylaja specjalna naklejke z wydrukiem), a sama zmian ezalatwic przez net, tel lub osobiscie. Jest jeszcze pare innych miejsc np. odpowienik nfz, no i urzad elekcyjny (tu wybory sa obowiazko i za uchylenie sie od przywileju demokracji placi sie grzywne!).ale do czego zmierzam. Nie ma cetralnej bazy danych, zeby zmienic tylko w jednym miejscu, ale jednoczesnie wyglada, ze urzedy przekazuja sobie informacje. Dochodzi do absurdow typu- dostajemy list pod nowy adres o tresci, ze wiedza, ze sie przeprowadzilismy i prosza o zmiane adresu! A maja, bo wyslali list...
Ok, ide spac. Dobrego wieczoru. Zdrowka dla wszystkich dzieci i mam i glowy do gory dla problemowych.