reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

Dla mnie to ma różnicę o tyle, że jak to badanie ma być w 10-tym tygodniu to wolałabym, żeby tak było:) Zwłaszcza, że ja mam/miałam zawsze krótkie cykle - 24-25 dni i owulację ok 7-8 dc, tak więc ciąża jest i tak ciut starsza niż standardowo - co na pierwszym badaniu USG było widac już, bo lekarka sama się zdziwiła, że 15 września było już serducho, a więc w 5 tygodniu według jej liczenia.

U mnie tak było w poprzedniej ciąży - usg pokazywało na termin 06/11 a w om 21/11. Mały urodził się 04/11 niby w 37 tygodniu ale ważył 3,440 i 57 długości miał więc na wcześniaka nie wyglądał.
Po późniejszych usg jak będą wskazywały "starszą " ciąże lekarz powinien Ci zmienić termin porodu - ważne jest to abyś przypadkiem nie przenosiła za bardzo dzidziusia - ale na początku nie powinno to miec za bardzo znaczenia - zadaj takie pytanie swojemu lekarzowi jak to jest .

pozdrawiam

reklama
agasim moim zdaniem to dobrze , że lekarz zleca Ci te wszystkie badania,masz przynajmniej pewność że wszystko jest ok. Ja chodziłam co dwa tygodnie,a z badań mam zrobione tylko morfologię , mocz i grupę krwi. Ja toksoplazmozę muszę pewnie prywatnie zrobić,no chyba że mój nowy ginekolog zleci.

Agasim - badań faktycznie masz sporo. Ja mam na razie morfologię i mocz. Grupę krwi już robiłam, ale też by była obowiązkowo. Z wynikami mam się stawić w 10tc. Te inne badania co pisałaś też się robi, ale niektóre można później - każdy lekarz ma chyba swoje przyzwyczajenia.

Hej! Jak często chodzicie na wizytę do gin? bo ja muszę chodzić praktycznie co tydzień, bo ciągle mam jakieś badania krwi do zrobienia. w 6 tyg założyła mi kartę przebiegu ciąży i do tej pory widujemy się co tydzień. na szczęście chodzę do przychodni i nie płacę za wizyty, ani badania, bo w takim tempie to byśmy poszli z torbami
shocked.gif
. co wizytę mam mierzone tętno i wagę, która się jeszcze nie ruszyła do przodu. do tej pory jestem po takich badaniach jak: morfologia krwi, mocz, grupa krwi, odczyn wassermana, miano Ig przeciwtoksoplazmowych IgG, IgM, odczyn coombsa, ostatnio w środę miałam cytologię szyjki macicy, a dziś robiłam nawet badanie na HIV i jakieś Hbs Ag. no myślę, że to lekka przesada, żeby te wszystkie badania w takim krótkim czasie, ale zaufałam mojej gin i mam nadzieję, że wie, co robi. Chociaż badanie na HIV to wydaje mi się lekko przegięte, bo będąc z jednym partnerem nie miałam okazji się zarazić
wink2.gif
.ale wg tej indywidualnej karty ciąży widzę, że morfologia krwi i mocz to chyba będą robione co miesiąc. z niecierpliwością czekam na badanie USG. a jak to u was wygląda?
Chodzę co 2 tygodnie na razie ,a jak teraz będzie wszystko oki to zmieni wizyty na co 3-4 tygodnie.
Wszystko będzie zależało od tej następnej wizyty.
Wcale tych badań nie masz tak dużo.:-):-)
Raczej norma.:tak::tak:
Powinnaś zrobić jeszcze na wszystkie wirusówki i glukozę na czczo (cukier) .
Hbs to żółtaczka inaczej ;-);-)
Dobrze jest zrobić test urogin ,ale to trochę kosztuje .Jednak jest najpewniejszy.:tak::tak:
Badanie podstawowe krwi i mocz rzeczywiście robi się co miesiąc.
Po 20 tygodniu jeszcze Cię czeka badanie z obciążeniem glukozą :baffled::baffled::baffled:by wykluczyć cukrzycę ciężarnych.

Chodzę co 2 tygodnie na razie ,a jak teraz będzie wszystko oki to zmieni wizyty na co 3-4 tygodnie.
Wszystko będzie zależało od tej następnej wizyty.
Wcale tych badań nie masz tak dużo.:-):-)
Raczej norma.:tak::tak:
Powinnaś zrobić jeszcze na wszystkie wirusówki i glukozę na czczo (cukier) .
Hbs to żółtaczka inaczej ;-);-)
Dobrze jest zrobić test urogin ,ale to trochę kosztuje .Jednak jest najpewniejszy.:tak::tak:
Badanie podstawowe krwi i mocz rzeczywiście robi się co miesiąc.
Po 20 tygodniu jeszcze Cię czeka badanie z obciążeniem glukozą :baffled::baffled::baffled:by wykluczyć cukrzycę ciężarnych.
As, co znaczy "wszystkie wirusówki"? znaczy wir. zapalenie wątroby na przykład? w tej indywid. książeczce ciąży mam jeszcze puste w zakładce "badania serologiczne": miano Ig przeciwróżyczkowych i to, co dziś robiłam HIV i Hbs Ag-( to mówisz, że żółtaczka), reszta wypełniona. no i w "inne badania" brakuje rzeczywiście glukozy na czczo.

Ja się jeszcze zastanawiam nad badaniami prenatalnymi. Któraś z Was miała je robione? Jak to badanie wygląda i w którym tyg?

ja juz wrocilam od lekarza i pierwsze spotkanie z midwife dopiero mam 18 pazdziernika.

To dokładnie tak jak ja. Tez 18.10 mam wizyte u położnej a moja pierwsza wizyta wyglądała podobnie jak Twoja. Dostałam książkę i kupę ulotek . A termin na usg już masz? Bo mi na tej pierwszej wizycie już zadzwoniła ustalić ,mam 2.11

As, co znaczy "wszystkie wirusówki"? znaczy wir. zapalenie wątroby na przykład? w tej indywid. książeczce ciąży mam jeszcze puste w zakładce "badania serologiczne": miano Ig przeciwróżyczkowych i to, co dziś robiłam HIV i Hbs Ag-( to mówisz, że żółtaczka), reszta wypełniona. no i w "inne badania" brakuje rzeczywiście glukozy na czczo.

Ja się jeszcze zastanawiam nad badaniami prenatalnymi. Któraś z Was miała je robione? Jak to badanie wygląda i w którym tyg?
Wirusówki to toksoplazmoza,Ureaplazma,cytomegalia,różyczka,opryszczka,wirusowe zapalenie wątroby,
test urogin określa wirusy

http://www.nucleagena.pl/oferta/produkty/test_urogin_pronatal.html

Badanie serologiczne to badanie w kierunku Kiły.
O jakie badanie prenatalne pytasz?
Zwykłe USG ? amniopunkcja? PAPP-A?

Ostatnia edycja:
Dziweczyna w niemczech takie kompleksowe badania to standard.HIV i tp to normalka...na pierwszym badaniu w ciazy lekarz tak mnie obmacal+ cytologia +wymaz i + Bog wie co! ze az nastepnego dnia trafilam do szpitala poniewaz mialam brazowy sluz.Na szczescie byly to plamienia po cytologii.Cisnienie,wage i mocz tez przy kazdej wizycie plus pobieraja krew chyba co 2ga.Tylko ze u mnie wszystko robi sie w jednym gabinecie i nie musze po jakichs labolatoriach latac wiec jest mi to obojetne oby moj maluszek byl zdrowy no i przy okazji mi sie nie oberwalo w ciazy.Polska jest okropna z tymi skierowaniami!a wiekszosc gabinetow nawet usg niema.

To dokładnie tak jak ja. Tez 18.10 mam wizyte u położnej a moja pierwsza wizyta wyglądała podobnie jak Twoja. Dostałam książkę i kupę ulotek . A termin na usg już masz? Bo mi na tej pierwszej wizycie już zadzwoniła ustalić ,mam 2.11

Ja od miesiąca jestem w nowej przychodni i umówili mnie w recepcji od razu do midwife termin mam na 13.10 i mam nadzięję że ustali mi termin usg jak naszybciej
Odebrałam Amelkę w przedszkola i wyobraźcie sobie że się świetnie bawiła jestem dumna z mojej kruszynki:-)

reklama
Wirusówki to toksoplazmoza,Ureaplazma,cytomegalia,różyczka,opryszczka,wirusowe zapalenie wątroby,
test urogin określa wirusy

Badanie serologiczne to badanie w kierunku Kiły.
O jakie badanie prenatalne pytasz?
Zwykłe USG ? amniopunkcja? PAPP-A?

Cytomegalię też miałam robioną razem z tokso, ale nie mam wpisane w karcie indyw., więc zapomniałam. w każdym razie wynik był ujemny cokolwiek to znaczy.
Zaskoczyłaś mnie z tymi badaniami prenatalnymi, bo jestem całkowicie zielona w tym temacie. Chodzi mi o badanie, w którym można wykluczyć jakieś wady genetyczne albo np. Down'a. Nie wiem, jakbym się zachowała, gdybym wiedziała, ale chyba wolałabym wiedzieć...

Do góry