reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

u nas nocka minela w miare. Uspokoil sie po... chlodnej (ok. 33st) kapieli. A nocke uratowal tata, bo taty ssac sie nie da ale pojezdzic na nim, poprzytulac i zasnac juz mozna :-D. U mamy to te cycki zawsze dekoncetruja :-D Wczoraj moj maz byl sluzbowo caly dzien poza domem a synek dal czadu na cale 17 godzin (od 6 do 23), jeszcze dzis to odchorowuje, choc dzis to nawet wielkodusznie pospal na mamie na balkonie 1,5 godziniki :-D Wlasnie - na mamie to czasem jeszcze laskawca zasnie ale w innym miejscu juz nie a sam na brzuchu to dostaje takiego ataku histerii, ze go pewnie nawet w PL slychac :-pCzasem udaje sie lezenie na brzuszku wplesc w zabawe ale do spania tak zostawic sie go nie da, no, chyba, ze na mamie ;-)

Laktacje ssak pobudzil juz pierwszego dnia i to tak, ze mi sie az po nogach leje :-D Skok rozwojowy mial tylko co ale moze to nastepny, bo wg. naszej poloznej mielismy sie liczyc z ta atrakcja miedzy 9. a 12. tygodniem (a wlasnie przerabiamy dziesiaty). Poprzedni skok trwal 5 dni, po ktorych wygladalam i czulam sie jak zombie :growl: bo "szczesliwym trafem" maz wtedy tez wybyl sluzbowo - oj sobie dobieraja te terminy chlopaki, mamie/zonie na przekor :wściekła/y:Do tego upal po 30st pewnie tez robi swoje. Takze podejrzewam, ze to full pakiet wszystkich trzech czynnikow :szok: Ale nikt nie obiecywal, ze bedzie latwo ;-)

Na skorze coraz to nowe wypryski, liszaje, odparzenia, "tarka". Ja nie wiem, co my robimy nie tak. Najpierw mylismy 2-3 razy w tygodniu, teraz kapiemy codziennnie. To w kali to w olejku. Wyprobowalismy chyba wszystkiego a ciagle cos wylazi i... nie schodzi :baffled: Pediatra i polozna tylko rozlozyly rece :baffled:

Jesli o ubrankch mowa: my w takie upaly tylko w pieluszce. Glowke ma tak goraca, ze balabym sie zalozyc jeszcze czapeczke :szok:Do tego skarpetki na wszystkie konczyny :-) Na rekach nosze na dworzu jak sie maly tyran rozwrzeszcza :tak:W razie czego od wiatru oslaniam swoim cialem lub reka :-)

Pieszczoszka
- a 3 kupki to wg. Ciebie duzo czy malo? Ja sie na mm nie znam a na cycku jest "wolna amerykanka" - raz 8 kup na dobe, raz jedna GIGANTYCZNA na dwie doby :-p Opuchlizny lekcewazyc nie wolno ale Ty sie badasz, wiec sie martw na zapas - grunt, zeby sie jak najszybciej wyleczyc :-)

Edit: andav - tak, normalne, bo to jeden z odruchow noworodkowych ale nie pozwalaj na to, bo kosteczki jeszcze slabe i zebys nie powykrzywiala bioderek & nozek :shocked2:

Ostatnia edycja:
reklama
Anik muszę się z tobą nie zgodzić. Wszystko zależy od mleka. Ja co prawda karmię piersią ale mam w domu puszkę Enfamilu na wszelki wypadek i tam producent zaleca np. w wieku 2-4 miesiące 5 porcji dziennie po 170 ml (150 ml wody i 5 miarek mleka). No i Ilość mleka powinna też zależeć od wagi dziecka.

Pieszczoszka- przestań sobie głowę nabijać takimi historiami. Owszem- przy złamaniach mogą się pojawić skrzepy, które przy unieruchomieniu mogą doprowadzić do śmierci, ale ty ani unieruchomiona nie jesteś ani nic złamanego nie masz. Głowa do góry, zrób badania i poczekaj na diagnozę. Trzymam kciuki, żeby szybko problem zniknął.

Przy tych upałach to ja Młodej zakładam rampersa, bodziaka z krótkim rękawkiem lub bez rękawka. Na spacerze wyciągam z wózka do karmienia i jak bardzo marudzi, ale nie noszę spacerując. W gondolce czapkę używamy tylko przy silnym wietrze, a przy wyciąganiu to zwykle opaska.

Witam się i ja:)
Pieszczoszka wszystko będzie dobrze &&&&& nie zamartwiaj się

co do ubierania to w takie upały jak teraz to my czapeczki nie używamy a już na pewno nie zakładam mu do wózka:no: jak jest na rękach bądź w bujaczku na dworze to też czapki nie ubieram bo potem cala główka mokra i mały marudny. No chyba że by był wicher jakiś to bym ubrała,mały przeszczęśliwy bo czapek nie cierpi;-) Body na krótki rękawek bądź rampers + skarpetki albo i bez jak stópki ciepłe:tak: nie ma co przegrzewać dzieciaczków

dzisiejsza noc identyczna jak wczorajsza zasnął o 20.20 i obudził się o 5.30 i dalej nyny do 9.00:-) oby tak już zostało:happy:
dziś w końcu wraca S:-)

anik. moja je 90ml a po 20-30 minutach dojada 30ml :)
ona nie umie jednorazowo zjeść np 120ml. Tylko je na raty;/
czasem zje 90ml ( na raty z przerwą np 10min) i po 1 h zje znowu 90ml.
Nie wiem czemu ale nie umie na raz zjeść tak duzej porcji..
Moja Laura po zagęszczonym mleczku śpi nawet w dzień:) co mnie bardzo cieszy:)

Mój S trzymał Laure na rękach a mój kuzyn do nas przyszedł i stał koło mojego S i gadał cos i wymachiwał rekami i z tego machania uderzył moje dziecko w twarz(mała rozpłakała sie niesamowicie) ja kuzyna wyzwałam od najgorszych ..S przyłozył małej lód do oczka na chwile.. mała dalej krzyk i teraz ma czerwone pod okiem:( boże zeby jej sliwa pod oczkiem nie wyszła;(

wczesniej mała miała kupki tak jak pisałam co 2-3 dni wiec wydawało mi sie ,ze 3 kupi w dzien to duzo ale przeczytałam ,ze nie ma sie czym martwic jesli kupek jest 3 na dobe.. bo jesli jest wiecej to nalezy juz sie skonsultowac z lekarzem...

andav stosowałaś już maść?

co do ubierania dziecka w upały.. body plus skarpetki i tyle

kugela a czym karmisz my mialysmy alergie pokarmową i robily nam sie takie plamy na twarzy za uszami szorstkie jak papier ścierny dostala nutramigen i po 4 dniach skóra gladka jak nigdy mielismy jeszcze taką natluszczającą maść do tego

ja malej daje raz rano prawie 180 bo po nocce glodna i poóżniej jeszcze 4 posilki po 120-130 ale nie zawsze doje.

kingutek - my lecimy na cycu. Zastanawiam sie nad dopajaniem woda w upaly, gdyby sie miala powtorzyc taka histeria jak wczoraj (14 karmien w ciagu 17 godzin :szok: ). Jedzenia pilnuje, wiec to nie moje dieta tak na niego wplywa - z reszta zmolestowalam tym pytaniem polozna, z pediatra tez omawialismy zywienie.

Dzis sie lasuch tak przezarl, ze cale multum nadtrawionego mleczka zwymiotowal i jeszcze wolal o wiecej ale chytra mama przekazala go bezcycowemu tacie do uspokojenia i najesc sie pozwolila dopiero godzine pozniej :-p

A wlasnie... ile wody mozna podac dziecku na raz i w jakiej temperaturze powinna ona byc?

czarnula do mnie dziś przyszedł paszport dla Małego :) Nawet sprawdziłam kiedy wysyłałam aplikację,bo miałam potwierdzenie nadania z poczty i ja wysłałam 5.07 czyli równe 3 tyg to trwało. Możliwe,że zależy to od miejsca zamieszkania skoro do Was jeszcze nic nie przyszło.

U nas akcjacyc, alepod innym niz niegdys haslem - tym razem nie czesciej, ale za to dwa. Karmilam z jednej piersi na zmiane. Maly wygladal na najedzonego, ladnie spal, wolal o kolejnekarmienie przewaznie po trzech godz.
Wczoraj mielismy wizyte u pielegniarki. Na watku lekarskim mialam pisac, ale nie dalam rady. W kazdym razie synus ladnie roznie, rozwija sie pieknie, ale malo na wadze przybiera i pani kazalam go podtuczyc. Wazy teraz 4300g, czyli przez ostatnie 4 tyg przybral niecale 400g. Poradzila, by karmic na zadanie, jak do tej pory, ale z dwoch piersi, a dodatkowo jak sie np. obudzi wczesniej niz na karmienie, to przystawic podwoch godzinach i nie czakac az sam poprosi. Do tego mam sie wspomagac, tzn produkcje "czyms" i rzczywiscie to potrzebne, bo piersi nie przyzwyczajone do tak czestego uzytku. Popijam melise, tzn na wieczor jedna pierwsza wypilam, orientujecie sie, ile mozna jej pic? Dziala na mnie lepiej niz piwo i jest mniej kaloryczna i smaczniejsza. Poszukam jeszcze jakis lokalnych wynalazkow, melise kupilam w polskim sklepie.

Ok, wracam do wyrka, tylko jeszcze pieluszka... Wygodniej mi bylo przywijac przed karmieniem, ale czesto jakas kupka jeszcze w trakcje idzie i musze zmieniac pieluszke ponownie. Wubudze go :( A tak fajnie teraz przysnal, zazwyczaj go delikatnie zanosilam do wyrka juz bez odbijania. Trudno. Pa!

wikasik: moze anyzek (wg. Niemcow) lub olej z czarnuszki siewnej (wg. Hindusow)? Ja swojego od poczatku cycam z obu piersi ale po wczorajszej akcji tak rozhulal mleczarnie, ze juz z jednego cycka sie przejada :-D A w drugim w tym czasie prawie ze sie zastoj robi :baffled:

reklama
Witajcie. Chciałam się tylko przywitać, bo na nadrobienie to nie mam szans - ostatani raz zaglądałam przed weekendem. W sobotę byliśmy na weselu u brata B. Ogólnie było ok. Co prawda były pewne nieporozumienia co do pokoju który mieliśmy i stanu trzeźwości mojego B, ale nie chce się już nad tym rozwodzić. Powiem tylko, ze jako B był po spozyciu to ja musiałam prowadzić w drodze powrotnej. Stresior niezły, bo ostatani raz prowadziłam w zeszłym roku, a ogólnie w swoim życiu bez instruktora to może z 10 razy mi się zdarzyło :-D. Grunt, ze dojechaliśmy cali.

Mam nadzieję, ze u Was wszystko w porządu.
Postaram się być już na bieżąco.

Do góry