reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

MACIERZYńSTWO OD QCHNI, DIETY

Myfa80 pisze:
kachna a coz to jest rozpoznalam bazylie, salate piomidora makaron  talerz i sztucce :-) prosze o przepis....kurcze juz wiem dlaczergo taka laska z Ciebie :-)

No nie wiem ... W środku jest smażony boczek wędzony, cebula smażona na dużej ilości tłuszczyku, pieszarki, sól, pieprz, to wszystko zalane na patelni odrobiną śmietany a i czosnek i wsadzone w makaron "duże muszelki" nie pamiętam jak to po włosku brzmi, na to żółtego serka troszkę i zapieczone, a reszta już została rozpoznana. Niskokaloryczne to to nie było ale cóż.
Czuję się okropnie zeżarłam małej Zuzi czekoladowe jajka z koszyczka i wyżeram nutellę łyżkami, a dzieciaki Piotrka brata (na święta są u nas) nawet nie wiedzą, że ona jest :(

Madzia
tort genialny, jak z cukierni, ba nawet dużo ładniejszy :) I przepraszam, że Cię drażnię tymi zdjęciami, ale mam ostatnio fioła i cały czas robię zdjęcia żarcia.
 
reklama
Kurcze jestem pod wrazeniem ja nic nie zrobiłam na te świeta no pomagałam teściowej, czyli mieliłam mięsko na pasztet i takie tam ...
Madzia torcik rewelka o rany cudny, Antares a baranek superowy !
 
DZis na oiad robiłam gularz Madzi - ten po cygańsku czy jakoś tam - rewelka (tylko mnie sosik jakis taki rzadkawy wyszedł)

A to espeszli for Antares:

Babka piaskowa:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
(mąż do ucierania)


Margarynę utrzeć z cukrem (zwykłym i waniliowym), dodawać po 1 żółtku i ucierać. W oddzielnym naczyniu wymieszać obydwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia i wymieszane dodać do utartej margaryny i żóltek. Wymieszać ciasto. Ubić pianę z białek i ostrożnie połączyć z ciastem. Piec 40-50 min w temp. 180 C.

im lepiej utarta margaryna tym lepsza babka wychodzi. Całość można polać lukrem żeby było bardziej kaloryczne i lepsze. Ale przepisu na lukier nie dam, bo nie umiem - ale polewa z torebki tyż dobra.
 
Karola dzięki :) a lukier to sie robi po wielkopolsku tak : troche mleka + cukier puder nalezy połaczyć w ilości takiej, by uzyskać w miarę gęstą masę :) i po zawodach :)
 
Madzia przyjmij moje kondolencje. Ja żałobę mam po nabiale ino. bo jaja mi na Wielkanoc powróciły do menu :laugh:
Antares a to mleko (jak już e będę mogła) to gotowane czy surowe, zimne czy ciepłe???
 
Koleżanki ,

zwracam sie z uprzejmą prośbą do wielbicielek kuchni Nigelli.Ostatnio robiła jakieś boskie ciasto, które po upieczeniu sie zapadło, a zapadnięcie zostało uzupełnione bitą śmietaną - tylko tyle widziałam, bo nie właczyłam Nigelli na czas :(
Czy któraś z Was ma moze przepis na to cudo????????????????????????
 
reklama
Do góry