reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

MACIERZYńSTWO OD QCHNI, DIETY

OOOOO Madzia!!! Calą ciaze na buraczkach, a tu prosze maz wrócił i takie pysznosci.

A u mnie mezowi zapakowalam spagetti bo mi zostalo z wczoraj i dzis głodówka
(zartuje ale nie chce mi sie znowu nic robic). Mam pierogi z miesem w zamrazarce. Zdrowe to nie jest,ale bedzie...
 
reklama
No i własnie. I odwieczne dylematy jeść oliwę czy nie rozwiązały się same :).

No to jak już piszę, to mój dzisiejszy obiadek, który robi się w kuchni sam właśnie. Karmiące mogą zjeść.

GULASZ "CYGAN NA POLU POMIDORÓW Z RODZYNKAMI W ZĘBACH"

Szybko, prosto, w międzyczasie można sie na bóstwo zrobić :laugh:.

Mięsko indycze, cycuś może być, a nawet chyba musi, kroimy w drobniutkie kawałeczki. Wstawiamy 1l wody z dwoma kostkami rosołowymi. Mięsko obgotowujemy i wyciągamy, wodę przecedzamy usuwając tym samym indycze farfocelki. W tym czasie garść rodzynek (najlepsze duuuże sułtanki) zalewamy wrzątkiem i zostawiamy, zeby sobie namokły. 1,5 łyżki mąki rozbełtowujemy (rozbełtywamy ?), znaczy się rozprowadzamy w 0,5 szklanki zimnej wody i delikatnie wlewamy do odstawionej na chwilę z ognia wody rosołkowej. Cały czas mieszając dodajemy dwie małe puszeczki, albo 3/4 małego słoiczka przecieru pomidorowego. Jak sos osiągnie pożądaną konsystencję, wrzucamy rodzyneczki. Całosć doprawiamy cukrem, pieprzem, solą już nie trzeba raczej (rosołek) i mielonym imbirem.

Ja podaję z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko, ale w obliczu mnogości rzeczy do polewania gulaszykiem można sobie coś innego wybrać.


Aha. W razie ktoś by nie lubił/bał się jeść rodzynek, sosik przygotowujemy bez nich, zaniechając również przyprawiania imbirem i dajemy np. koperek. Ja mam zawsze koperek zamrożony (co polecam) i kruszę go po prostu jak jest potrzebny :)

No i oczywiście jeśli chcemy jeść smażone i nie ma ku temu przeciwskazan, to mięska nie obgotowujemy tylko obsmażamy na oliwie a wodę na sosik wstawiamy z rosołkiem osobno :).
 
Kurczak na słoiku

Kuraka w calosci przygotowujemy jak kto lubi(ja polecam majerankiem cholere potraktowac, odrobinka czosnku, sola, pieprzem ziolowym). Do sloika (0,75 litra) wlewamy wode (najlepsze woda+ piwo). Nadziewamy kuraka na tenze napelniony sloik i ladujemy do pieca na tyle zdrowasiek, zeby sie zrumienil :-) (kurczak, bo na rumiany sloik liczyc nie powinnysmy)...
zdrowe, robi sie samo, nie smazone.. smakuje troche inaczej :-) Chlop tyz usatysfakcjonowany zazwyczaj (zwlaszcza w wersji piwnej)...
 
Ale pyszności Madzia robisz widze że też lubisz gotować ;) ja robiłam w weekend grzanki z mozarella zgapiłam od Nigelli były pyszne ;)

Dziś na obiad na oliwce podsmażyłam pieczarki i cebulkę do tego w kostke piersi z kury badz indora obsmażyłam zalałam wrzatkiem posoliłam,
popieprzyłam i dałam ciut vegety po 5 min zdjęłam z płyty dolałam śmietanki 12% do tego kasza gryczana i buraczki od babci !

W niedziele był szpinak z makaronem - szpinak hortex na patelni podusic az woda odparuje, posolic, gałki muszkatołowej dodac, do tego 2 serki
topione smaki do wyboru i do tego smietanki by powstał sos szpinakowy! MAkaron al dente i piersi z kury pieczone w piekarniku foliowym czyli tzw rekawie
soczyste i chude!!
 
Madzia gulasz wypróbuję, bo pomidorki i piersi drobiowe to moje i męża najulubieńsze smakołyki. A ja dziś piersi griluję
 
O! Szpinaczek !Muszę zrobić, tylko komu ja go podam ? Ja na przymusowej diecie bezkrowowej, więc serek odpada, a mężczyzna mój dostaje jakichś drgawek na widok zieleniny...
Ale w ramach sosiku do mięska na chrzciny, hmmm. Będzie wielkanocnie-zielono :) :) :).

A ja ze szpinakiem robię ZIELONY ROSÓŁ. Tzn. do gotującego sie rosołu z całego kuraka (przepis na rosół nie wymaga pisania, bo nic prostszego chyba nie ma) wrzucam paczkę mrożonego szpinaku. Wychodzi rewelacyjny kolorek, bardzo wesoła zupka :laugh:.

A o kurczaku na słoiku już słyszałam i wypróbuję.
 
Karolla to ze szpinakiem musi byc pyszne zrobie kiedys...a dzisiaj robie pieczarki z kurczakiem i cebullka... do tego ryzyk ugpruje kurcze cbuli jeszcze nie jadlam od kad karmie....
RECENZJA
wczoraj byli znajomi i zrobilam zeberka zgodnie z przepisem Magdy s z tym ze nie dodalam maki bo sos sam sie zlicznie zrobil taki karmelikowaty cud miod....normalnie sama sprobioowalam a sos zjadlam khmm z buleczka pysznosci moj stwierdzil ze w niebie byl chyba ;) a chilli khmmm pol litra wody mineranej wypilam...a i zamiast vegetki dodalam delikatu do mies knora noi za duzo wlalo mi sie tez miodu ale pysznosci pzepis pierwsza klasa
 
Nie, no muszę zapytać: kto zacz ta Nigella? Już wiem że baba z dużą pupą, gdzies to wyczytałam, ale intryguje mnie ta postać, może coś bliżej? (chyba wychodzę na ignorantkę...)
 
reklama
Do góry