reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MACIERZYńSTWO OD QCHNI, DIETY

Aneta, for you. Ja nienawidzę pieczenia, ale akurat murzynka i biszkopt umiem zrobić:

- 2 szklanki mąki
- 3-4 jaja (jak malutkie to 4, jak większe, to 3)
- 300 g powideł śiwkowych (z węgierek, tak trochę wiecej niz szklanka)
- łyżka stołowa sody oczyszczonej
- 3/4 kostki rozpuszczonej margaryny/palmy/Kasi czy czegoś tam
- 3/4 szklanki cukru (chyba, że ktoś lubi bardzo słodkie)
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników

Wszystko merdam (no najpierw jaja z cukrem), wlewam do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą i do piekarnika rozgrzanego do 200 st.na ok. 40 min.-różnie to jest, jak się ma termoobieg, to krócej, trzeba po jakiejś półgodzinie sprawdzić czy ciasto przywiera do drewnianego kijka. Jak nie-wyłączyć. Zostawić ciasto do wystygnięcia w uchylonym piekarniku, bo jak sie za wcześnie wyciągnie, to klapsnie.

W murzynku nie ma grama czekolady ani kakao, ale jest czarny jak ta lala, zaręczam. Jak wystygnie, to ja go przekrajam na pół i przekładam budyniem wanilowym (2 op.) zrobionym w mniejszej ilości mleka niż normalnie. Albo wisniami. Na wierzch -polewa czekoladowa (dlatego trzeba z cukrem w cieście uważać) i płatki migdałów. Wsio.

reklama
Mniam mniam :) Ja dopadłam delicje ale jeszcze mi mało. Zaraz pójdę do sklepu jakąs w-ztkę sobie strzelę :) Jejku jaką mam ochotę na słodkie!!

madzia i ja od razu skorzystalam z przepisu
delicje tez ostatnio sobie kupilam ale chyba za duzo zjadlam , bo juz nie moge na nie patrzyc

ja dziś mam zaplanowany sernik, ale z murzynka też chętnie skorzystam. A teraz siedzę o "suchym ryju" i czekam aż mąż wstanie, bo obiecał jaejecznicę na bekonie... Mniam

Czy znalazłyście jakąś stronke z dietą dla karmiącej piersią , bo mi albo ciotka , albo koleżanki mówią co innego że tego nie wolno a to znowu wolno już sama nie wiem a przecież jeść coś trzeba. Gdyby ktoś miał jakąs dietke to wklejajcie

MNie od stycznia ciągle ciągnie na słodkie i na sok pomarańczowy , dzisiaj mamusia piecze dla mnie rogaliki z marmoladą i ze serem :-) a ja za to mam zrobic krokiety:-) dlatego gnam zaraz do kuchni robić obiadek :-)

Super dzieki Madzia tylko skad ja teraz wezme powidło śliwkowe
poczekam chyba na meza i wysle go do sklepu
bo nie chce nigdzie wychodzić

reklama
szczęściara!!!
z tymi dietami dla mam karmiących to jest tak jak radami.w jednej zalecają jedzenie czegoś tam a w drudiej stanowczo tego zabraniają!
ja osobiśćie bym ci proponowała żebyś sama sobie taką dietkę ułożyła indywidualnie!!
tzn. próbuj co dziennie wprowadzać sobie nowe jedzonko w małych ilościach(tak jak wprowadza się jedzonko dzidzi)i obserwuj maleństwo czy nic mu się nie dzieje!!
ja tak robiłam(dzięki naszemu pediatrze) i np mój kubuś dostawał dziwnych plamek na ciałku po zjedzonej przezemnie marchewce którą polecają we wszystkich dietach.jedno co proponuje to ogrzaniczyć nabiał!!no i nie jeść kapusty, grochu i grzybów!!!
życze powodzenia!!!
pozdrawim

Do góry