I
Izzabela
Gość
Heh, mam kilka nowych przepisów..
Naleśniki ciut inaczej
Przygotowac ciasto nalesnikowe - koniecznie z cukrem
(jajko, mąka, mleko i cukier)
Rozlać do 2 miseczek.. do jednej dodać kakao
Smażyc nieduze placuszki/ naleśniki.. o grubosci mniej wiecej 4 - 5 milimetrów
Wyciąć kółka foremkami do ciastek lub szklanką
Przygotowac kisiel:
kilka duzych mandarynek wycisnąc, wyrzucić pestki (miąższ nie przeszkadza, byle go nie było za duzo)
Sok zagotowac z niewielką iloscią cukru (ja dałam brązowy) i alkoholem (białę wino, likier pomaranczowy, cointreau.. itp_
W miseczce wymieszac 2- 3 łyzeczki maki ziemniaczanej z zimną wodą.
Pomału wlewac krchmal do kisielu, ciagle mieszając. Konsystencja dowolna.. mój był półpłynny.
wyfiletowac 1 pomaranczę
Ukłądac dekoracyjnie na talerzu
posypać cukrem pudrem
Banalny deser
Pierwsza warstwa to budyń smietankowy
Druga zmiksowane brzoswinie z zelatyną
trzecia truskawki z wanilią i zelatyną (+ odrobina cukru)
Kazda warstwa musi stężeć choc trochę zanim zostanie przykryta kolejną
My sobie jeszcze chlapnęliśmy po łyzce Lemon Curda na wierzch
I dla bananowców:
Składniki:
6 bananów,
1/2 szklanki mleka,
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
1 1/2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, gdy napęcznieje podgrzewać, aż się rozpuści, ostudzić. Oziębioną w lodówce śmietankę ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli rozpuszczoną w mleku żelatynę. Banany umyć, obrać a następnie pokroić w plasterki. Ułożyć w salaterce, posypać równomiernie cukrem, przykryć ubitą śmietaną, spiętrzając. Wstawić do lodówki.
Deserek
2 banany, 300 ml mleka, 8 kropli esencji waniliowej, 4 łyżeczki żelatyny, płaska łyżeczka cukru, szczypta mielonego cynamonu.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody.
Banany obrać i starannie zmiksować lub utrzeć z mlekiem, esencją waniliową i cukrem. następnie wymieszać ze schłodzoną żelatyną.
Tak przygotowany deser przelać do pucharków i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać cynamonem.
Ciasto bananowe:
Składniki:
100 g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 obrane i pokrojone w kostkę banany
po 1/3 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i sproszkowanych goździków
2 łyżeczki cynamonu
100 g czekolady
Przygotowanie:
1. Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników, na końcu banany, dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wyłożyć do blaszki ,piec1 godzinę w 180 stopniach.
Naleśniki ciut inaczej
Przygotowac ciasto nalesnikowe - koniecznie z cukrem
(jajko, mąka, mleko i cukier)
Rozlać do 2 miseczek.. do jednej dodać kakao
Smażyc nieduze placuszki/ naleśniki.. o grubosci mniej wiecej 4 - 5 milimetrów
Wyciąć kółka foremkami do ciastek lub szklanką
Przygotowac kisiel:
kilka duzych mandarynek wycisnąc, wyrzucić pestki (miąższ nie przeszkadza, byle go nie było za duzo)
Sok zagotowac z niewielką iloscią cukru (ja dałam brązowy) i alkoholem (białę wino, likier pomaranczowy, cointreau.. itp_
W miseczce wymieszac 2- 3 łyzeczki maki ziemniaczanej z zimną wodą.
Pomału wlewac krchmal do kisielu, ciagle mieszając. Konsystencja dowolna.. mój był półpłynny.
wyfiletowac 1 pomaranczę
Ukłądac dekoracyjnie na talerzu
posypać cukrem pudrem
Banalny deser
Pierwsza warstwa to budyń smietankowy
Druga zmiksowane brzoswinie z zelatyną
trzecia truskawki z wanilią i zelatyną (+ odrobina cukru)
Kazda warstwa musi stężeć choc trochę zanim zostanie przykryta kolejną
My sobie jeszcze chlapnęliśmy po łyzce Lemon Curda na wierzch
I dla bananowców:
Składniki:
6 bananów,
1/2 szklanki mleka,
1 szklanka śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
1 1/2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, gdy napęcznieje podgrzewać, aż się rozpuści, ostudzić. Oziębioną w lodówce śmietankę ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli rozpuszczoną w mleku żelatynę. Banany umyć, obrać a następnie pokroić w plasterki. Ułożyć w salaterce, posypać równomiernie cukrem, przykryć ubitą śmietaną, spiętrzając. Wstawić do lodówki.
Deserek
2 banany, 300 ml mleka, 8 kropli esencji waniliowej, 4 łyżeczki żelatyny, płaska łyżeczka cukru, szczypta mielonego cynamonu.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody.
Banany obrać i starannie zmiksować lub utrzeć z mlekiem, esencją waniliową i cukrem. następnie wymieszać ze schłodzoną żelatyną.
Tak przygotowany deser przelać do pucharków i wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać cynamonem.
Ciasto bananowe:
Składniki:
100 g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
50 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 obrane i pokrojone w kostkę banany
po 1/3 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej i sproszkowanych goździków
2 łyżeczki cynamonu
100 g czekolady
Przygotowanie:
1. Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników, na końcu banany, dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wyłożyć do blaszki ,piec1 godzinę w 180 stopniach.