reklama
Aska K
Mama Marcelka:)
hehhe, bardzo pomyslowy
A
*Anetka*
Gość
Wlasnie zastanawialam sie co nasze dzieciaczki juz moga jesc, niby wszystko ale nie do konca. Jak wyglada teraz dzienne menu waszych maluchow? Ile mleka dziennie pija? I czy wasze dzieciaczki stracily troszke apetyt bo moj Pati na pewno.
Znalazlam cos takiego moze sie komus przyda
Przykładowy jadłospis roczniaka
Dziecko, które skończyło rok nadal powinno jadać 4–5 posiłków dziennie:
- śniadanie: mleczna zupka (kaszka, lane kluski itp., 220–250 ml) plus jakiś owoc albo kanapka z wędliną (najlepiej z mięsem przygotowanym przez mamę czy babcię) i mleko (najlepiej to przeznaczone dla dzieci od 1 do 3 lat).
- drugie śniadanie: sok i mała kanapka (jeśli rano była zupa mleczna ) lub twarożek z dodatkiem warzyw (np. pokrojonego drobno pomidora, startego na tarce ogórka bez skórki, posiekanego koperku) lub owoców, ewentualnie jogurt lub kefir z dodatkiem drobno pokrojonych owoców; koktajl mleczno-owocowy i herbatnik. Można też „podzielić obiad na dwie części” i dać dziecku zamiast drugiego śniadania zupę.
- obiad: porcja zupy (jeśli jej jeszcze dziecko tego dnia nie jadło) i drugie danie: mięso (jajko), warzywa gotowane (np. buraczki, marchewka z groszkiem, brokuły, kalafior,) lub troszkę surówki (np. z marchwi i jabłka lub z drobno utartej kalarepy), do tego kasza, makaron lub ziemniak. n podwieczorek: owoce, budyń, kisiel, galaretka lub mus owocowy; albo twarożek, jogurt, domowy biszkopt;
- kolacja: porcja mleka – kaszka, kakao, kawa zbożowa, sałatka z gotowanych warzyw (lub jajko) oraz pieczywo.
Wiecej na
www.rodzice.kobieta.pl - poradnik dla Rodzic�w, kt�rzy kochaj�, dbaj� i ucz� -
Znalazlam cos takiego moze sie komus przyda
Przykładowy jadłospis roczniaka
Dziecko, które skończyło rok nadal powinno jadać 4–5 posiłków dziennie:
- śniadanie: mleczna zupka (kaszka, lane kluski itp., 220–250 ml) plus jakiś owoc albo kanapka z wędliną (najlepiej z mięsem przygotowanym przez mamę czy babcię) i mleko (najlepiej to przeznaczone dla dzieci od 1 do 3 lat).
- drugie śniadanie: sok i mała kanapka (jeśli rano była zupa mleczna ) lub twarożek z dodatkiem warzyw (np. pokrojonego drobno pomidora, startego na tarce ogórka bez skórki, posiekanego koperku) lub owoców, ewentualnie jogurt lub kefir z dodatkiem drobno pokrojonych owoców; koktajl mleczno-owocowy i herbatnik. Można też „podzielić obiad na dwie części” i dać dziecku zamiast drugiego śniadania zupę.
- obiad: porcja zupy (jeśli jej jeszcze dziecko tego dnia nie jadło) i drugie danie: mięso (jajko), warzywa gotowane (np. buraczki, marchewka z groszkiem, brokuły, kalafior,) lub troszkę surówki (np. z marchwi i jabłka lub z drobno utartej kalarepy), do tego kasza, makaron lub ziemniak. n podwieczorek: owoce, budyń, kisiel, galaretka lub mus owocowy; albo twarożek, jogurt, domowy biszkopt;
- kolacja: porcja mleka – kaszka, kakao, kawa zbożowa, sałatka z gotowanych warzyw (lub jajko) oraz pieczywo.
Wiecej na
www.rodzice.kobieta.pl - poradnik dla Rodzic�w, kt�rzy kochaj�, dbaj� i ucz� -
A
*Anetka*
Gość
Gotuje dzisiaj szparagi, chyba moge je dac Patryczkowi no bo to w koncu zielone warzywo, chyba nie ma jakis przeciwwskazan. Moze to glupie pytanie ale chce sie upewnic
dynia
papla maniakalna
Anetka ślepotko, sama link wstawiłaś do tej strony a na niej jak wół jest napisane, że można
N ow e p r o d u k t y
warzywa: rzodkiewka, sałata, ogórek zielony i kiszony, kiszona kapusta, szparagi
owoce: arbuz, kiwi nabiał: żółty ser, śmietana
grzyby: pieczarki (inne grzyby wprowadzamy do diety dziecka dopiero w 4.–6. roku życia!)
przetwory zbożowe: brązowy ryż, razowa mąka (np. razowy chleb od 14.–15. miesiąca życia dziecka)
inne produkty: miód, czekolada, kakao, kawa zbożowa, orzechy
Źródło artykułu: Jak żywic malca; Rodzice 10/2006 autor: Alicja Kaczkowska
My tam tego nie jemy w domu. Może nie tak, nie jedliśmy jeszcze do tej pory i nie wiem kiedy się zdecydujemy. Mnie tylko pieczarki zdziwiły ale może pieczarki to nie grzyby?
N ow e p r o d u k t y
warzywa: rzodkiewka, sałata, ogórek zielony i kiszony, kiszona kapusta, szparagi
owoce: arbuz, kiwi nabiał: żółty ser, śmietana
grzyby: pieczarki (inne grzyby wprowadzamy do diety dziecka dopiero w 4.–6. roku życia!)
przetwory zbożowe: brązowy ryż, razowa mąka (np. razowy chleb od 14.–15. miesiąca życia dziecka)
inne produkty: miód, czekolada, kakao, kawa zbożowa, orzechy
Źródło artykułu: Jak żywic malca; Rodzice 10/2006 autor: Alicja Kaczkowska
My tam tego nie jemy w domu. Może nie tak, nie jedliśmy jeszcze do tej pory i nie wiem kiedy się zdecydujemy. Mnie tylko pieczarki zdziwiły ale może pieczarki to nie grzyby?
A
*Anetka*
Gość
Dynia hehe no rzeczywiscie bystrzacha ze mnie :-) A szparagi Pati wszamal i chiba mu smakowaly bo szeroooko buzke otwieral
K
kasiula matula
Gość
ja byłma zaskoczona szpinakiem przez te wszystkie opinie ze jest nie dobry nie jadłam
a ostatnio moja mama ugotowala byl pyszny zmieszalam małej z miemniakami i sobie tez do obiadku no miodzio
szparagi jeszcze Emi ich nie probowala
a ostatnio moja mama ugotowala byl pyszny zmieszalam małej z miemniakami i sobie tez do obiadku no miodzio
szparagi jeszcze Emi ich nie probowala
reklama
dynia
papla maniakalna
No coś Ty Kasiula, szpinaczek jest pychotka, ale nigdy nie jadam go tak zwyczajnie ugotowanego, tylko zawsze z dodatkiem sera białego. Taki farsz czosneczkiem doprawiony pakuję w naleśniki albo pierożki, palce lizać normalnie. Spróbuj koniecznie
Podziel się: