reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutówki w kuchni - przepisy godne polecenia :)

reklama
Kinder Country

350ml śmietanki słodkiej 30%, 250 g serka mascarpone,
paczka herbatników,
dwie białe czekolady,
dwie mleczne czekolady,
3 szklanki płatków Nestle Kanguś plus garść na wierzch.

Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
200 ml śmietanki ubić na sztywno, Dodać serek mascarpone, miksować na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. wsypać płatki (ja dałam 2szkl) i wymieszać łyżką. W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. resztę śmietany 150 ml ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać, aż składniki się połączą. formę do pieczenia lub tortownice wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć herbatniki, (ja piekłam biszkopta z 3 jajek) wlać jasną masę, wyrównać, ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną.
Wierzch posypać garścią płatków wstawić do lodówki na około dwie godziny.
przepis na małą brytfankę.

Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka

"warzywny rosół". Pyszna zupa, podobno odchudzająca :)
Kroisz w kostkę/w kolka czy jak tam pasuje: pierś z kurczaka, cukinia, marchew, por, seler, dynia, brokuły, papryka i pomidor, czosne (można dodać fasolkę szparagowa, groszek),zalewasz woda i gotujesz wszystko razem, dodajesz sól, pieprz, paprykę (ja lubie ostra), dużo natki pietruszki i w sumie takie przyprawy jakie ci smakują, może być oregano, rozmaryn, lubczyk, imbir itp :)
I fajne jest to ze mozesz pominąć prawie każdy składnik (oprócz kurczaka) i zupa się uda :)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Sernikobrownie ze strony kwestia smaku [emoji4]

1493918145-aaaaaa.jpeg

SKŁADNIKI

BROWNIE

200 g masła200 g gorzkiej czekolady3 jajka200 g cukru135 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli

MASA SEROWA

500 g twarogu sernikowego50 g miękkiego masła50 g cukru1 jajko1 cukier wanilinowy1 budyń waniliowy

ORAZ

słoiczek wiśni w syropie / frużelinie (gotowe lub DOMOWE)

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować niedużą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm. Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

BROWNIE

Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na minimalnym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia.W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki.

MASA SEROWA

Ser i masło ogrzać w temperaturze pokojowej, zmiksować. Dodać cukier, jajko, cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Zmiksować na jednolitą masę.Wyłożyć na brownie i cienkim końcem drewnianej łyżki zrobić kilka "ósemek" w jednej i drugiej masie. Wyłożyć wiśnie i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 - 45 minut.

NALEWKA Z ZIAREN KAWY

SKŁADNIKI :

szklanka cukru
pół litra wódki
60-70 ziaren kawy (ja daję prawie szklankę, czym więcej tym lepszy smak i aromat)

PRZYGOTOWANIE :

Cukier, ziarna kawy wsypać do butelki o większej pojemności. Wlać alkohol, porządnie wstrząsnąć. Zostawić do momentu, aż ziarna kawy opadną na dno (około trzech tygodni) a nalewka stanie się brązowa, (kolor parzonej kawy) ważne by codziennie wstrząsnąć by cukier się rozpuścił.
Przecedzić i gotowe. :)

Sprostowanie : składniki dać do większego słoika a nie butelki :)

reklama
Nie umiem subskrybować wątków,więc muszę coś maznąć by mi wątek nie zginął [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Do góry