reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutówki w kuchni - przepisy godne polecenia :)

Ja niestety nic nie moge jesc ... Tzn 2 tygodnie jadlam same ziemniaki i mnostwo owocow. Przed ciaza uwielbialam szpinak i lososia a teraz nie moge patrzec na miesa i warzywa..
 
reklama
Dziewczęta, w związku z sezonem owocowo-warzywnym może podzielicie się jakimiś przepisami na przetwory z warzyw lub owoców?
co prawda w najbliższym czasie nie zrobię, ale może sierpień będzie lżejszy :-)
 
co roku w czerwcu robilam dzemy z truskawek - w tym odpuscilam, nie mialam jeszcze wtedy mdlosci ale takiego lenia...to chyba pierwszy objaw ciazy:tak: , ja polecam program w tv pyszne 25 , duzo z tego korzytam a lubie gotowac , chociaz chwilowo mam kryzys , mnie niestety czeka dieta cukrzycowo watrobowa ( w poprzedniej ciazy cukrzyca i cholestaza) wiec musze polubic gotowane miesko:no:
 
Przepis na sos do spaghetti na zimę
Podsmażam cebulkę na patelni na oliwie, na to rzucam pomidory sparzone i obrane ze skórki (nacięte na krzyż do gorącej wody na chwilę, wyjmuję i skóra sama schodzi). I tu mozolnie mieszam aż się to to zredukuje - na moją duża patelnię, jakieś 2h
upload_2016-8-4_8-56-8.gif
, potem daję cukier, sól, pieprz, słodką paprykę, wyciskam czosnek, dodaję świeżą siekaną bazylię - co kto lubi. Myję i wyparzam słoiki w piekarniku - jakieś 8minut w 140stopniach. Potem pakuję sos do słoików, pasteryzuję w piekarniku, bo tak mi wygodniej. I finito, całą zimę może stać:) Poza sezonem smażę mięso mielone, dodaję ten sos i podaję to z makaronem i żółtym serem startym

Pasteryzacja na sucho:
Do zimnego piekarnika wrzucamy ściereczkę/ręcznik na dno, ustawiamy słoiki tak, by się ze sobą nie stykały. Nastawiamy piekarnik na 120-140 stopni i pasteryzujemy 30 minut (bo robię sos w litrowych słoikach) od momentu złapania temperatury przez piekarnik. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i czekamy kolejne 30 minut. Wyjmujemy soiłki, ustawiamy dnem do góry i idziemy grzecznie spać:)
 

Załączniki

  • upload_2016-8-4_8-56-8.gif
    upload_2016-8-4_8-56-8.gif
    1,5 KB · Wyświetleń: 866
Przepis na ciasto ucierane. Nie marchewkowe, ale też pyszne:)
Porcja na tortownicę 20, w 24cm wyjdzie, ale niższe
szklanka mąki,
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
4 łyżki oleju
ok.półtorej garści owoców sezonowych
Składniki mieszamy. Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i dodajemy umyte i osuszone owoce - te bardziej soczyste w mniejszej ilości, rabarbaru, jagód czy jabłek może być więcej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni, na 45 minut.
 
Ciasto marchewkowe za mną chodzi od wczoraj.. Ma ktoś sprawdzony przepis?
" Moje marchewkowe"
4 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
Jajka ubijamy z cukrem, suche składniki mieszamy razem i przesiewamy, dodajemy do jajek, potem dodajemy połowę oleju, mieszamy, dodajemy drugą połowę oleju, znów mieszamy mikserem do połączenia. Na koniec dodajemy startą marchewkę - mieszamy łyżką. Pieczemy w 160st około 45 minut - do "suchego patyczka" :)
 
Jak już przy zielonych warzywach jesteśmy to ja podrzucę przepis na zupkę Link do: Zupa krem z zielonego groszku – przepis krok po kroku – przepisy.pl. Kocham zupy krem i mogłabym jeść na okrągło. W ciąży ratował mnie kwaśny krem pomidorowy, a teraz w sezonie, często robię też z cukinii. Tuż tuż jesień i z kolei dyniowym będzie się można delektować <3 grzanki , groszek ptysiowy, paluszki z ciasta pizzowego lub drożdżowego do tego i jest ekstra !
 
reklama
Do góry