reklama
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
Dziewczęta, w związku z sezonem owocowo-warzywnym może podzielicie się jakimiś przepisami na przetwory z warzyw lub owoców?
co prawda w najbliższym czasie nie zrobię, ale może sierpień będzie lżejszy :-)
co prawda w najbliższym czasie nie zrobię, ale może sierpień będzie lżejszy :-)
co roku w czerwcu robilam dzemy z truskawek - w tym odpuscilam, nie mialam jeszcze wtedy mdlosci ale takiego lenia...to chyba pierwszy objaw ciazy , ja polecam program w tv pyszne 25 , duzo z tego korzytam a lubie gotowac , chociaz chwilowo mam kryzys , mnie niestety czeka dieta cukrzycowo watrobowa ( w poprzedniej ciazy cukrzyca i cholestaza) wiec musze polubic gotowane miesko
wszystkozajete
Moderatorka
- Dołączył(a)
- 9 Listopad 2013
- Postów
- 6 114
Ciasto marchewkowe za mną chodzi od wczoraj.. Ma ktoś sprawdzony przepis?
U
użytkownik 902
Gość
Przepis na sos do spaghetti na zimę
Podsmażam cebulkę na patelni na oliwie, na to rzucam pomidory sparzone i obrane ze skórki (nacięte na krzyż do gorącej wody na chwilę, wyjmuję i skóra sama schodzi). I tu mozolnie mieszam aż się to to zredukuje - na moją duża patelnię, jakieś 2h
, potem daję cukier, sól, pieprz, słodką paprykę, wyciskam czosnek, dodaję świeżą siekaną bazylię - co kto lubi. Myję i wyparzam słoiki w piekarniku - jakieś 8minut w 140stopniach. Potem pakuję sos do słoików, pasteryzuję w piekarniku, bo tak mi wygodniej. I finito, całą zimę może stać Poza sezonem smażę mięso mielone, dodaję ten sos i podaję to z makaronem i żółtym serem startym
Pasteryzacja na sucho:
Do zimnego piekarnika wrzucamy ściereczkę/ręcznik na dno, ustawiamy słoiki tak, by się ze sobą nie stykały. Nastawiamy piekarnik na 120-140 stopni i pasteryzujemy 30 minut (bo robię sos w litrowych słoikach) od momentu złapania temperatury przez piekarnik. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i czekamy kolejne 30 minut. Wyjmujemy soiłki, ustawiamy dnem do góry i idziemy grzecznie spać
Podsmażam cebulkę na patelni na oliwie, na to rzucam pomidory sparzone i obrane ze skórki (nacięte na krzyż do gorącej wody na chwilę, wyjmuję i skóra sama schodzi). I tu mozolnie mieszam aż się to to zredukuje - na moją duża patelnię, jakieś 2h
Pasteryzacja na sucho:
Do zimnego piekarnika wrzucamy ściereczkę/ręcznik na dno, ustawiamy słoiki tak, by się ze sobą nie stykały. Nastawiamy piekarnik na 120-140 stopni i pasteryzujemy 30 minut (bo robię sos w litrowych słoikach) od momentu złapania temperatury przez piekarnik. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i czekamy kolejne 30 minut. Wyjmujemy soiłki, ustawiamy dnem do góry i idziemy grzecznie spać
Załączniki
U
użytkownik 902
Gość
Przepis na ciasto ucierane. Nie marchewkowe, ale też pyszne
Porcja na tortownicę 20, w 24cm wyjdzie, ale niższe
szklanka mąki,
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
4 łyżki oleju
ok.półtorej garści owoców sezonowych
Składniki mieszamy. Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i dodajemy umyte i osuszone owoce - te bardziej soczyste w mniejszej ilości, rabarbaru, jagód czy jabłek może być więcej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni, na 45 minut.
Porcja na tortownicę 20, w 24cm wyjdzie, ale niższe
szklanka mąki,
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
4 łyżki oleju
ok.półtorej garści owoców sezonowych
Składniki mieszamy. Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i dodajemy umyte i osuszone owoce - te bardziej soczyste w mniejszej ilości, rabarbaru, jagód czy jabłek może być więcej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni, na 45 minut.
Ellie123
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Lipiec 2016
- Postów
- 785
Załączniki
- Dołączył(a)
- 8 Sierpień 2016
- Postów
- 6
" Moje marchewkowe"Ciasto marchewkowe za mną chodzi od wczoraj.. Ma ktoś sprawdzony przepis?
4 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
Jajka ubijamy z cukrem, suche składniki mieszamy razem i przesiewamy, dodajemy do jajek, potem dodajemy połowę oleju, mieszamy, dodajemy drugą połowę oleju, znów mieszamy mikserem do połączenia. Na koniec dodajemy startą marchewkę - mieszamy łyżką. Pieczemy w 160st około 45 minut - do "suchego patyczka"
- Dołączył(a)
- 8 Sierpień 2016
- Postów
- 6
Jak już przy zielonych warzywach jesteśmy to ja podrzucę przepis na zupkę Link do: Zupa krem z zielonego groszku – przepis krok po kroku – przepisy.pl. Kocham zupy krem i mogłabym jeść na okrągło. W ciąży ratował mnie kwaśny krem pomidorowy, a teraz w sezonie, często robię też z cukinii. Tuż tuż jesień i z kolei dyniowym będzie się można delektować <3 grzanki , groszek ptysiowy, paluszki z ciasta pizzowego lub drożdżowego do tego i jest ekstra !
reklama
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
Dziewczyny!
Czy któraś robiła domowa gotowana szynkę?
W necie pełno przepisów, ale chciałabym taki wypróbowany [emoji3]
Czy któraś robiła domowa gotowana szynkę?
W necie pełno przepisów, ale chciałabym taki wypróbowany [emoji3]
Podziel się: