reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutówki w kuchni - przepisy godne polecenia :)

To zwykły jagielnik jest, w przepisie nic odkrywczego, wariacje smakowe autorskie :)

Spód: herbatniki bezglutenowe zmielone i ugniecione z masłem orzechowym. Na to cienka warstwa "karmelu" (namoczone daktyle zmiksowane z masłem orzechowym) i banany w plastrach. Do lodówki, a w międzyczasie gotujemy kaszę w Alpro czekoladowym (w proporcji 1:3), aż zje płyn. Po ugotowaniu do kaszy łyżka oleju koko i łyżka kremu czekoladowego (u mnie Nutters), do tego pół czekolady i to wszystko miksujemy na gładko blenderem. Ewentualnie dosłodzić jak ktoś lubi. Wykładamy na spod z bananami. Jak trochę się schłodzi smarujemy resztą "karmelu" i posypujemy karmelizowanymi orzechami laskowymi. U mnie w małej formie ok 150g ciastek, 1/2 cup kaszy, 16 daktyli, 1 banan, na normalną formę podwoić składniki.
 
reklama
Wklejam przepis od wszystkozajęte na jagielnik kokosowy:
Magdalena przepis:
Robiłam w małej formie 16cm, więc na większą zwiekszyć ilość składników, albo będzie niższe.

Spod: herbatniki bg pokruszyć drobniutko w misce, w kąpieli wodnej rozpuścić pol czekolady (u mnie wegańska na ryżowym) i 2 łyżki oleju kokosowego (może być sam olej w opcji bez kakao). Gdy będzie płynne dolać do ciasteczek, wymieszać i wylać na spod tortownicy (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) i do lodówki.

Szklankę kaszy jaglanej wypłukać dobrze (żeby nie było goryczy) i ugotować w proporcji 1:3. U mnie szklanka wody, szklanka mleka jaglanego/sojowego i szklanka kokosowego (można dać dwie szklanki koko i wodę, albo roślinne zastąpić krowim). Do tego szczypta soli i laska wanilii. Gdy kasza "zje" już prawie cały płyn w reszcie mleka kokosowego (niecałe puszki zostaje jeśli szklanka idzie do gotowania) rozrabiamy budyń i dodajemy do kaszy. Mleko koko musi być dobrej jakości, z dużą zawartością kokosa, bez zagęstników i polepszaczy - polecam np Real Thai z Piotra i Pawła. Na koniec dwie łyżki oleju kokosowego i slodzidło wg uznania (zależy czy budyń z cukrem czy nie, można brązowy cukier, kokosowy albo ksylitol). Do tego pół paczki wiórków, drugie pół daje po mieleniu, żeby były wyczuwalne w strukturze. Ja mam turbo blender 2400W wiec nie czekam aż ostygnie nawet i ładuję całość - trzeba na gładka masę zblendować. Thermomix też luźno da radę. Wylewamy to na schłodzony spod i znów do lodówki. Po kilku godzinach pałaszujemy
 
Moja ulubiona sałatka gyros:
- podwójna pierś z kurczaka
- cebula
- 2-3 ogórki kiszone
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- przyprawa gyros
- majonez, sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś pokroić i wymieszać z przyprawą gyros. Usmażyć na oleju i przełożyć do naczynia. Na to pokrojona drobno cebula, kolejno ogórki i papryka. Na to puszka kukurydzy i pokrojona drobno kapusta. Na koniec posolić i pieprzyć do smaku i wymieszać całość z majonezem.

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom
 
Sałatka z kurczakiem i winogronami.

Podwójna pierś z kurczaka
30dkg sera żółtego
Mała kapusta pekińska
Pół kg winogron ( można dać czerwone i zielone)

Składniki na sos:
kubek duży jogurtu naturalnego
Słoik majonezu
Kilka ząbków czosnku(zetrzeć na tarce) sól i pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy najlepiej przyprawą do gyrosa, smażymy i studzimy.
Do miski wrzucamy pokrojoną kapustę pekińska i pozostałe składniki czyli kurczak, ser żółty starty na tarce, połówki winogron bez pestek.
To polewamy sosem majonezowo - jogurtowo - czosnkowym :)
Sałatka wygląda efektownie jeśli powtórzymy układanie składników do wyczerpania zapasów.

Ps: polecam, bardzo dobra.

Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka
 
reklama
Do góry