reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

lutówki w kuchni - przepisy godne polecenia :)

1477379637-1d1mld.jpeg

Zrobiłam z tego przepisu, polecam! Jest pyszna!

5djy3e3kpgua6zwe.png
 
reklama
Drożdżówki z czekoladą: Link do: Drożdżówki z czekoladą | Kwestia Smaku


Składniki
20 sztuk
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
Nadzienie
  • 150 g czekolady*
  • do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
Przygotowanie
  • Drożdże włożyć do kubka, wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe).
  • Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Zrobić w środku wgłębienie, wlać rozczyn z drożdży i zacząć delikatnie mieszać składniki.
  • Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
  • Ciasto wyrabiać ręką w misce przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Do wyrobienia ciasta można użyć miksera planetarnego. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i połączyć w gładką kulę. Podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na prostokąty ok. 15 x 20 cm. Posypać 1/4 posiekanej czekolady i zwinąć roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 5 kawałków.
  • Odkładać na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić pierwszą blaszkę z drożdżówkami i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Następnie upiec pozostałe bułeczki.
  • Można posypać cukrem pudrem, lukrem lub skropić polewą (roztopiona połamana na kosteczki czekolada razem ze śmietanką i masłem).
Propozycja podania
wierzch: cukier puder / lukier / polewa: 50 g czekolady + 2 łyżki śmietanki + 1 łyżka masła

Wskazówki
* Zamiast czekolady można użyć nutelli. Rozsmarować 2 łyżki na każdej rozwałkowanej części ciasta, zwinąć i pokroić jak jest opisane w przepisie.
 
Drożdżówki z czekoladą: Link do: Drożdżówki z czekoladą | Kwestia Smaku


Składniki
20 sztuk
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
Nadzienie
  • 150 g czekolady*
  • do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka
Przygotowanie
  • Drożdże włożyć do kubka, wlać 50 ml ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do reszty ciepłego mleka dodać pokrojone w kosteczkę masło i delikatnie podgrzać (ma być lekko ciepłe).
  • Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Zrobić w środku wgłębienie, wlać rozczyn z drożdży i zacząć delikatnie mieszać składniki.
  • Dodać jajka, następnie stopniowo wlewać ciepłe mleko z masłem cały czas wolno mieszając łyżką.
  • Ciasto wyrabiać ręką w misce przez około 10 - 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Do wyrobienia ciasta można użyć miksera planetarnego. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i połączyć w gładką kulę. Podzielić na 4 części. Kolejno rozwałkowywać na prostokąty ok. 15 x 20 cm. Posypać 1/4 posiekanej czekolady i zwinąć roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 5 kawałków.
  • Odkładać na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. W międzyczasie za pomocą pędzelka posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić pierwszą blaszkę z drożdżówkami i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Następnie upiec pozostałe bułeczki.
  • Można posypać cukrem pudrem, lukrem lub skropić polewą (roztopiona połamana na kosteczki czekolada razem ze śmietanką i masłem).
Propozycja podania
wierzch: cukier puder / lukier / polewa: 50 g czekolady + 2 łyżki śmietanki + 1 łyżka masła

Wskazówki
* Zamiast czekolady można użyć nutelli. Rozsmarować 2 łyżki na każdej rozwałkowanej części ciasta, zwinąć i pokroić jak jest opisane w przepisie.
A robiłaś je kiedyś z serem albo owocami?

Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom
 
Nie, tych próbowałam pierwszy raz, mam też inny przepis na drożdżówki z marmoladą lub serem. Akurat teraz miałam w domu tylko gorzką czekoladę, ani sera, ani marmolady..
 
Ja się właśnie nie mogę zdecydować z czym chce :D dla męża na pewno zrobię z czekolada ale ja nie przepadam to dla siebie musze coś innego wymyślić

Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom
 
Nadzienie z gorzkiego kakao (10 bułek) jest banalne. Po rozwałkowaniu ciasta trzeba posmarować jakimś tłuszczem (olej, olej kokosowy, sklarowane maslo). W misce zmieszać gorzkie kakao z cukrem w dowolnej proporcji, w zależności jakie słodkie ma być (robiłam na oko ale było około 2 łyżek kakao i 3 brązowego cukru) i rozsmarowac na ciescie.
Nadzienie z sera na 10 bułek: 250g sera białego (najlepiej kilka razy zmielony), 1 żółtko, 1cukier waniliowy i można dodać cukier puder do smaku ile kto lubi :) Ja z serem zrobiłam bułki w kształcie kopert :)

Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry